Trudności komunikacyjne z żoną. Nie odpowiada mi często na pytania, albo się wkurza.
CG

Aleksandra Kaźmierowska
Dzień dobry,
z Pana opisu wynika, że problemem może być otwarta komunikacja oraz wyrażanie wprost swoich potrzeb. Sytuacje, które Pan opisuje oraz sposób komunikowania się nie budują bliskości, wręcz przeciwnie- strach i niepokój. Nie odpowiadanie na pytania, milczenie i krzyk są zachowaniami przemocowymi. W tej sytuacji warto postawić na szczerą rozmowę z Partnerką i przedstawić jej swoją perspektywę oraz to jakie emocje wywołuje u Pana taki rodzaj komunikacji i jak się Pan w takich sytuacjach czuje. Być może zamiast zadawać pytania, na które zdaje się nie uzyskuje Pan odpowiedzi, zapytać wprost “czego ode mnie potrzebujesz”.
Trudno wnioskować jakie intencje czy powody kryją się za takim zachowaniem u Pana parterki, niemniej wskazują na pewną niedojrzałość i warto to z nią skonfrontować.
Wsparciem dla Państwa mogłoby być spotkanie ze specjalistą, który pomógłby Państwu przyjrzeć się Waszej komunikacji w związku oraz wypracować konstruktywne formy komunikacji oraz wyrażania swoich potrzeb.
Pozdrawiam,
Aleksandra Kaźmierowska

Krystian Pasieczny
Dzień dobry, sytuacja, o której Pan mówi, może mieć milion podłoży i powodów. Najważniejsze jest, aby żona/partnerka chciała z Panem o tym porozmawiać. Może być coś, co ją hamuje lub powoduje takie zachowanie. Często jest to błahy problem, który da się rozwiązać samodzielnie w gronie rodziny bez potrzeby ingerencji specjalisty. W przypadku gdyby jednak się okazało, że jest inaczej i nie są Państwo w stanie rozwiązać problemu z komunikacją samodzielnie, polecam konsultację ze specjalistą.
Mam nadzieję, że uda się rozwiązać Państwu ten kryzys
Życzę wszystkiego co najlepsze Krystian Pasieczny

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Znam mojego męża od 8 lat, mieszkamy razem od 7. Od zawsze był bardzo powściągliwy w relacji erotycznej. Nie ma między nami chemii ani przyciągania. Obecnie do współżycia dochodzi raz na 3 miesiące i to nie zawsze skutecznie, ma problemy z erekcją. Gdy już dochodzi do seksu, czuję, że walczymy tylko o to, żeby jemu udało się dobrnąć do końca. Wszystko uzależnione jest od tego czy on czuje, że to ten dzień, że da radę.
Na codzień nie ma między nami żadnego kontaktu fizycznego, czy to czułego przytulenia czy pocałunku, żadnego spojrzenia. Jeżeli ja próbuję zainicjować zbliżenie, pokażę na co mam ochotę zazwyczaj zaczniemy, ale kończy się to klapą, przez co później czuję się poniżona i upokorzona.
Przestałam cokolwiek inicjować, bo nie chce się już tak czuć. Chyba już się z tym pogodziłam i po prostu żyjemy sobie wspólnie, co całkiem nieźle nam wychodzi. Jednak jeśli chodzi o sferę intymną to totalna porażka. Czuję się, jakbym była płomieniem, a on wodą. Nie raz komunikowałam mu, że mamy problem. Jego postawa jest bierna. Wysłuchuje spokojnie co mam do powiedzenia, nie wdaje się w emocjonalne dyskusje, a w rezultacie nic z tym nie robi.
Moje potrzeby są większe, pamiętam jak może być między kobietą a mężczyzną, miałam wcześniej partnerów. I tęsknię za tym. Uchodzę za atrakcyjną kobietę, wiem jak reagują na mnie mężczyźni. Widzę spojrzenia w pracy, nieraz zażartujemy z podtekstem. Chciałabym doświadczyć tego ze strony męża jednak czuję, że utknęłam w związku, jak brat z siostrą. Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że związałam się z nim dlatego, że nie zaczął starań o mnie od rozmów o intymności i seksie. To co mnie do niego przyciągnęło teraz jest moim największym problemem. Mam 31 lat a czuję, że ta sfera nie jest już dla mnie, że najlepiej byłoby o tym zapomnieć. Ale nadal żyje i czuję. Czasami zabawiam się sama, ale po poczuciu ulgi czuję smutek. Nie wiem jakiej rady oczekuję. Po prostu nie mogę o tym nikomu powiedzieć.
Dzień dobry. Mam problem z rozmową z bliskimi na poważne tematy. Nie umiem prosić o pomoc, wyrażać swoje uczucia, często nie potrafię powiedzieć, dlaczego zrobiłem coś tak, a nie inaczej, zamazuje w pamięci argumenty i przykłady dotyczące tego, co mnie nurtuje, co mi przeszkadza, a boję się poruszyć i nazwać coś na bieżąco.
Często nie poruszam pewnych kwestii, ponieważ boję się, że będą odebrane jako bezsensowne, że nie przyniosą efektu, że doprowadzą do konfliktu. Nie widzę sensu w podejmowaniu działań i poddawaniu pomysłów, bo, częściowo z doświadczenia, wiem, że zostaną odrzucone.
Cały ten problem w mojej głowie przekłada się na moje relacje z bliskimi i na rażące obniżenie jakości mojego małżeństwa, które jeszcze przed zawarciem sakramentu nie było rewelacyjne.
Nie wiem co z tym zrobić, nie umiem sobie z tym poradzić. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne podpowiedzi