Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Skutki uboczne Medikinet CR 20 po przerwie: jak sobie radzić z mdłościami i suchością w gardle?

Dzień dobry, czy ktoś z państwa wie co zrobić, jeśli biorę Medikinet Cr20 na ADHD od 5 dni( wróciłam do leku po przerwie świątecznej) i mam negatywne skutki, z którymi sobie nie radzę np. mimo że zjem coś przed wzięciem leku bardzo mnie mdli - Wiem, że to jest charakterystyczne na początku, ale późniejsze objawy jak suchość w gardle i to, że nie mogę nic w spokoju zjeść mnie dobija, nie czuję się sobą i chciałabym, żeby ktoś mi doradził co zrobić, bo mój lekarz nie odbiera.

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Dzień dobry Aleksandro, myślę, że najrozsądniej będzie mimo wszystko próbować kontaktować się z lekarzem, ewentualnie umówić wizytę u innego psychiatry, żeby omówić te skutki uboczne, bo forum nie jest miejscem, w którym ktokolwiek powinien doradzać zmniejszanie, zwiększanie czy odstawianie leku. Takie decyzje zawsze należą do lekarza. Pozdrawiam ciepło,

Justyna Bejmert 

psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Ania Gąsiorek

Ania Gąsiorek

Dzień dobry ,

Rozumiem Pani dyskomfort i niepokój związany z doświadczanymi dolegliwościami. Tak jak Pani wspomniała na początku lek może powodować skutki uboczne. Jeśli lekarz nie odbiera, warto skontaktować się z placówką, w której przyjmuje/pełni dyżur. Warto udać się do najbliższej apteki aby farmaceuta mógł przekazać informację dotyczącą działania leku i ewentualnie doradzić jak je złagodzić. W przypadku nasilających się niepokojących objawów skorzystać z Nocnej Pomocy Doraźnej. Na ten moment wskazane jest picie wody, aby organizm się nie odwodnił oraz nieprzyjmowanie dodatkowych leków.

Z pozdrowieniami

Ania Gąsiorek

Katarzyna Hałdaś

Katarzyna Hałdaś

Dzień dobry,

Pani Aleksandro, Medikinet jest jednym z kilku leków na ADHD. Początki zażywania tego leków są trudne, to prawda. Czy miała Pani wykonane wszelkie badania, które mogłyby wykluczyć przyjmowanie metylofenidatu? Dobrze byłoby, żeby jak najszybciej skonsultowała się Pani z psychiatrą - może jeśli Pani lekarz nie odbiera, warto spróbować zapisać się na konsultację do innego psychiatry, specjalisty od ADHD. Adaptacja do leku trwa około 2-3 tygodnie i w tym czasie rzeczywiście skutki uboczne mogą być bardzo silne, natomiast ważne jest, aby miała Pani komfort w spożywaniu posiłków. Jeśli ma Pani zaufanego lekarza rodzinnego, warto zasięgnąć też jego opinii, bo sytuacja, którą opisała Pani powyżej wymaga porady medycznej. 

Pozdrawiam, 

Katarzyna Hałdaś

Weronika Kohnke

Weronika Kohnke

Dzień dobry,
w takiej sytuacji w pierwszej kolejności najlepiej będzie się skontaktować z psychiatrą prowadzącym, jeśli nie ma takiej możliwości to dobrze umówić się na wizytę do innego psychiatry lub spróbować skontaktować się z internistą.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Weronika Jeka

