Dzień dobry.
Bardzo mi przykro Kacprze, że jako dziecko swoich rodziców doświadczasz sytuacji, w której to konflikt między nimi dotyka Cię emocjonalnie.
Bardzo ważnym dla mnie jest to byś wiedział, że to nie Ty jesteś odpowiedzialny za tą sytuację. Konflikt między rodzicami nie świadczy o Tobie. Trudności z jakimi się zmagają nie należą do Ciebie aby je rozwiązywać.
Zachęcam Cię do zgłoszenia się po wsparcie, np. do psychologa szkolnego, może są inne dorosłe osoby w Twoim otoczeniu, do których możesz się zgłosić po pomoc - rodzice któregoś z bliskich kolegów/koleżanek?
Twoja mama jako dorosła osoba również ma możliwość zadecydowania o formie pomocy jakiej by potrzebowała - może zgłosić się po pomoc do psychologa lub psychoterapeuty, po pomoc prawną jeśli konflikt ma tak ogromny wpływ na stosunki rodzinne.
Kacprze zachęcam Cię do zadbania w pierwszej kolejności o siebie, ponieważ cała sytuacja ma wpływ na Twoje funkcjonowanie i dobrostan psychiczny. Rozumiem, że bardzo chcesz wesprzeć mamę lecz jako dziecko nie jesteś za to odpowiedzialny i to do Twojej mamy należy podjęcie decyzji o dalszych krokach w obecnej sytuacji.
Serdecznie pozdrawiam
Anna Ulatowska
Dzień dobry Kacper,
jest to z pewnością bardzo obciążające psychiczne dla Ciebie, brata i przede wszystkim dla Twojej mamy. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji to okazywanie wsparcia swojej mamie, pokazywanie jej, że jesteś. To bardzo dużo. Ponadto sugeruję, aby ograniczyć do minimum kontakty z ojcem oraz z osobami, które zakłócają Wam ten spokój.
Pamiętaj też, że jako dziecko nie możesz brać na siebie odpowiedzialności za to, co się dzieje teraz. Może warto zaproponować mamie wsparcie z zewnątrz? Są różne grupy wsparcia, interwencje kryzysowe w miastach, konsultacje z psychologami. Pozostawiam w razie czego namiar:
116 123 – Ogólnopolska Poradnia Telefoniczna dla Osób Przeżywających Kryzys Emocjonalny
Życzę dużo spokoju,
Katarzyna Kania-Bzdyl