- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, związki i relacje
- Czy ucieczka z...
Czy ucieczka z toksycznego związku to przesada? Przemoc psychiczna i ekonomiczna
Pilotka
Dorota Żurek
Dzień dobry, przeżyła Pani wiele trudnych sytuacji w tym związku i miała Pani prawo podjąć decyzję o rozstaniu. Teraz jest czas, by zastanowiła się Pani czego tak naprawdę oczekuje od związku, partnera i jak chce Pani ułożyć Wasze relacje po rozstaniu i kontakty z dziećmi. Najważniejsze, by zadbała Pani o siebie, popracowała nad swoją samooceną, budowała poczucie własnej wartości. Jeśli czujemy, że związek nie daje nam poczucia bezpieczeństwa, spokoju to zawsze mamy prawo do rozstania i zadbania o siebie. Nie musi się Pani nikomu tłumaczyć, bo miała Pani prawo do tej decyzji.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek - psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Justyna Bejmert
Dziękuję, że podzieliła się Pani tą historią. Przeczytałam uważnie i chcę, żeby usłyszała Pani jedno, bardzo ważne zdanie: nie, nie przesadzała Pani - uratowała Pani siebie i swoje dzieci.
Z opisu wyłania się obraz relacji pełnej przemocy - psychicznej, ekonomicznej, emocjonalnej, kontrolowania i upokarzania. Były tam elementy poniżania, lekceważenia potrzeb, braku wsparcia, manipulacji, zastraszania oraz przenoszenia odpowiedzialności za wszystko na Panią. To nie są zdrowe zachowania. To nie była partnerska relacja.
Fakt, że uciekła Pani bez pieniędzy, ale z dzieckiem i w ciąży - to ogromny akt odwagi i siły. Pani decyzja może być początkiem nowego, bezpieczniejszego życia. Zasługuje Pani na szacunek, ciepło i spokój - a dzieci na dom wolny od krzyku, presji i poczucia zagrożenia.
Wątpliwości, które się pojawiają („czy to ja zawiniłam?”, „czy zniszczyłam rodzinę?”), są naturalne u osoby, która przez dłuższy czas była poddana manipulacji i przemocy. To echo tego, co wmawiał Pani partner. Ale te myśli nie są prawdą. Prawda jest taka, że wykazała się Pani ogromną mądrością, chroniąc siebie i dzieci.
Przesyłam Pani dużo siły,
Justyna Bejmert
Psycholog

Zobacz podobne
Witam,
Mój problem polega na tym, iż jako 19-latka rozstałam się z chłopakiem (20-latek) na rok. Po roku do siebie wróciliśmy.
On miał dwie partnerki seksualne, ja żadnego innego partnera. Przeszkadzało mi to, ale chciałam z nim być. Dziś jako 36-latka mam z tym ogromny problem, który pojawił się, kiedy w łóżku przestało się układać. Zaczęłam zadawać pytania szczegółowe na temat tamtych dziewczyn. Dziś (rok od początku rozmów o jego przeszłości) prawie się rozstajemy. Bardzo chcę z nim być, mamy dzieci, ale nie umiem znieść myśli, że miał inne, inne pragnął, ja nikogo. Tak szybko mnie zastąpił....i wiem, że to było 18 lat temu, ale nie umiem sobie z tym poradzić i niszczę to małżeństwo. Czasem żałuję, że wtedy mając wiedzę, że miał inne, do niego wróciłam. Zdaje sobie sprawę, że był sam, układał jakoś życie....ale ja nie miałam nikogo....i to chyba boli najmocniej. Nie umiem z nim już normalnie funkcjonować, bo ciągle widzę go z nimi.
Od 20 lat jestem w związku małżeńskim. Mój problem to mój mąż, który jest bardzo agresywny słownie. Nigdy nie wiem w jakim humorze wstanie, zazwyczaj jak tylko usłyszę z rana, że trzaska drzwiami albo czymś rzuca, to już wiem, że będzie awantura i zazwyczaj jest to awantura za coś, co wydarzyło się np. 6 miesięcy wcześniej. Wyzwiska typu *przekleństwa*, aż mi wstyd to pisać. Zastraszanie za każdym jednym razem mnie i dzieci, gdzie nie pójdzie do pracy, to go wywalają. W tym roku właśnie został wyrzucony z ósmej pracy, tymczasem ja pracuje jak wół, żeby na wszystko starczyło. Po całej awanturze jednostronnej, bo ja się nauczyłam nie reagować, bo jeszcze gorzej wtedy jest, oczekuje, że padnę mu w ramiona, a jak tego nie zrobię, to zaczyna się na nowo. Wyzwiska, rzucanie przedmiotami. O naszych dzieciach zawsze mówi te "downy". Ręce opadają normalnie. Odchodził już 4 razy i zawsze wracał z płaczem, że to ostani raz. Mój syn ma już 18 lat i ostatnio próbował mnie bronić to się ojciec do niego do bójki rzucił, a zapytał tylko 'czemu cały czas wyzywasz mamę, ona przez ciebie płacze'. Wiem, że jestem w toksycznym związku, ale nie potrafię się z niego uwolnić.
Witam, mam silne myśli samobójcze, ale przed podjęciem próby samobójczej blokuje mnie lęk. Sięgam czasami po alkohol. Nikt mi nie pomógł. Jestem sama. Byłam u wielu specjalistów i jedyne, co od nich dostaje, to obwinianie mnie. Skąd sie bierze taka ignorancja terapeutów? Nie dziwię się, że tyle osób robi sobie krzywdę, skoro terapeuci ich nie rozumieją i obwiniają.