Left ArrowWstecz

Jak wygląda sesja u psychologa i psychiatry? Zmagam się z trudnościami w otwartym mówieniu, ubraniu w słowa.

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sesja u psychologa (albo psychiatry)? Czy muszę sama wszystko opowiadać, czy specjalista zadaje pytania i prowadzi rozmowę? Czy mogliby Państwo opisać, jak zazwyczaj przebiega taka konsultacja? Z natury mam trudność z ubraniem wszystkiego w słowa tak, żeby miało to sens. Często stresuję się w takich sytuacjach i wtedy trudno mi się otworzyć albo poukładać myśli. Dlatego czuję się pewniej, gdy ktoś zadaje mi konkretne pytania i prowadzi rozmowę krok po kroku. Zastanawiam się też, czy są jakieś tematy, o których warto wspomnieć już na pierwszej wizycie, żeby spotkanie było jak najbardziej pomocne. Nie wiem dokładnie, od czego zacząć ani jak szczegółowo opowiadać. Mój stan zdrowia pogorszył się i utrudnia mi funkcjonowanie w życiu codziennym. Wynika to z jednoczesnego przeżywania żałoby po stracie najbliższej mi osoby oraz chronicznego stresu związanego z dużą presją i wyczerpującymi obowiązkami w pracy.n Mój szef bardzo mnie męczy — wymaga ode mnie dużo, nie daje wsparcia, a do tego często zachowuje się niesprawiedliwie wobec innych pracowników, czasami pod wpływem alkoholu. Zdarzają się też nieprzyjemne docinki z jego strony, które sprawiają, że codzienne funkcjonowanie w pracy staje się dla mnie coraz trudniejsze. Jego zachowanie wobec zespołu bywa agresywne i upokarzające. Czuję, że jestem tym wyczerpana. Dodatkowo zajadam stres przez co pogorszyła się moja jakość snu i ogólnie nie wyglądam zbyt zadbanie. Dziękuję za pomoc.
Anna Olechowska

Anna Olechowska

Droga N.,

Podczas konsultacji, czyli około 3 spotkań, psychoterapeuta dopytuje o Twoje życie, zwłaszcza w kwestii trudności, jakie Cię spotykają. Te konsultacje mają na celu (1) poznanie Cię (II) omówienie Twoich celów (III) zdiagnozowanie problemów. To, na ile terapeuta Cię wspomoże zadając pytania - to już wszystko zależy od konkretnego terapeuty. Na pewno w nurcie CBT-owym częściej można spotkać pewna dyrektywność w terapii. 

Zachęcałabym - jeśli trudno Ci coś powiedzieć - przekazać terapeucie nawet to, co napisałaś na forum lub napisać sobie notatki co byś chciała powiedzieć.

Pozdrawiam ciepło,

Anna Olechowska 

Psycholożka & Certyfikowana Psychoterapeutka 

4 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Karolina Rogowska-Rój

Karolina Rogowska-Rój

Dzień dobry, 
z opisu wynika, że obecnie mierzy się Pani z wieloma trudnymi doświadczeniami zarówno osobistymi, jak i zawodowymi. Strata bliskiej osoby, przewlekły stres w pracy oraz poczucie przeciążenia mogą znacząco wpływać na samopoczucie i codzienne funkcjonowanie, dlatego decyzja o sięgnięciu po pomoc psychologiczną jest bardzo ważnym i dobrym krokiem.

Jeśli chodzi o przebieg pierwszej wizyty/konsultacji psychologicznej lub psychoterapeutycznej zazwyczaj ma ona charakter rozmowy, której celem jest jak najlepsze poznanie Pani sytuacji i potrzeb. Nie trzeba się martwić, że „trzeba wszystko samemu opowiadać” - specjalista prowadzi spotkanie, zadaje pytania i pomaga uporządkować wątki. Często zaczynamy od rozmowy o tym, co skłoniło Panią do kontaktu i co w tej chwili jest dla Pani najtrudniejsze. Psycholog dba o to, by rozmowa przebiegała w bezpiecznej i spokojnej atmosferze - w tempie, które jest dla Pani komfortowe. Może Pani otwarcie mówić o tym, że trudno ubrać emocje w słowa czy że stres utrudnia rozmowę - to zupełnie naturalne i spotykane u wielu osób, szczególnie na początku. Rolą specjalisty jest pomóc Pani w tym procesie, nie oceniając i nie wywierając presji.

