- Strona główna
- Forum
- zaburzenia nastroju
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z sezonowym smutkiem (SAD)?
Nie ogarniam już tego, co się dzieje z moim nastrojem – czytałam, że to SAD, praca z domu, krótsze dni, wszystko się nawarstwia i po prostu czuję się wypompowana. Brak energii, motywacji, czegokolwiek. Niby wiem, że ruch, zdrowe jedzenie i w ogóle dbanie o siebie to klucz, ale jak mam to zrobić, jak mi się NIC nie chce?
Paula
Emilia Jędryka
Pani Paulo,
To, co Pani opisuje, brzmi jak prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy energia i motywacja są na wyczerpaniu. Rzeczywiście, krótsze dni, praca z domu i sezon jesienno-zimowy mogą nasilać takie odczucia – to bardzo częste, a jednocześnie bardzo trudne doświadczenie.
Kiedy nic się nie chce, kluczem może być łagodność wobec siebie i stawianie sobie naprawdę małych kroków. Proszę nie wymagać od siebie od razu wielkich zmian. Czasem wystarczy zacząć od jednej rzeczy, jak np. krótki spacer – nawet 5 minut na świeżym powietrzu może przynieść więcej energii. Albo zadbanie o jeden posiłek w ciągu dnia.
Może Pani spróbować zapytać siebie: „Co dziś mogę zrobić, żeby było mi, choć odrobinę łatwiej?” Ważne jest też, by nie mierzyć się z tym sama – rozmowa z bliskimi albo z terapeutą może dać wsparcie i nowe spojrzenie.
Proszę pamiętać, że każdy ma gorsze momenty i to absolutnie w porządku, że ich Pani doświadcza.
Życzę Pani dużo siły i trzymam kciuk!

Zobacz podobne
Kiedy nadchodzi zima, zawsze zauważam, że zmienia się nie tylko pogoda, ale i moje samopoczucie.
,,Sezonowe'' zaburzenia nastroju, o których często czytałam, chyba naprawdę mnie dotykają. Coraz częściej mam problem, by wstać z łóżka rano, wieczorami czuję, że przygniata mnie jakaś dziwna siła i ogarnia mnie smutek bez wyraźnej przyczyny. Utrudnia mi to codzienne życie i relacje z najbliższymi.
Szukam sposobów, które pomogłyby mi się z tym uporać.
Może znacie jakieś techniki, które mogą mi pomóc? Zastanawiam się także nad witaminą D albo jakimiś zmianami w diecie. Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki, jak przeżyć zimę w lepszym humorze.