Zobacz podobne

Autyzm, lekkie upośledzenie intelektualne a nauka czytania i pisania w 1 klasie – czy syn będzie samodzielny?
Witam syn idzie od września do I klasy ma kształcenie specjalne ma diagnozę autyzmu typowego w teście IQ wychodzi Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim jest pogodnym wesołym dzieckiem chociaż czas spędza tylko na wybranych zabawach m. In. Klocki. Obawiam się o jego edukację czy nauczy się czytać i pisać czy będzie samodzielny Odwzorowuje po śladzie i potrafi przepisać ale ma problem z zapamiętaniem liter i cyfr
Test dyskalkulii i test osobowosci - jak wyglada poprawka i dlaczego dostalam skierowanie?
hej ogolnie mam pytanie, nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale w kwietniu bylam na tescie dyskalkulii, podobno poszło mi tragicznie, gorzej niz w 3 klasie podstawowk. jutro ide na poprawkę i dodatkowo skierowano mnie na test osobowosci. i zastanawia mnie jak to bedzie wygladalo? i dlaczego skierowano mnie na test osobowosci? dziekuje bardzo z goryza odpowiedzi! 🤍🤍
Różne reakcje na bodźce oraz brak możliwości skupienia uwagi.
Cześć! Od jakiegoś czasu zauważyłam, że mam duże problemy ze skupieniem uwagi na jednej czynności. Od zawsze miałam z tym lekkie problemy, ale odnoszę wrażenie, że ostatnio (kilka miesięcy) się to mocno nasiliło. Zanim wezmę się za to, co mam do zrobienia, pojawia się w mojej głowie 10 innych pytań/spraw, które mi to utrudniają. W rezultacie odwlekam w czasie wiele ważnych, ale wymagających skupienia zadań. Bardzo czesto zdarza mi się też nieswiadomie zostawiać rzeczy w bardzo różnych miejscach, w których nie pamiętam, że je zostawiłam. Ciężko jest mi się też skupić na rozmowie z drugą osobą. Słyszę, co ktoś do mnie mówi, ale mam trudności z zapamiętaniem przekazywanych mi informacji. Często nie daje też dokończyć rozmówcy wypowiedzi i sama to robię. Bywa też, że czasami nie jestem w stanie znieść wielu różnych dźwięków/odgłosów na raz, bo wyprowadza mnie to z równowagi. Jestem wtedy nerwowa i najczęściej zakładam słuchawki, zamykam okno, drzwi, byle by się odciąć od źrodeł hałasu. Z drugiej strony są też chwile, kiedy lubię się rozpraszać (np. głośną muzyką) jednocześnie robiąc jeszcze jakieś dodatkowe czynności. Piszę, bo zastanawiam się czego mogą być to objawy. Dodatkowo dodam, że leczę się na niedoczynność tarczycy oraz na bezsenność i wahania nastroju. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Czy psychoterapia psychodynamiczna jest skuteczna przy OCD, tikach, Aspergerze i zaburzeniach osobowości?
Czy przy zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych, tikach, zespole Aspergera i zaburzeniach osobowości warto skorzystać z psychoterapii w nurcie psychodynamicznym w PZP ? Generalnie, to ja już miałem najpierw psychoterapię ericksonowską (korzystaliśmy z metod CBT), później psychoterapię poznawczo-behawioralną w szpitalu psychiatrycznym i teraz mam psychoterapię poznawczo-behawioralną online.
Temperament a uszkodzenie mózgu - czy jest tutaj jakiś wpływ?

Oto poprawiony tekst pod względem ortograficznym:

Dzień dobry. Ostatnio interesuję się tematem temperamentów i osobowości. O ile osobowość jest rzeczą dosyć plastyczną, to temperament jest stały i uwarunkowany genetycznie. W związku z tym chciałbym zapytać o to, czy temperament może się bardzo mocno zmienić w wyniku uszkodzenia mózgu, np. wypadku. Na przykład: spokojny i opanowany flegmatyk staje się po wypadku agresywny, działa impulsywnie i jest wyuzdany seksualnie. Czy to możliwe? A może jednak temperament, w tym wypadku flegmatyczny, może jakoś załagodzić skutki urazu? I czy to, jakie będą zachowania, zależy od tego, jaki kto miał temperament, czy raczej od miejsca urazu?

alzheimer

Alzheimer - przyczyny, objawy i leczenie choroby

Choroba Alzheimera to wyzwanie dla osób z nią żyjących, ich rodzin i całego systemu opieki zdrowotnej. Zapraszamy do zapoznania się z naszym rzetelnym i aktualnym przewodnikiem na temat choroby Alzheimera, opracowanym na podstawie badań naukowych.