Ważne informacje, które mogą pomóc w lepszym zrozumieniu to między innymi opis tego, co obecnie przeżywa Pani po stracie najbliższej osoby, stresy w pracy, o tym, jak długo te trudności trwają i jak wpływają na codzienne życie,

o tym, czego Pani oczekuje od spotkań (np. czy zależy Pani na wsparciu emocjonalnym, nauce radzenia sobie ze stresem, czy może długoterminowej terapii).

Konsultacja psychiatryczna różni się od spotkania z psychologiem/terapeutą. Lekarz również zadaje pytania, ale skupia się bardziej na objawach, samopoczuciu, śnie, apetycie, energii i nastroju. Celem jest ocena stanu psychicznego oraz ewentualne dobranie leczenia farmakologicznego, jeśli będzie ono potrzebne.

To bardzo zrozumiałe, że obecna sytuacja w pracy i proces żałoby są dla Pani wyczerpujące. Warto, by mogła Pani w bezpiecznym miejscu opowiedzieć o tym, co się dzieje, i wspólnie ze specjalistą poszukać sposobów na odzyskanie równowagi.

Psycholog & Psychoterapeuta w trakcie certyfikacji
Karolina Rogowska - Rój

4 dni temu
Lucio Pileggi

Lucio Pileggi

Dobry specjalista na pewno jest w stanie Pani pomóc i powinien sam mieć pewną strukturę pierwszego wywiadu, aby dowiedzieć się nie tylko o Pani dolegliwościach i celach terapii, ale też o niezbędnych informacjach dotyczących Pani historii, by mieć pełny obraz sytuacji i móc udzielić Pani informacji zwrotnej oraz konkretnej propozycji terapeutycznej.
To naturalne, że może się Pani trochę bać — w końcu otwiera się Pani przed osobą, która Pani nie zna — ale każdy profesjonalny specjalista potrafi okazać dużo empatii i z uważnością traktuje problemy przedstawiane przez pacjenta.
Dodam, że z tego, co Pani mówi o sobie, wynika, iż podjęła Pani dobrą decyzję, prosząc o pomoc. Każdy miałby trudności w takiej sytuacji i również potrzebowałby wsparcia.

Trzymam kciuki, aby znalazła Pani odpowiednią pomoc i poczuła się lepiej krok po kroku.

Lucio Pileggi, Psycholog

4 dni temu
Izabela Piórkowska

Izabela Piórkowska

Sesje u psychologów i psychoterapeutów wyglądają różnie w zależności od nurtu, który Pani wybierze. Zazwyczaj zadają pytania, ale jak klient nie zna odpowiedzi, to jest to w porządku. Najlepiej się zastanowić, co chciałaby Pani omówić w pierwszej kolejności, co będzie najbardziej pomocne dla Pani, które treści wymagają pilnego zaopiekowania, czy temat żałoby, czy kłopoty z szefem? Specjalista zapewne dostosuje tempo do Pani potrzeb. Warto iść z pozytywnym nastawieniem. Życzę dobrego wyboru i udanej sesji.

