Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Diagnoza ADHD w dorosłym życiu: poszukiwanie wsparcia psychologicznego niedaleko Krakowa

Witajcie, mam 42 lata i dopiero teraz po różnych historiach w moim życiu doszłam do wniosku, że mam ADHD. to nie jest przypuszczenie - jestem tego prawie pewna. Co więcej, jestem książkowym przykładem. Kiedy zaczęłam wczytywać się w objawy i odnosić do mojego życia to wszystko jest 1:1. Po dojściu do tych wniosków płakałam chyba z tydzień - raz z ulgi, że może nie jestem winna tego wszystkiego, co jest nie tak, raz z żalu nad straconym czasem. Poszłam do psyczy pytając mnie o wiek - jakby miała nadzieję, że się w końcu pomylę. Kiedy usłyszała, z czym przychodzę złapała nerwa i powiedziała, że teraz taka moda na to adhd. że nie twierdzi, że ja nie mam, ale teraz to wszyscy myślą że to hiatry, bo w naszej mieścinie ciężko się dostać do psychologa. A ona zrobiła ze mną wywiad 20-minutowy, 3 ramają. Nie zapytała mnie, jak mi się żyję, nie interesowało ją, że ja już tak dalej nie mogę, że przeszłam kilka razy przez nerwicę wg mnie właśnie przez adhd, że nie radzę sobie z rodzicielstwem, że biorę niepłatne nadgodziny w pracy, żeby nadrobić czas, kiedy nie mogłam się skupić, że jestem wyczerpana ciągłym chaosem i natłokiem myśli, bałaganem wokół siebie, stresem i napięciem. Dała mi namiar na klinikę w Krakowie i z satysfakcją stwierdziła, że są długie terminy. Byłam już w terapii właśnie z nerwicą i nigdy nie spotkała mnie tak destrukcyjna ocena ze strony specjalisty. Nie mam kasy, żeby ciągle chodzić prywatnie, więc moje pytanie: gdzie się udać, żeby przyspieszyć proces diagnozy, mieszkam 25 km od Krakowa na pd. Nie chcę już tracić czasu. Nie chcę trafić znowu na ignoranta.

User Forum

Anna

7 miesięcy temu
Marta Siedlecka

Marta Siedlecka

Proszę się skonsultować z drem Arturem Barlikiem. Jest specjalistą w zakresie diagnozy ADHD u dorosłych. Przyjmuje także online. Podejrzewam, że będzie w stanie skierować Panią w odpowiednie miejsce, także na NFZ, a w międzyczasie przepisać odpowiednią farmakoterapię. Jako terapeutka sama byłam diagnozowana przez doktora pod kątem ADHD, także z czystym sumieniem mogę polecić.

6 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Małgorzata Korba-Sobczyk

Małgorzata Korba-Sobczyk

Dzień dobry Pani Anno

Rozumiem, jak bardzo jest Pani sfrustrowana i zraniona po wizycie u psychiatry. To, co Pani opisuje, jest absolutnie niedopuszczalne w relacji terapeutycznej i diagnostycznej. Doświadczenie ignorancji i braku empatii ze strony specjalisty jest niezwykle bolesne, zwłaszcza gdy szuka się pomocy w tak delikatnej i osobistej sprawie. Chcę, aby Pani wiedziała, że Pani reakcja – smutek, a nawet złość – jest w pełni uzasadniona.

W Pani  historii widzę ogromną nadzieję, ale i głęboki żal. Nadzieja, bo to odkrycie może dać Pani klucz do zrozumienia wielu trudności w życiu. Żal, bo czuje Pani, że wiele lat minęło, zanim doszła Pani do tego miejsca. To naturalne emocje w procesie samopoznania i akceptacji. To, że tak silnie odnalazła się Pani w symptomach ADHD, jest bardzo istotną informacją i punktem wyjścia do rzetelnej diagnozy.

Pełna diagnoza ADHD u osoby dorosłej jest procesem złożonym i wymaga czasu oraz zebrania obszernego wywiadu. Obejmuje ona: wywiad kliniczny, podczas którego zbierane są informacje na temat Pani trudności, ich nasilenia i wpływu na różne sfery życia (praca, relacje, życie codzienne);  Kwestionariusze badające stopień nasilenia objawów w wieku dorosłym , jak i w dzieciństwie (dlatego ważne jest zebranie informacji od naszych bliskich: rodzice, rodzeństwo lub poproszenie o uczestnictwo w diagnozie). Warunkiem wystawienia opinii o wystąpieniu ADHD jest ciągłość występowania objawów w dzieciństwie, jak i w wieku dorosłym. 

