Mam 17 lat, a mama z bratem uzależnieni od alkoholu będą sądzeni. Co ja mam począć?
Jak mam poradzić sobie z alkoholizmem w rodzinie?
Moja mama i brat są uzależnieni, ostatnio zostali aresztowani i będą sądzeni za kilka paragrafów, grozi im do 8 lat więzienia, są oskarżeni o napaść na funkcjonariusza publicznego, oszustwo, pobicie i znęcanie się psychiczne i fizyczne.
Ja mam 17 lat, mam dość tego wszystkiego po prostu...nie mieszkam u siebie w domu, mieszkam u znajomego księdza (jestem w Oazie) a o całej sytuacji dowiedziałem się od policji. I jak mam sobie tak psychicznie z tym poradzić, bo jest bardzo ciężko...?
Random124
Joanna Łucka
Dzień dobry,
bardzo przykro mi z powodu tego, co przechodzisz... Sytuacja istotnie jest złożona i trudna. To bardzo istotne, że masz bezpieczne miejsce do mieszkania i - jak się domyślam, skoro jesteś w Oazie - wsparcie społeczne!
Czy szkoła wie, o trudnościach, z jakimi się mierzysz? Wsparcie psychologa szkolnego, ale także wsparcie finansowe, wydają się być absolutnie potrzebne w sytuacji jakiej się znalazłaś. W szkole możesz skorzystać z darmowych spotkań z psychologiem. Możesz także ubiegać się o wsparcie finansowe np. od rady rodziców. Warto rozważyć te opcje i dać sobie pomóc w tej szczególnie trudnej sytuacji.
Trzymam za Ciebie kciuki i życzę Ci wszystkiego dobrego! 
 Pozdrawiam serdecznie
 Joanna Łucka 
psycholożka 

Zobacz podobne
Mama nie radzi sobie z żałobą - rok temu zmarła babcia, 8 miesięcy po niej odszedł dziadek. Gdy mama płacze, to potem kłóci się z tatą i pije, nic do niej nie dociera.
Co robić?
Witam. Moja mama nadużywa alkoholu. Najgorzej jest m.in w różne święta, czy jak jest na zwolnieniu lekarskim.
Gdy jest pijana, to kłóci się z tatą i głównie śpi, przez co nie dotrzymuje słowa. Co robić?