4 dni temu
Michał Koliński

Michał Koliński

Na pierwszej wizycie u psychologa czy psychiatry nie trzeba mieć wszystkiego poukładanego ani opowiadać wszystkiego od razu. Specjalista prowadzi rozmowę, zadaje pytania i pomaga uporządkować to, co Pani chce przekazać. To normalne, że trudno ubrać w słowa wszystkie myśli i emocje — terapeuta jest na to przygotowany i dostosowuje tempo do Pani możliwości. Pierwsza konsultacja zwykle polega na poznaniu Pani trudności, objawów (np. sen, apetyt, napięcie, emocje) i sytuacji życiowej, oraz na ustaleniu, jaki rodzaj wsparcia byłby najbardziej pomocny. Warto wspomnieć o tym, co Pani obecnie najbardziej obciąża — w Pani przypadku żałoba, stres w pracy, trudne zachowania szefa, problemy ze snem i jedzeniem. Można też wprost powiedzieć, że łatwiej będzie Pani odpowiadać na pytania, niż sama zaczynać rozmowę. To, co Pani opisuje — duże przeciążenie emocjonalne, stres i brak wsparcia w pracy — naturalnie prowadzi do wyczerpania i trudności w funkcjonowaniu. Psychoterapia, a w razie potrzeby także konsultacja psychiatryczna, może pomóc odzyskać poczucie kontroli, ulgę i lepszą jakość życia, krok po kroku. 

4 dni temu
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry,

dziękuję, że opisała swoją sytuację. 

Podczas pierwszej sesji psychologicznej nie trzeba mieć wszystkiego dokładnie ułożonego. To specjalista prowadzi rozmowę, zadaje pytania i pomaga uporządkować Pani myśli. Spotkanie zwykle ma charakter rozmowy, w której psycholog stara się lepiej zrozumieć Pani obecną sytuację, samopoczucie, przeżywane trudności oraz to, czego Pani potrzebuje. Tempo rozmowy dostosowywane jest do Pani — nie trzeba mówić o wszystkim od razu.. Warto powiedzieć o tym, co najbardziej Panią obciąża tj. np. przeżywanej żałobie, stresie w pracy i trudnościach z funkcjonowaniem na co dzień itp. Jest to naturalne, że stres i emocje mogą utrudniać mówienie o trudnych doświadczeniach. Proszę pamiętać, że rolą psychologa jest stworzenie bezpiecznej atmosfery, w której można stopniowo się otworzyć i mówić tyle, ile jest w danym momencie możliwe. Psycholog może też zaproponować omówienie dalszych kroków — np. regularnych spotkań, wsparcia psychiatrycznego, terapeutycznego lub innych form pomocy, które mogą przynieść Pani ulgę.

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria

Psycholog, Doradca Kariery

4 dni temu
Monika Figat

Monika Figat

Dzień dobry,

sesja u psychologa będzie nieco różniła się od sesji u psychiatry. Jako psycholog mogę opowiedzieć, jak wygląda pierwsza sesja u mnie. Każdy będzie miał trochę inne podejście do pierwszej wizyty (choćby ze względu na nurt, w którym pracuje).

Podczas pierwszej sesji zapraszam klientów do gabinetu i przedstawiam się (imię, nazwisko, kwalifikacje). Następnie proszę klienta, aby opowiedział o sobie rzeczy ogólne - wiek, sytuacja rodzinna, mieszkaniowa, jak wygląda jego/jej praca itd. Zadaję tutaj pytania pomocnicze, dbając o to, aby na razie nie wchodzić w szczegóły problemu. Rozmawiamy też o tym, czy klient uczestniczył już wcześniej w psychoterapii itd.

Informuję też o tym, że obowiązuje mnie tajemnica zawodowa, a to oznacza, że wszystko, co klient powie na sesji, zostaje między nami. 

Następnie przechodzimy do rozmowy o bieżącym problemie. Tutaj zawsze dobry psycholog będzie Panią wspierał pytaniami w razie potrzeby. Nie ma dobrego albo złego sposobu opowiadania o swojej historii - proszę się nie obawiać. Psycholog jest właśnie od tego, aby pomóc Pani uporządkować zagubienie i chaos - taka nasza rola. Jeśli specjalista uzna, że potrzebuje jeszcze jakichś informacji, aby lepiej Pani pomóc -  to na pewno o to dopyta.

Życzę powodzenia

Monika Figat, Psycholog [warszawa i on-line]

4 dni temu
Katarzyna Świdzińska

Katarzyna Świdzińska

Dzień dobry! 

