- Strona główna
- Forum
- zaburzenia lękowe, związki i relacje
- Lęk przed...
Lęk przed bliskością i zaangażowaniem - co może mi pomóc?
Mam problem z lękiem przed bliskością i zaangażowaniem, co bardzo utrudnia mi budowanie relacji. Za każdym razem, gdy ktoś się do mnie zbliża, czuję zagrożenie i mam ochotę się wycofać. Wiem, że takie zachowanie blokuje mój rozwój emocjonalny i uniemożliwia tworzenie trwałych więzi. Chciałbym lepiej zrozumieć, skąd bierze się mój lęk?
Tomasz
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Tomasz,
Dziękuję, że podzieliłeś się swoimi odczuciami – już samo to jest krokiem w kierunku lepszego zrozumienia siebie.
Lęk przed bliskością i zaangażowaniem może mieć wiele źródeł. Często wynika z wcześniejszych doświadczeń, np. trudnych relacji w dzieciństwie, obaw przed odrzuceniem, czy bolesnych przeżyć w przeszłych związkach. Może to być także sposób, w jaki nauczyłeś się chronić siebie przed zranieniem.
Zrozumienie tego lęku to proces, który wymaga refleksji i cierpliwości. Warto zacząć od zastanowienia się, jak wyglądały Twoje relacje z bliskimi osobami w przeszłości – czy czułeś się w nich bezpiecznie i akceptowany?
Rozważ również rozmowę z psychologiem lub terapeutą, który pomoże Ci zgłębić przyczyny Twojego lęku i wypracować strategie radzenia sobie z nim. Praca nad zrozumieniem własnych emocji i stopniowym budowaniem zaufania do innych może być kluczowa w procesie zmiany.
Nie jesteś w tym sam, a zmiana jest możliwa – krok po kroku.
Trzymaj się ciepło!
Anastazja Zawiślak
Psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Zając
Dzień dobry,
pytanie, które Pan zadaje warto rozważyć w trakcie konsultacji psychologicznych/ psychoterapeutycznych które w perspektywie mogą wspomóc Pana w radzeniu sobie z objawami lęku oraz trudnościami w relacjach.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając

Zobacz podobne
Zauważyłem, że moje kontakty z bliskimi stają się coraz cięższe do zniesienia. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie daje mi się podejmować samodzielnych decyzji... i każda próba postawienia na swoim kończy się poczuciem winy i strachem przed odrzuceniem. Myślę, że może być to związane z moim zaburzeniem osobowości, ale nie wiem, jak sobie z tym radzić. Czuję się często przytłoczony, jakby moje poczucie własnej wartości gdzieś się gubiło w obawie przed utratą bliskości z innymi. To negatywnie wpływa na moje związki, bo przecież w zdrowych relacjach powinna być jakaś równowaga i wzajemne wsparcie, a nie ciągłe uzależnienie od kogoś.
Boję się, że jeśli nie znajdę rozwiązania, moje relacje staną się coraz bardziej toksyczne. Boję się przez to wchodzić w jakąkolwiek relację, boję się, że ktoś mnie zrani, albo ja zranię tę osobę. Ciągle.
Mam spory problem z lękiem przed intymnością i czuję, że to naprawdę odbija się na moich relacjach. Kiedy zaczynam czuć, że ktoś chce się do mnie zbliżyć – emocjonalnie czy fizycznie – pojawia się we mnie ogromny niepokój i automatyczna chęć wycofania się. To strasznie frustrujące, bo chciałabym mieć głębsze, bardziej autentyczne relacje, ale ten lęk wydaje się nie do pokonania.
Zmagam się z trudnościami w nawiązywaniu bliskich relacji z ludźmi. Bardzo chciałabym móc zbudować głębsze więzi, ale paraliżujący lęk przed odrzuceniem i krytyką mnie przed tym powstrzymuje. Często wycofuję się, zanim relacja zdąży się rozwinąć. Tęsknię za bliskością i zrozumieniem, ale nie wiem, jak pokonać te blokady. Co mogę zrobić? Jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie zaburzenie osobowości, ale tak myślę, czy nie mam jeszcze jakiegoś lęku..
Hej, mam pewien problem.
Od jakiegoś czasu zmagam się z takim lękiem przed przestrzeniami otwartymi, że każda próba wyjścia z domu to dla mnie ogromny stres. Gdy tylko pomyślę, że muszę wyjść na zakupy albo spotkać się z przyjaciółmi w parku, ogarnia mnie panika. Czuję, jakby mój świat się kurczył, zamykając mnie tylko w czterech ścianach. Ten strach zaczyna coraz bardziej kontrolować moje życie i utrudnia normalne funkcjonowanie. Jak najlepiej zacząć ten proces leczenia, żeby stopniowo przełamywać ten lęk? Będę naprawdę wdzięczna za każdą poradę na temat tego, jak zapanować nad lękiem i odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Chciałabym zrozumieć, jak długo może trwać ewentualna terapia i jakie są szanse na trwałe pokonanie tego problemu. Naprawdę potrzebuję wskazówek, które pozwolą mi cieszyć się życiem...