Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - jak sobie pomóc?
Od pewnego czasu zmieniło się moje podejście do jedzenia, jest to dla mnie powód do niepokoju. Na początku chciałem po prostu zdrowiej się odżywiać i czuć lepiej. Ale teraz każda decyzja związana z jedzeniem budzi we mnie stres.
Unikam produktów, które uznaję za "niezdrowe", a każde odstępstwo od diety wywołuje poczucie winy.
Zorientowałem się, że stałem się niewolnikiem planowania posiłków i ściśle przestrzegam narzuconych sobie zasad.
Obsesja na punkcie jakości jedzenia zaczęła psuć moje relacje z innymi. Unikam spotkań towarzyskich, gdzie mogę stracić kontrolę nad tym, co jem. Staję się drażliwy i coraz bardziej izoluję się od przyjaciół i rodziny, bo nie rozumieją, dlaczego aż tak rygorystycznie podchodzę do diety. Co mi jest? Pomocy
Tomasz
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry,
Opisane przez pana objawy mogą świadczyć o zaburzeniach jedzenia na tle psychologicznym. Kontrolowanie i właściwy dobór pokarmów mógł dawać początkowo poczucie sprawczości i odbudowę własnego wizerunku czy wpływu na rzeczywistość.
Jeśli maskował inne problemy, z czasem mógł stać się przymusem i nasilał powstawianie innych problemów.
Częstym powodem rozwinięcia się zaburzeń jedzenia są inne problemy emocjonalne, t.j PTSD, trudności relacyjne, permanentny niepokój lub lęk, poczucie zaniżonej wartości, próba odzyskania kontroli i sprawczości nad życiem po jakich trudnych doświadczeniach np. przeżytych stratach.
Warto by zgłosił się Pan do specjalisty psychologa i psychoterapeuty zajmującego leczeniem zaburzeń jedzenia.
Na stronie https://centrumzaburzenodzywiania.pl/strefapacjenta/czy-to-juz-zaburzenia-odzywiania-poznaj-sygnaly-ostrzegawcze/ znajdzie Pan wskazówki gdzie szukać pomocy.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Jak mogę pomóc mojej bliskiej przyjaciółce, u której zauważyłam mocno niepokojące zachowania związane z odżywianiem? Coraz częściej unika wspólnych posiłków, narzeka na swoje ciało i obsesyjnie koncentruje się na kaloriach. Martwię się, że mogą to być oznaki zaburzeń odżywiania, ale nie wiem, jak
Liczne zatrucia pokarmowe wywołały u mnie silny lęk przed jedzeniem. Zawsze byłem osobą, która cieszyła się jedzeniem i eksperymentowała z nowymi smakami, ale teraz każda myśl o posiłku budzi we mnie niepokój i obawy. Obawiam się, że sytuacja może się powtórzyć, co prowadzi mnie do unikania niekt
Dzień dobry, od jakiegoś czasu na własną rękę staram się wyjść z napadów objadania. Były górki i dołki, ale mam wrażenie, że idę w dobrym kierunku. Za 4 dni jadę na wyjazd w góry z tatą (mój pomysł) i od 2 dni już panikuję, bo okrutnie boję się, że przez to, że nie mogę zaplanować sobie jedzenia,