Stres związany z pierwszym spotkaniem u psychologa/psychoterapeuty jest naturalny, ale nie ma się czego bać :) Przebieg pierwszej sesji zazwyczaj wygląda u każdego podobnie - specjalista będzie chciał zebrać wywiad, żeby zorientować się mniej więcej w Pani sytuacji. Nie musi Pani opowiadać wszystkiego i odpowiadać na każde pytanie - psycholog zrozumie, jeśli Pani odmówi albo sam zauważy, że czuje  się Pani niekomfortowo. 

Może Pani opowiadać wszystko sama, ale jeżeli to będzie stanowiło problem lub nie będzie wiedziała Pani, co powiedzieć, to specjalista subtelnie poprowadzi dalej sesję, zadając pytania. 

Myślę, że w Pani sytuacji zdecydowanie się na wizytę u psychologa jest dobrym krokiem. 

Pozdrawiam ciepło, 

Katarzyna Świdzińska, Psycholog 

4 dni temu
Renata Niemczynowicz

Renata Niemczynowicz

Odpowiem na Twoje pytanie jako psychoterapeutka psychodynamiczna.

W nurcie, w którym pracuję, konsultacje trwają zazwyczaj około 5 sesji, podczas których zbieram informacje na temat pacjenta, jego relacji z rodziną, przyjaciółmi, partnerem/partnerką (jeśli jest w związku) oraz relacji, jakie ma z osobami z pracy. Następnie omawiamy kontrakt terapeutyczny, setting (zasady odwoływania sesji, płatności itp.) i podpisujemy go. Po tym zaczyna się proces terapeutyczny, podczas którego pracujemy nad trudnościami, jakie pacjent manifestuje. Psychoterapia psychodynamiczna oparta jest na relacji pacjent-terapeuta oraz wszystkim, co się w niej manifestuje, ważne jest więc aby nawiązać sojusz terapeutyczny, czyli współpracę między pacjentem i specjalistą, charakteryzującą się  wzajemnym szacunkiem, zaufaniem i wymaga od obu stron zaangażowania i pracy.

Z Twojego postu wynika, że objawy, które opisujesz, wyraźnie wpływają na Twoje funkcjonowanie i są dla Ciebie uciążliwe. Myślę, że decyzja o podjęciu terapii jest słusznym posunięciem.

Trzymam kciuki, żebyś znalazła specjalistę, z którym mogłabyś nawiązać taką współpracę.

3 dni temu
Marek Szafranski

Marek Szafranski

Dzień dobry Pani.

Terapia i jej przebieg jest dość indywidualnym procesem, dostosowany do potrzeb i możliwości klienta. Jeśli więc podejmie Pani decyzję  o terapii, warto znaleźć terapeutę, który wzbudzi w pani zaufanie i w którego obecności będzie się pani czuła bezpiecznie i swobodnie.

Dobry terapeuta dostosuje się do Pani potrzeb i poprowadzi terapię w sposób możliwe najlepszy. Jeśli czuje się Pani lepiej, kiedy ktoś zadaje pytania, to terapeuta powinien je zadawać. 

O tematach do rozmowy decyduje Pani, choć z opisu wynika, że warto by się było skupić na żałobie i ewentualnie środowisku pracy. Terapia jest relacja między dwiema osobami i wraz z jej przebiegiem, pojawiają się kolejne tematy, więcej swobody i łatwość w komunikacji 

Jednak najważniejsze  jest podjęcie przez Panią decyzji o terapii. Jestem przekonany, że dobie internetu, znajdzie Pani kogoś, kto będzie dla pani zarówno wsparciem, jak i pomocą w tych trudnych dla Pani chwilach. 

Życzę powodzenia i proszę walczyć o siebie😁

3 dni temu
Urszula Małek

Urszula Małek

To naturalne, że przed pierwszą wizytą pojawia się stres i obawa, że nie będzie wiadomo, co powiedzieć. Psycholog poprowadzi rozmowę -będzie zadawał pytania, pomagał Ci się odnaleźć i uporządkować myśli. Warto po prostu szczerze powiedzieć, że trudno Ci mówić i że potrzebujesz, by rozmowa była bardziej prowadzona. To już wystarczy, żeby spotkanie było dobre i wspierające.

