Dziewczyna powiedziała, że kończy znajomość, bo dla niej ta sprawa przekreśla znajomość.
niemypisarz
Dominika Pawlak
Rozumiem, że to dla Ciebie trudna sytuacja. W relacjach międzyludzkich często pojawiają się trudności, zwłaszcza gdy dochodzi do nieporozumień. To co możesz zrobić, to: Zastanowić się, jak się teraz czujesz w związku z tą sytuacją. Zrozumienie swoich emocji może być pomocne, aby poradzić sobie z nimi. Kolejną możliwością jest napisanie krótkiej wiadomości, w której możesz uwzględnić szacunek do jej potrzeby czas, ale także napisanie o tym, co jest dla ciebie ważne, o potrzebie informacji z jej strony o stanie faktycznym waszej relacji. Jaki jest jej stosunek do dalszej znajomości, a także zapytanie, czy możesz coś zrobić, aby odbudować relacje. W budowaniu komunikatu można oprzeć się na metodzie “Komunikacji bez przmocy”, więcej znajdzie Pan w sieci. Kluczowe jest wyrażenie swoich uczuć w sposób szanujący drugą osobę i staranie się zrozumieć jej perspektywę. Otwarta i szczerze prowadzona rozmowa może pomóc w rozwiązaniu trudności i przywróceniu równowagi.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Rosenbajger
Witam,
Czasem ludzie potrzebują czasu, aby przemyśleć różne ważne kwestie i podjąć właściwe decyzje. Wygląda na to , że z pana strony zrobił pan już bardzo dużo, więc proszę poczekać na odpowiedź partnerki. Niestety czasem nie mamy wpływu na decyzje innych i pozostaje nam dać im przestrzeń na przemyślenie oraz podjęcie decyzji.
K Rosenbajger
Psycholog

Zobacz podobne
Relacja damsko-męskie. Poznałam mężczyznę. Spotykaliśmy się parę miesięcy. Rozstawaliśmy się parę razy, zawsze wracaliśmy po dniu, dwóch do siebie. Ja chce mężczyzny przy moim boku, on boi się zobowiązań, jak ognia. I o to są te ciągle rozstania. Ostatnio znów było "żegnaj", nie widzieliśmy się od dwóch miesięcy. Za to piszemy ze sobą codziennie. On proponuję wspólne interesy wiążące, długoletnie, ale na słowo spotkanie jest cisza. Jak mam to traktować?
Mąż jest wybuchowy, mściwy dla mnie i ma cechy narcyza. Faworyzuje syna, a młodszą córeczkę pomija w wielu sytuacjach na przykład wyjazdach do miasta. Dom traktuje jak hotel rel i wypomina mi, że nie jest posprzątane, chociaż sam palcem nie kiwnie. Interesuje go tylko motoryzacja. Z ośmioletniego syna chce sobie zrobić męskiego kumpla i wszędzie z nim jeździ, byleby tylko synek nie siedział w domu, ze mną i córeczką. Przez to syn też nie szanuje siostry, wyśmiewa Ją, chociaż to jest cudowna, mała 5-letnia dziewczynka. Mąż pochodzi ze wsi a ja z miasta. Myślę, że jego nadrzędnym celem jest nie być w domu, tylko szukanie przygód poza nim. Jest furiatem, egoistą, który drze się z byle powodu na mnie i dzieci. Ciągnę ten związek, chociaż marzę, żeby odejść. Ale boję się reakcji. Jestem słaba, nie gotowa do walki rozwodowej Proszę o wsparcie.