- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież
- Jak wygląda szpital...
Jak wygląda szpital psychiatryczny dla dzieci i młodzieży?
Jak wygląda szpital psychiatryczny dla dzieci i młodzieży? Jak spędza się tam czas ?
Mateusz
Kamila Kłapińska-Mykhalchuk
Panie Mateuszu, to zależy od konkretnej placówki i jej personelu, a także od tego, czy jest to placówka zamknięta (gdzie przebywa się 24h) czy tzw. dzienna gdzie pacjenci przebywają zwykle od 7:30/8:00/9:00 do 13:30/14:00. Z doświadczenia pracy i stażów w placówkach dziennych, powiem, że dzień rozpoczynał się społecznością, czyli zebraniem wszystkich pracowników i pacjentów, wymianą emocji, z jakimi zaczynamy dzień, w przypadku dzieci i młodzieży często jakąś grą/zabawą na koniec. Później, niepełnoletni pacjenci szli na zajęcia szkolne, różnych klas. Przeplatane były terapią zajęciową, terapią grupową, zajęciami wychowania fizycznego Itp. była też przerwa na drugie śniadanie. Regularnie organizowane były tam dni typu Dzień Nauczyciela, Mikołajki, Pierwszy Dzień Wiosny itp. Na oddziale zamkniętym byłam wolontariuszką w godzinach 13:00-17:00 i wówczas młodzież była w szpitalnej szkole. Do klas przychodzili różni nauczyciele. Mam nadzieję, że chociaż trochę odpowiedziałam na Pana pytanie.
Pozdrawiam serdecznie, KKM
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Maciej Karkut
Panie Mateuszu
Oddziały całodobowe są podzielone na zazwyczaj kilkuosobowe sale.
Dzień ma ustalony plan, który pomaga wprowadzić poczucie bezpieczeństwa i rutyny.
Rano odbywa się pobudka, higiena oraz wspólne śniadanie.
Następnie pacjenci uczestniczą w spotkaniach z lekarzem psychiatrą lub psychologiem.
Częścią dnia są terapie grupowe i indywidualne rozmowy prowadzone przez terapeutów zajęciowych.
Są też zajęcia szkolne, aby dzieci mogły kontynuować naukę.
W ciągu dnia jest również czas na odpoczynek, hobby.
Telefony komórkowe są zakazane.
Młodzi ludzie dużo wolnego czasu spędzają też rozmowach ze sobą i czytaniu książek, słuchaniu muzyki.
Wieczorem odbywa się kolacja, wyciszenie oraz przygotowanie do snu w spokojnej atmosferze.
Dużo zależy też od konkretnego szpitala.
Pozdrawiam
Maciej