- Strona główna
- Forum
- zaburzenia neurologiczne
- Leczenie tików...
Leczenie tików wokalnych
Weronika
Michał Kłak
Weroniko,
Twoje pytanie o “całkowite wyleczenie” tików wokalnych należałoby rozwinąć - co rozumiesz przez te słowa?
Terapia tików w nurcie poznawczo-behawioralnym służy wyhamowaniu tików. Ogólnie rzecz biorąc połączenie terapii i leków daje szansę na dużą poprawę i wyciszenie objawów.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz
Dzień dobry,
myślę, że to pytanie powinna Pani skierować do lekarza prowadzącego. Każdy pacjent jest inny, ma inną sytuacje, inne podłoże choroby. Na pewno ważne, że kontynuuje Pani różne formy terapii, ponieważ taki skojarzony efekt jest na pewno skuteczniejszy.
pozdrawiam
Zobacz podobne
Dzień dobry. Mam pytanie, co zrób i jak żyć w sytuacji, gdy matka i dziecko mają ADHD i matka sama wychowuje dziecko.
Mój dziadek ma Alzheimera od dwóch lat. Na początku był po prostu bardziej zapominalski i zdezorientowany, ale ostatnio coś się zmieniło. Zaczął być podejrzliwy wobec nas, swojej rodziny. Kilka dni temu oskarżył babcię, że schowała mu portfel, chociaż leżał na stole obok niego. Były też momenty, kiedy stawał się nerwowy, niemal agresywny. Nigdy wcześniej taki nie był – zawsze spokojny, cierpliwy, a teraz potrafi podnieść głos, jakby bronił się przed czymś, czego my nawet nie widzimy.
Jak reagować w takich sytuacjach? Próbować tłumaczyć, że nic złego się nie dzieje, czy lepiej po prostu odpuścić i zmienić temat? Boję się, że jeśli zareaguję źle, to jeszcze bardziej go wystraszę.
Migreny nie dają mi żyć. Ataki są tak intensywne, że często muszę rezygnować z planów, a nawet z pracy. Czytałam, że migrena jest dosyć powszechna, ale wciąż trudno mi zrozumieć, jak można z tym żyć na co dzień. L4 mi się kończy, inaczej całkowicie zawalam pracę. Boję się ją stracić, bo wtedy już w ogóle sobie nie poradzę.
Dlaczego czasem jest tak, że po całym dniu, nawet dobrym, czuję się przebodźcowana ? Przytłoczona? Dlaczego czasem chcę płakać, a jest tak ciężko, by przełamać się i płakać?