- Strona główna
- Forum
- zdrowie seksualne, związki i relacje
- Nacisk ze strony...
Nacisk ze strony partnera w sferze seksualnej.
Mój facet, kiedy uprawiamy stosunek, jest jak w transie i kiedy zdarzy się sytuacja, że zostanie przerwany lub w danym dniu nie dojdzie do stosunku, to jest zdenerwowany.
Bardzo namawia mnie do ukończenia, cały czas zadając pytania, na które się nie zgadzam, natomiast on dalej ciągnie temat, póki się nie zgodzę.
Jest to problem. Zastanawiam się, co ma na to wpływ?
Duży poziom testosteronu, wchodzenie w jakiś trans, czy brak odpuszczania? Co mam zrobić?
Anonimowo
Emilia Sokołowska-Malec
Witam Panią,
W pierwszej kolejności pragnę nadmienić, że gdy jedna osoba koncentruje się na własnych potrzebach i nie respektuje potrzeb i decyzji partnerki/partnera możemy mówić o przemocy - gdy posługuje się szantażem, wielokrotnym namawianiem, groźbami albo wzbudzaniem poczucia winy.
Gdy na wiele innych sposobów stara się nakłonić partnerkę/partnera do spełniania swoich oczekiwań.
Może być tak, że pod taką presją druga osoba poddaje się, choć nie jest to dobrowolna decyzja — często krzywdząca, ponieważ niezgodna z własnymi przekonaniami, upodobaniami czy też wartościami.
Odnosząc się do Pani pytania — każdy z nas ma inne potrzeby seksualne, dlatego pożądanie jest różne u różnych ludzi i wiele czynników na to wpływa. Nie ma żadnej obiektywnej normy dla wszystkich, natomiast normalne jest wszystko, co nie sprawia nam, niechcianego cierpienia i nikogo nie krzywdzi.
Pozdrawiam Panią i życzę powodzenia
Emilia Sokołowska-Malec
Psycholog, certyfikowany Psychoterapeuta Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, Terapeuta Uzależnień
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
sugeruję konsultację ze seksuologiem.
Myślę, że ów specjalista odpowiednio Was pokieruje i odpowie na nurtujące Panią pytania.
Trzymam kciuki,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.