- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież
- Mam świadomość...
Mam świadomość irracjonalności moich myśli, ale nie potrafię się ich pozbyć, kiedy się pojawiają
W.B
Joanna Łucka
Dzień dobry,
na początek chciałabym podkreślić, że to świetnie, że szukasz rozwiązań i pomocy. Dbanie o siebie i czujność w kwestii swojego zdrowia psychicznego, to niesamowicie ważne umiejętności, które wciąż ma za mało osób - i nastolatków, i dorosłych.
Rozumiem, że lęki, których doświadczasz są bardzo obciążające, gdyż wpływają na jakość Twojego życia i rozpraszają Cię w podejmowanych działaniach - np. czujesz się zaniepokojona siedząc w swoim pokoju i zajmując się swoimi sprawami.
Myślę, że poznanie szerszego kontekstu Twojego życia i Twojej historii byłoby tu bardzo przydatne.
Pracuję na co dzień z osobami w Twoim wieku i muszę przyznać, że takie obawy dotyczą większej liczby osób, niż mogłoby się wydawać. Bardzo często okazuje się, że to wcale nie ciemność sama w sobie jest trudnością. A obawy związane z zupełnie innymi tematami lubią odzywać się i podsuwać nieprzyjemne myśli akurat wieczorami i nocami. Zdarza się, że okazuje się, że obawa o zjawę siedzącą w szafie to wcale nie to wyobrażenie, a poczucie zagrożenia np. ze strony rówieśników, nauczycieli, czasem opiekunów, które jakoś łatwiej pojawia się w głowie w takiej formie - nie wprost.
Dlatego bardzo zachęcam Cię do spróbowania wizyty u szkolnego psychologa (sama nim jestem, więc wiem, co polecam :)) i przyjrzenie się dogłębniej temu, co dziś Cię martwi.
Jeśli masz otwartość na pogadanie o tym z rodzicami, może chciałabyś udać się do specjalisty z zewnątrz, spoza szkoły, to też mógłby być dobry pomysł.
Życzę Ci wszystkiego dobrego,
trzymaj się ciepło! :)
Joanna Łucka
psycholożka

Zobacz podobne

PTSD - przyczyny, objawy i skuteczne leczenie zespołu stresu pourazowego
PTSD, czyli zespół stresu pourazowego, to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego po przeżyciu traumatycznego wydarzenia. Wczesna diagnoza i odpowiednie leczenie mogą znacząco poprawić jakość życia i pomóc w powrocie do zdrowia.