Left ArrowWstecz

Nie chcę uprawiać seksu z partnerem, ponieważ miał przede mną partnerki seksualne.

Mam 18 lat i mam problem z tym, że moj chłopak miał partnerki seksualne przede mną. Nie chce z nim przez to uprawiać seksu i zastanawiam się czy nie zerwać. Czy to normalne? Czy to ze mną coś nie tak, skoro inni tak nie myślą?
Agnieszka Wloka

Agnieszka Wloka

Dzień dobry,

O.L. nic, co sobie myślisz, nie jest nienormalne - każdy ma prawo do swojego systemu wartości i doboru partnerów. Warto, żebyś przemyślała skąd w Tobie ten “problem”? Czy wynika ze światopoglądu i coś Ci się nie zgadza? Czy boisz się, że jesteś w czymś gorsza? Czy jeszcze inne kwestie wchodzą w grę? Być może też to zwyczajnie nie Twój moment na zbliżenia? Czy to faktycznie jest dla Ciebie jedyny wyznacznik? Dlaczego jesteście razem? Co Was łączy? Jaka jest Wasza więź emocjonalna? Być może jak tak głębiej pomyślisz o różnych aspektach związku, to łatwiej podejmiesz decyzję czy chcesz z nim być czy nie? Pamiętaj, że fizyczność to tylko jeden z elementów związku…

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Oczywiście ma Pani prawo do swoich wartości, zasad. Jeśli chciałaby Pani być pierwszą i jedyną dziewczyną danego chłopaka, to jest to w porządku. Ważne, aby być w zgodzie ze sobą i sczerości z partnerem. Pozdrawiam

Katarzyna Waszak

1 rok temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

każdy z nas ma prawo do własnych wartości oraz oczekiwań względem partnera. Jeżeli wcześniejsze partnerki seksualne chłopaka nie mieszczą się w Pani granicach to nie ma w tym nic złego.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Karkus - psycholog, psychoterapeuta 

1 rok temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Czy orientacja seksualna może zmieniać się w czasie?
Czy orientacja seksualna jest stała w ciągu życia, czy może zmieniać się w czasie?
Czy psychoterapeutka coś zrobi z informacją o tym, że miałem kontakt seksualny w wieku 14 lat?
Dzień dobry! Aktualnie mam piętnaście lat, ale w wieku czternastu miałem kontakt seksualny, mój partner także miał czternaście. Czy będzie musiała psychoterapeutka odreagować na tę informacje?
Jakie zachowania mogą świadczyć o braku realnego zaangażowania w relację romantyczną?
Jak rozpoznać, że chłopak traktuje mnie jako zamiennik, kochankę dla swojej oficjalnej dziewczyny. Jakie zachowania mogą o tym świadczyć, nie tylko w sferze seksualnej, ale też zwykłej?
Witam, od 14 lat jestem w związku z partnerem
Witam, od 14 lat jestem w związku z partnerem. Niestety od 4 lat jego stan psychiczny się pogorszył (tuż przed 40-stka). Zaczął mieć wtedy problemy z seksem i potencją. Niestety nie poszedł z tym nigdzie do lekarza, choć prosiłam, do tego codziennie pije alkohol (piwo, sporadycznie wino). Przestał mieć przez to jakiekolwiek plany, nie chce ze mną spędzać czasu, popadł w pracoholizm. Nie mamy życia seksualnego, rzadko się widujemy, a do tego ciągłe kłótnie, bo ja odczuwam potrzeby sexu, a on niby nie. Przez to ja czuję się kiepsko i miewam zaburzenia nastroju, depresję i nerwicę. Co mogę zrobić, żeby to naprawić?
Jak radzić sobie z traumą z dzieciństwa i odrzuceniem dotyku?

Dzień dobry mam problem z moimi myślami.

Mam teraz 18 lat, a jako mała dziewczynka byłam dotykana w intymne miejsca, przez starego pana. Nie mogę o tym zapomnieć, nie dobrze mi jak o tym pomyślę, mam przez to odrzucenie, jak dotyka mnie chłopak. 

Co mam zrobić? Nie chce tego pamiętać

kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!