- Strona główna
- Forum
- kryzysy, zaburzenia lękowe
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z brakiem pewności siebie i lękiem społecznym?
Dorosła, a niedojrzała
TwójPsycholog
Dzień dobry, napisanie tego było z pewnością trudne, ale zdobyła się Pani na odwagę, a to już pierwszy, ważny krok! Wiele tych trudności, blokad oraz cierpienia w Pani życiu i widać, że bardzo utrudniają Pani funkcjonowanie. Wszystko, co Pani opisała, kwalifikuje się do psychoterapii. Terapia nie musi być płatna, jest wiele sposobów na otrzymanie bezpłatnej pomocy. Nie wiem z jakiego miasta/regionu Pani pochodzi, ale spróbuję dość ogólnie pokierować jak szukać pomocy:
1. Poradnie zdrowia psychicznego.
2. Jeżeli w historii Pani życia pojawiał się alkohol np. w rodzinie - poradnie leczenia uzależnienia i współuzależnienia.
3. Fundacje zajmujące się pomocą psychologiczną.
4. Fundacje i stowarzyszenia zajmujące się pomocą kobietom, w tym kobietom po urodzeniu dziecka/mającym przerwę w pracy zawodowej.
5. W ramach pakietów medycznych można czasem wykorzystać pule spotkań z terapeutą.
6. Istnieje coś takiego jak terapia niskopłatna - psychoterapia w prywatnym gabinecie, terapeuta udostępnia pulę godzin dla osób mających trudności finansowe.
Najważniejsze jest zacząć szukać, a kiedy trafi Pani do jakiegoś specjalisty, on z pewnością pomoże dalej. Życzę powodzenia!
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Aleksandra Chwastek
To co Pani opisuje brzmi jak kwestie do pracy terapeutycznej nad swoim poczuciem wartości, słychać, że opiera Pani poczucie wartości i siebie jako osoby na wyglądzie. Oczekuje Pani, że ten wygląd będzie w jakimś sensie nieskazitelny. Podobnie z Pani zachowaniem. Możliwe, że koncentruje się Pani na swoim wyglądzie do tego stopnia, że można to nazwać dysmorfofobią- czyli obsesyjnym rozmyślaniu o swoim wyglądzie i szukaniu w nim defektów. Może Pani skorzystać z pomocy lekarza psychiatry. Odpowiednio dobrane leki najczęściej z grupy SSRI pomogą uspokoić Pani natrętne myśli. W toku terapii warto wyznaczyć cel jakim byłoby stworzenie bardziej stabilnego obrazu siebie, Pani zasobów, które na pewno Pani ma a nie docenia ich.
Serdecznie polecam już teraz zapisać się na terapie na NFZ w Pani rejonie, nawet jeśli kolejka jest na kilka lat to jest to zawsze jedna z opcji jaką sobie Pani może dać, kolejną opcją jest znalezienie terapii niskopłatnej, często na grupach na portalach społecznościowych typu Facebook psychoterapeuci ogłaszają miejsca do terapii niskopłatnej. Warto również mieć kogoś kto może Panią wysłuchać na co dzień, stworzyć siatkę wsparcia, na pewno są osoby, które przeżywają podobne emocje i myśli co Pani. Pozdrawiam serdecznie

Zobacz podobne
Jak radzić sobie z depresją i ciągłym zamartwianiem się, kiedy terapia nie pomaga? Próbowałam już kilka razy uczestniczyć w psychoterapii, jednak za każdym razem kończyło się tak samo - po kilku, bądź kilkunastu spotkaniach rezygnowałam. Nie potrafię rozmawiać o problemach, wiele porad odnośnie do opisywania swoich przemyśleń, prowadzenia dziennika itp. było dla mnie bezcelowa, bo kompletnie nic nie zmieniało w moim życiu. Dość szybko się poddaję, a towarzysząca mi depresja, brak jakiegokolwiek sensu życia czy celu oraz ciągłe lęki przed codziennymi obowiązkami, typu praca, studia czy nawet rozmowa ze znajomymi sprawiają, że utwierdzam się w przekonaniu, iż nie ma dla mnie ratunku. Czy istnieje jakiś inny sposób wyjścia z tego poza psychoterapią, nie licząc farmakoterapii, którą stale stosuję?
Mam problem z pewnością siebie. W ostatnim czasie odbyłam kurs z makijażu permanentnego. Wiadomo początki są trudne, a ja się obawiam, że wykonam nieprawidłowo zabieg. Od wielu lat borykam się z syndromem oszusta, mam takie myśli, że sobie nie poradzę. Uważam, że moje sukcesy są kwestią przypadku. Jak sobie radzić z takimi negatywnymi myślami. Dziękuję za pomoc♥️