Bardzo przydatna będzie też wiedza odnośnie informacji okołourodzeniowych ( np. poród o terminie, waga, zasypianie, aktywność, jak długo była pani karmiona piersią)

Specjalista musi wykluczyć inne zaburzenia, które mogą dawać podobne objawy, np. zaburzenia lękowe, depresja, zaburzenia osobowości. 

Wizyta u psychologa, który przeprowadza diagnozy  to pierwszy krok, ale często potrzebna jest także konsultacja z psychiatrą, który postawi formalną diagnozę i, jeśli to konieczne, wprowadzi leczenie farmakologiczne. Najczęściej Psycholodzy mają listę lekarzy, którzy podchodzą do Pacjentów z większą wrażliwością i rozumieją, z jakim cierpieniem mierzą się  osoby z ADHD

Przykro mi, że spotkała Pani na swojej drodze tak niewspierającą osobę. Proszę jednak pamiętać, że ta jedna wizyta nie definiuje Pani ani Pani problemów. Ma Pani pełne prawo oczekiwać rzetelnego i empatycznego traktowania. To, co Pani przeżywa, jest realne i zasługuje na profesjonalną pomoc.

Pozdrawiam 

Małgorzata Korba-Sobczyk

Psycholog

6 miesięcy temu

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z ADHD u matki i dziecka w samotnym wychowywaniu?

Dzień dobry. Mam pytanie, co zrób i jak żyć w sytuacji, gdy matka i dziecko mają ADHD i matka sama wychowuje dziecko.

Czy ćwiczenie mózgu może usunąć zaburzenia funkcji poznawczych wywołane depresją?
Czy ćwiczenie mózgu (np. nauka języka, wykreślanki, czytanie książek) może usunąć zaburzenia funkcji poznawczych wywołane depresją? Czy może tylko leki i/lub psychoterapia może na to pomóc?
Trudności w mówieniu i rozumieniu języka po udarze

Od udaru zmagam się z trudnościami w mówieniu i rozumieniu języka. Każda rozmowa to wyzwanie – często nie mogę znaleźć właściwych słów, co strasznie mnie frustruje. Czuję, że to wpływa na moje relacje z ludźmi i pewność siebie. Czasem mam wrażenie, że łatwiej jest unikać rozmów, niż zmagać się z tym ciągłym stresem.

Szukam też ogólnych rad, jak nie poddawać się frustracji i próbować dalej, nawet kiedy wydaje się, że nic nie idzie tak, jak powinno. Co mam zrobić?

Trudności z nauką- z pamięcią, a później powtórką. Techniki poprawiające sposób nauki nie działają.
Coś u mnie jest za krótki czas pamiętania tego, czego sie uczę a potem jest problem z przetwarzaniem tej informacji no, bo za szybko ucieka z pamięci i nie ma z czego przetwarzać ,po prostu za szybko tracę informacje, jakby w pamięci tej roboczej czy krótkotrwałej ,czy można coś poprawić, by lepiej się uczyć ? W ogóle czy możliwe jest przyspieszenie nauki czy jednak musi ona odbywać się w swoim rytmie i możliwościach mózgu, intelektu ,bo dużo jest materiałów o przyspieszonej nauce, ale są one nieskuteczne, bądź naciąganiem na jakieś kursy. Jak jest naprawdę?
Czy osoby z FAS mogą prowadzić samodzielne życie?
Mam brata, 22 lata. Zawsze był „inny” – trudniej mu szło w szkole, zapominał rzeczy, które wydawały się oczywiste. Z matematyką walczył strasznie.... Ale najgorsze były relacje z ludźmi. Często źle odczytywał intencje, ufał nieodpowiednim osobom, czasem zachowywał się tak, że inni patrzyli na niego jak na dziwaka. Dopiero dwa lata temu, po długiej walce z lekarzami i psychologami, ktoś zasugerował FAS. Mama wtedy się rozkleiła, bo przyznała, że zanim dowiedziała się o ciąży, zdarzało jej się pić. Podobno nie dużo, ale teraz każda kropla wydaje się jak wyrok, zresztą po tym to nie wiem, czy mogę jej wierzyć. Brat teraz próbuje żyć samodzielnie. Pracuje dorywczo, ale często coś zawala – zapomina, spóźnia się, myli terminy. Mimo to ma serce na dłoni, chce być samodzielny, ale ciągle się potyka. Czy jest szansa, że kiedyś naprawdę stanie na własnych nogach? Czy osoby z FAS mogą prowadzić normalne życie bez ciągłego wsparcia?
aspołeczność

Aspołeczność – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Aspołeczność objawia się trudnościami w nawiązywaniu kontaktów, unikaniem interakcji społecznych, brakiem empatii czy lekceważeniem norm. Zrozumienie jej przyczyn pomaga znaleźć odpowiednie wsparcie i poprawić jakość życia.