3 dni temu
Urszula Żachowska

Urszula Żachowska

dzień dobry, 

ja pierwsze konsultacje zwykle zaczynam od pytania co daną osobę do mnie sprowadza, skąd taka decyzja, dlaczego akurat teraz. Zwykle to otwiera opowieść o cierpieniu, które wpłynęło na szukanie wsparcia. Jeśli na poczatku pojawia sie niepewność, lęk, stres lub wstyd, zaczynamy od zaopiekowania się tym, co blokuje, tak by móc poczuć się odpowiednio komfortowo by mówić. 
Psychoterapię poprzedzają 3-5 konsultacji, w trakcie których zarówno ja, jak i osoba która się do mnie zgłasza, mamy możliwość poznania sie, sprawdzenia czy ja mogłabym pomóc i czy danej osobie odpowiada mój sposób pracy, prowadzenia rozmowy. Po tym czasie wspólnie podejmujemy decyzję czy i w jakiej formie będziemy się dalej spotykać. 

W trakcie konsultacji jest przestrzeń by spotnianicznie opowiadać o tym, co uważa się za istaotne. Jednocześnie sama zbieram istotne informacje, by móc całościowo spojrzeń na daną osobę, jeśli wątki te się nie pojawiają, dopytuję. Pytam o aktualną sytuację, historię życia, dzieciństwo i rozwój, rodzinę, historie relacji przyjacielskich i romantycznych, stan zdrowia itp. 

Wizyta u psychiatry zwykle skupia się na konieczności zebrania potrzebnego wywiadu w trakcie jednej, dwóch konsultacji. Psychiatra w odpowiedzi na zgłaszaną trudność, zadaje pytania w celu odpowiedniej diagnozy i dobrania leczenia, wskazania terapeutycznego lub dalszej diagnozy. 

Dla większości osób pierwsze takie doświadczenie jest zwykle stresujące i wiąże się z lękiem, ale specjaliści zdrowia psychicznego zdając sobie z tego sprawę, dbają o komfort pacjentów. 
Prosze pamiętać, że można zadawać pytania, prosić o wyjaśnienia. A gdy dany specjalista przy pierwszym spotkaniu z jakiś względów nie odpowiada, ma się prawo do zmiany. 

Pozdrawiam
Urszula Żachowska 

2 dni temu
Monika Bała

Monika Bała

Dzień dobry,

Pierwsza konsultacja u psychologa lub psychiatry to prowadzona rozmowa: specjalista zadaje pytania, pomaga nazwać wątki i nie oczekuje idealnego „raportu”.
Można zacząć od krótkiego zdania: „Przyszłam, bo po żałobie i w związku z trudną sytuacją w pracy gorzej śpię, jem ze stresu i jestem wyczerpana”, a resztę dopowiadać w swoim tempie.
Jeśli to będzie dla Pani łatwiejsze, to proszę przynieść kilka punktów na kartce: od kiedy objawy, co je nasila/łagodzi, leki/choroby, ważne wydarzenia, jak wygląda dzień w pracy i na czym polegają zachowania przełożonego.
U psychiatry będzie więcej pytań o zdrowie, sen, apetyt i ewentualne leki (w tym możliwość krótkiego zwolnienia), u psychologa/psychoterapeuty — więcej miejsca na żałobę, stres, emocje i plan dbania o siebie.
Proszę też wprost powiedzieć, że woli Pani powolną rozmowę „krok po kroku” — to cenna wskazówka i zupełnie normalna prośba.
Przy takiej kumulacji obciążeń rozsądna kolejność to: szybka konsultacja psychiatryczna/lekarska dla snu i energii oraz rozpoczęcie pracy z psychologiem nad stratą i granicami w pracy.

Pierwszy i najważniejszy krok już Pani zrobiłą - wzbudziła Pani w sobie ciekawość odnośnie Pani zachowania i dobrostanu oraz chęć pomocy samej sobie - to bardzo odważne. 

Pozdrawiam serdecznie, Monika Bała

Pozdrawiam serdecznie, Monika Bała – psychoterapeuta in spe, psycholog, psychotraumatolog.

2 dni temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Jak zostać terapeutą uzależnień w UK i Polsce?

