Partner ma zaburzenia osobowości, które sprawiają, że relacja jest toksyczna.
Od dłuższego czasu zmagam się z trudną sytuacją w moim związku. Mój partner ma zdiagnozowane zaburzenia osobowości, co sprawia, że nasza relacja stała się toksyczna. Czuję się często manipulowany i obarczany winą za sytuacje, na które nie mam wpływu. Z jednej strony, zależy mi na tej osobie, ale z drugiej, coraz bardziej odczuwam, że tracę siebie. Nasze konflikty są intensywne i wyczerpujące, a ja zaczynam mieć wątpliwości, czy jestem w stanie dalej to znosić. Zauważyłem, że te toksyczne wzorce zaczynają wpływać na moje poczucie wartości i samoocenę. Często czuję się zagubiony i przytłoczony, nie wiedząc, jaką decyzję podjąć. Czy w takiej sytuacji lepiej jest skupić się na wsparciu partnera, czy może bardziej na ochronie własnego zdrowia psychicznego? Jak mam radzić sobie z tą sytuacją bez dalszego pogarszania naszej relacji?
Tomasz

Emilia Jędryka
Panie Tomaszu,
dziękuję za podzielenie się Pan historią na forum. Rozumiem, że znalezienie się w tak trudnej sytuacji, gdzie zależy Panu na partnerze, a jednocześnie odczuwa Pan negatywne skutki relacji, jest wyjątkowo trudne i wymagające.
Przede wszystkim warto skupić się na swoim zdrowiu psychicznym. Bez zadbania o siebie trudno będzie skutecznie wspierać partnera. Proszę zastanowić się, czego Pan teraz najbardziej potrzebuje – może to być przestrzeń na refleksję lub wsparcie z zewnątrz. Ważne jest również, aby uświadomić sobie, jak zachowania partnera wpływają na Pana emocje i samoocenę.
Pomocna może okazać się otwarta i empatyczna rozmowa z partnerem, podczas której wyraźi Pan swoje potrzeby i uczucia. Taka rozmowa powinna być oparta na wzajemnym szacunku i zrozumieniu.
Jeśli czuje Pan, że sytuacja jest trudna do samodzielnego rozwiązania, serdecznie zachęcam do konsultacji z psychologiem. Specjalista pomoże Panu poukładać myśli, zrozumieć swoje emocje i podjąć dalsze kroki, które będą najlepsze dla Pana zdrowia i dobrostanu.
Życzę siły i wytrwałości!
psycholog
Emilia Jędryka

Marta Nowacka
Dzień dobry,
relacja z osobą z zaburzeniami osobowości bywa wymagająca i często wiąże się z koniecznością wyznaczania wyraźnych granic oraz komunikowania, co jest dla Ciebie akceptowalne w relacji, a co nie. Jeśli czujesz, że tracisz siebie i że wpływa to negatywnie na Twoje poczucie wartości, warto rozważyć zadbanie o swoje potrzeby i samopoczucie. Pamiętaj, że nie możesz skutecznie wspierać partnera, jeśli sam czujesz się wyczerpany i zagubiony.
Skorzystanie z pomocy specjalisty może pomóc w rozwijaniu skuteczniejszej komunikacji, lepszym zrozumieniu swoich potrzeb i emocji oraz podjęciu decyzji w zgodzie ze sobą.
Pozdrawiam,
Marta Nowacka
Fundacja Wysłuchani

Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Panie Tomaszu,
Rozumiem, że znajduje się Pan w bardzo wymagającej sytuacji, która może być emocjonalnie wyczerpująca. Relacje, w których pojawiają się trudności w komunikacji, konflikty i poczucie obciążenia, często budzą pytania o to, jak dalej postępować. Ważne jest, aby zadbać zarówno o swoje potrzeby, jak i o dynamikę w związku.
Być może pomocne byłoby przyjrzenie się temu, jakie konkretne sytuacje w relacji wywołują w Panu największe napięcia i zastanowienie się, jak można spróbować je rozwiązać. Może Pan rozważyć rozmowę z partnerem w spokojnym momencie, jasno wyrażając swoje uczucia i potrzeby, np. „Chciałbym, abyśmy wspólnie pracowali nad rozwiązaniem naszych trudności, ponieważ zależy mi na tej relacji.” Jasna i spokojna komunikacja może być krokiem w stronę zrozumienia siebie nawzajem. Pamiętaj że związek to relacja dwóch osób i każda z nich powinna się w niej czuć dobrze, potrzeby obu stron są ważne, wiem że trudniej myślę o sobie jeśli partner potrzebuje Twojego wsparcia. Jednak aby móc pomóc innym najpierw musimy zadbać o siebie. Dlatego warto również pomyśleć o własnym dobrostanie. Skupienie się na aktywnościach, które dają Panu wytchnienie i pomagają odzyskać równowagę, może być pomocne w budowaniu wewnętrznej siły. Rozmowa z psychologiem lub terapeutą mogłaby także być wsparciem, pozwalając Panu przyjrzeć się swoim emocjom i lepiej zrozumieć, jak radzić sobie w relacji, która niesie wyzwania.
Nie ma jednego rozwiązania, które będzie właściwe dla wszystkich. Proces poszukiwania odpowiedzi na te pytania bywa trudny, ale już samo ich zadawanie jest krokiem w stronę lepszego zrozumienia siebie i sytuacji. W każdej decyzji ważne jest, aby działał Pan zgodnie z własnymi wartościami i potrzebami, pomocna może też być dla Pana rozmowa z psychologiem.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Od pewnego czasu przeżywam trudności w moim związku.
Mój partner ma stwierdzone zaburzenia osobowości, co sprawia, że nasza relacja stała się trochę toksyczna.
Często czuję się manipulowany i obwiniany za sytuacje, na które nie mam wpływu. Z jednej strony bardzo mi na nim zależy, ale z drugiej coraz bardziej odczuwam, że tracę siebie.
Konflikty między nami są intensywne i wyczerpujące, a ja coraz częściej zastanawiam się, czy jestem w stanie to znosić dalej. Tego typu toksyczne zachowania zaczynają wpływać na moje poczucie wartości i samoocenę. Często czuję się zagubiony i przytłoczony, nie wiedząc, jaką decyzję podjąć.
Czy w takiej sytuacji lepiej skupić się na wsparciu partnera, czy raczej na ochronie własnego zdrowia psychicznego? Jakie działania mogę podjąć, by poradzić sobie z tą sytuacją, nie pogarszając naszej relacji?
Coraz częściej zastanawiam się, skąd te trudności w utrzymywaniu zdrowej relacji z moim partnerem.
On wydaje się całkowicie skupiony na sobie, a rozmowy z nim to jak monologi o jego sukcesach czy problemach.
Czuję, że jestem dla niego przezroczysta, co nie pomaga mi w poczuciu własnej wartości. Myślę, czy to wszystko to wynik w związku z osobą, która chyba ma zaburzenia osobowości.
Czy ktoś mógłby mi poradzić, jak podejść do tej sytuacji? Czuję się jak w pułapce, bo nie zawsze wiem, co robić, żeby nie pogłębiać problemów. Bardzo zależy mi na tym, żeby wiedzieć, czy jest szansa naprawić nasz związek i jak mogłabym wspierać partnera, dbając jednocześnie o siebie. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.