Rodzina nie akceptuje moich wizyt u psychologa - co zrobić?
Mam problem.
Umówiłam się do psychologa, bo już nie radzę sobie z sobą. Rodzina nie akceptuje psychologów dla osób dorosłych.
Rodzina - to mąż, moja mama i tata, z którymi mieszkamy. Uważają, że powinnam sama radzić sobie z problemami, w końcu jestem dorosła i znaleźć powody swojego zachowania i sama to przepracować. Jednak mi się nie udaje i chcę zasięgnąć pomocy, bo widzę, że robi się coraz gorzej.
Jednak jak gdzieś jadę, to wszyscy mnie się pytają, gdzie jadę i po co, w tym mąż. Nie wiem, co im odpowiadać, najchętniej bym skłamała, że na zakupy, ale zakupy tak długo nie trwają.
Znów by było na jakie zakupy i gdzie od męża pytania.
Nie wiem, co w takiej sytuacji zrobić.
Anonim
Urszula Jędrzejczyk
Dzień dobry,
bardzo mi przykro, że rodzina nie akceptuje psychologów dla dorosłych (dodatkowo nasuwa mi się pytanie, czy w takim razie akceptuje psychologów dla dzieci i młodzieży?)
To, że jest Pani dorosła i nie radzi sobie sama z problemami, jest jak najbardziej w porządku i ma Pani prawo prosić o pomoc specjalistę. Wspominam o tym, aby choć w taki sposób przekazać wsparcie w tej trudnej sytuacji.
Jeśli chodzi o rodzinę, to co mogłaby, doradzać, to starać się mówić zgodnie z prawdą. Jeśli nie chce Pani dzielić się swoimi prywatnymi rzeczami, to zachęcam też do próbowania stawiania granicy na ten temat. Wydaję mi się też, że nie powinna mieć Pani obowiązku mówienia zupełnie wszystkiego najbliższym. Każdy z nas potrzebuje trochę prywatności i przestrzeni, to jest jak najbardziej OK. Może warto też zwrócić uwagę najbliższej rodzinie na to, że jest Pani dorosła i sama ma możliwość podjęcia decyzji za siebie. Co więcej, jeśli dobrze rozumiem, nie zmusza ich też Pani do tego, żeby oni szli, jak nie chcą, tylko sama chce się zająć swoim zdrowiem psychicznym.
Być może warto by było porozmawiać z rodziną i wyjaśnić, na czym polega współpraca z psychologiem. Czasem bywa, że osoby są źle nastawione do jakiegoś pomysłu, ponieważ mają same niedobre doświadczenia za sobą.
Powyższe przykłady zachęcają do postawienia granic swoim najbliższym i na początku może to wydawać się trudne do zrobienia, co według mnie jest jak najbardziej zrozumiałe.
W związku z tym, do głowy przychodzi mi jeszcze pomysł, że ewentualnie można by umawiać się na wizytę online z psychologiem. Wtedy można połączyć się na spotkanie nawet z pokoju w domu bez wychodzenia z domu.
Poza domem, jeśli jest Internet i ma Pani przestrzeń, można łączyć się z dowolnego miejsca. Oczywiście jest to tylko propozycja do rozważenia, ponieważ być może niekoniecznie chciałaby Pani działać online.
Trzymam kciuki, że pójdzie Pani do psychologa, zgodnie ze swoją potrzebą!
Pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Marcin Pilichowski
Dobry wieczór.
Jeśli przełamie Pani lęk przed oceną ze strony rodziny i znajdzie odpowiedniego dla siebie specjalistę-psychologa, to spotkania z nim pozwolą z pewnością zbudować swoją wartość jako jednostki. Przegadanie (przepracowanie) trapiących Panią spraw, pozwoli uzyskać inne postrzeganie rzeczywistości i pozytywną zmianę zauważą bliscy. Wtedy mogą inaczej spojrzeć na Pani „ucieczki” na wizyty i w pełni to uszanują i zaakceptują, bo jeśli im na Pani zależy, tak musi się stać.
Aleksandra Wincz- Gajda
Dzień dobry,
Opisuje Pani trudną sytuację "uwikłania" w opinie ważnych innych i konieczność relacjonowania im każdego kroku. Bardzo jasno jednak wyodrębnia Pani siebie, określając własne aktualne potrzeby- chce Pani lepiej siebie rozumieć, zyskać wsparcie i odzyskać poczucie kontroli nad zachowaniem. Myślę, że to ważny drogowskaz, Pani samodzielna odpowiedź na ostatnie zdanie - "Nie wiem, co w takiej sytuacji robić". Spotkanie z psychologiem lub psychoterapeutą powinny pomóc we wzmocnieniu tej Pani dorosłej, czującej, co Pani potrzebne części.
Powodzenia,
Aleksandra Wincz- Gajda
psycholog, psychoterapeuta

Zobacz podobne
Jestem dorosła, a mam wrażenie, że rodzina od dawna zawładnęła moim życiem. Mam myśli, że ciągle muszę robić to, co oni chcą lub nie mogę robić tego, co oni uważają, że nie powinnam. Matka, cała rodzina udowadnia od wielu lat, że nic nie potrafię, że nie poradzę sobie w życiu, a ja pomału zaczynam w to wierzyć i wątpić w siebie z dnia na dzień coraz bardziej.
Mam strach o swoją przyszłość, zakładanie rodziny, że będę próbowała dostosować się do rodziny, myśleć czy to, co robię jest ok, lub czy to, co zrobię jest dla mojej rodziny do zaakceptowania na 100%. Nie umiem sobie z tym poradzić.