Witam serdecznie. Jestem alkoholikiem i pozostaję w trzeźwości od ponad 4 lat. Od początku trzeźwienia należę do AA. Od kilku miesięcy jestem też pod okiem terapeutki, a dwa tygodnie temu zacząłem uczęszczać na terapię grupową dla alkoholików, prowadzoną przed dwóch terapeutów uzależnień. Moje pytanie dotyczy jednak czegoś innego. Blisko rok temu odkryłem w sobie ogromne pragnienie niesienia pomocy ludziom jako terapeuta uzależnień. W tym celu skończyłem studia podyplomowe on-line w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego. Mieszkam i pracuję w UK. Mam pytanie, a w zasadzie prośbę o wskazanie mi możliwego kierunku bądź kierunków dalszego rozwoju. 

Proszę o wskazanie drogi co dalej robić, aby zostać terapeutą uzależnień. Czy muszę przejść dodatkowe kursy, szkolenia, czy może studia? Czy muszę uzyskać certyfikat, a jeśli tak, od czego i gdzie zacząć? Czy muszę odbyć 4-letnie szkolenie, czy wystarczy znaleźć miejsce do odbycia praktyki? Nie czuję się w pełni gotów do takiej pracy po odbytych studiach podyplomowych, a bardzo mi zależy, aby nie tracić czasu i rozwijać się. Rozważam także powrót do Polski w najbliższym czasie i czy mogę dostać wskazówki gdzie się udać, zapisać, zgłosić, aby móc podążać obraną drogą. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, ponieważ strasznie trudno znaleźć mi odpowiedzi na powyższe pytania. Mam wrażenie, że stoję w miejscu, a chciałbym pracować w tym zawodzie, bo czuję do tego ogromny pociąg i pasję. 

Pozdrawiam serdecznie Michał.

Setaloft - skutki uboczne po zwiększeniu dawki: drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność i zawroty głowy

Witam, stopniowo od początku roku przyjmuje Setaloft zwiększając dawkę od 25 mg do 150. Przejście z 100 na 150 nastąpiło 24 lutego i o dziwo zaraz w pierwszym tygodniu poczułem znaczący przypływ energii, lecz trwało to tydzień, po czym od dnia 8 marca do dziś 17.03 czuje drżenie mięśni, poddenerwowanie, senność, w dzień lekkie zawroty głowy możliwe, że skutki uboczne przyszły z takim opóźnieniem i po epizodzie dobrego samopoczucia? Jeśli tak to ile mogą trwać dziękuję za odpowiedź. Dodam, że ciągle uczęszczam na terapię

Czy psycholog musi powiadomić policję
Czy psycholog musi powiadomić policję o tym, że byłam zgwałcona mimo braku zgody ze strony pacjenta? Czy można odmówić składania zeznań, jeśli dojdzie do złożenia zawiadomienia?
Czy psycholog ma obowiązek poinformować rodziców w przypadku terapii uzależnień osoby niepełnoletniej?
Czy jeśli jestem niepełnoletnia (15 lat), a mam problem z narkotykami i uczęszczam na terapię, to moja psycholog może o tym poinformować moich rodziców, gdybym jej o tym powiedziała?
Na pytanie o "zaburzenia schizotypowe"
Na pytanie o "zaburzenia schizotypowe" dostałem odpowiedź, w której zawarta była wskazówka odnośnie terapii grupowej i indywidualnej. Problem w tym, że grupowi terapeuci wyrzucają mnie za to, że nie mieszczę się w przedziale od F40 do F69 i odsyłają mnie do "środowiska", gdzie jestem pytany o "doświadczenie psychozy", którego mówię, że nie posiadam, wskutek czego znów ląduje za drzwiami. Jak mogę dostać się do jakielkowiek grupy, skoro do żadnej nie pasuje?
komunikacja

Umiejętności komunikacyjne – klucz do skutecznej komunikacji

Skuteczna komunikacja to klucz do sukcesu w życiu osobistym i zawodowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym są umiejętności komunikacyjne, jaką rolę odgrywają w naszym życiu i jak możemy je rozwijać.