Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Skutki uboczne Medikinet CR 20 po przerwie: jak sobie radzić z mdłościami i suchością w gardle?

Dzień dobry, czy ktoś z państwa wie co zrobić, jeśli biorę Medikinet Cr20 na ADHD od 5 dni( wróciłam do leku po przerwie świątecznej) i mam negatywne skutki, z którymi sobie nie radzę np. mimo że zjem coś przed wzięciem leku bardzo mnie mdli - Wiem, że to jest charakterystyczne na początku, ale późniejsze objawy jak suchość w gardle i to, że nie mogę nic w spokoju zjeść mnie dobija, nie czuję się sobą i chciałabym, żeby ktoś mi doradził co zrobić, bo mój lekarz nie odbiera.

User Forum

Aleksandra

1 miesiąc temu
Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Dzień dobry Aleksandro, myślę, że najrozsądniej będzie mimo wszystko próbować kontaktować się z lekarzem, ewentualnie umówić wizytę u innego psychiatry, żeby omówić te skutki uboczne, bo forum nie jest miejscem, w którym ktokolwiek powinien doradzać zmniejszanie, zwiększanie czy odstawianie leku. Takie decyzje zawsze należą do lekarza. Pozdrawiam ciepło,

Justyna Bejmert 

psycholog

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Ania Gąsiorek

Ania Gąsiorek

Dzień dobry ,

Rozumiem Pani dyskomfort i niepokój związany z doświadczanymi dolegliwościami. Tak jak Pani wspomniała na początku lek może powodować skutki uboczne. Jeśli lekarz nie odbiera, warto skontaktować się z placówką, w której przyjmuje/pełni dyżur. Warto udać się do najbliższej apteki aby farmaceuta mógł przekazać informację dotyczącą działania leku i ewentualnie doradzić jak je złagodzić. W przypadku nasilających się niepokojących objawów skorzystać z Nocnej Pomocy Doraźnej. Na ten moment wskazane jest picie wody, aby organizm się nie odwodnił oraz nieprzyjmowanie dodatkowych leków.

Z pozdrowieniami

Ania Gąsiorek

1 miesiąc temu
Katarzyna Hałdaś

Katarzyna Hałdaś

Dzień dobry,

Pani Aleksandro, Medikinet jest jednym z kilku leków na ADHD. Początki zażywania tego leków są trudne, to prawda. Czy miała Pani wykonane wszelkie badania, które mogłyby wykluczyć przyjmowanie metylofenidatu? Dobrze byłoby, żeby jak najszybciej skonsultowała się Pani z psychiatrą - może jeśli Pani lekarz nie odbiera, warto spróbować zapisać się na konsultację do innego psychiatry, specjalisty od ADHD. Adaptacja do leku trwa około 2-3 tygodnie i w tym czasie rzeczywiście skutki uboczne mogą być bardzo silne, natomiast ważne jest, aby miała Pani komfort w spożywaniu posiłków. Jeśli ma Pani zaufanego lekarza rodzinnego, warto zasięgnąć też jego opinii, bo sytuacja, którą opisała Pani powyżej wymaga porady medycznej. 

Pozdrawiam, 

Katarzyna Hałdaś

1 miesiąc temu
Weronika Jeka

Weronika Jeka

Dzień dobry,
w takiej sytuacji w pierwszej kolejności najlepiej będzie się skontaktować z psychiatrą prowadzącym, jeśli nie ma takiej możliwości to dobrze umówić się na wizytę do innego psychiatry lub spróbować skontaktować się z internistą.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Weronika Jeka

1 miesiąc temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Czy to padaczka, czy może jakieś zaburzenie psychiczne?
Dzień dobry, Czy to padaczka, czy może jakieś zaburzenie psychiczne? Tężyczka wykluczona, czekam na wynik eeg. "Atak" zaczyna się silnym uczuciem deja vu, ścisk w gardle, mrowienie nóg, nudności, uczucie omdlewania i przechodzi. Pojawia się podczas zwykłych czynności, a także podczas snu.
Czy zaburzenia spektrum autyzmu mogą być zdiagnozowane w wieku 20 lat?
Czy to możliwe, by wykryć autyzm w wieku 20 lat? Bo mam dziwne wrażenie, że mogę mieć, ale jednak nie chcę dokonywać samo - diagnozy.
Jestem zapisana na diagnozę autyzmu na NFZ, muszę czekać jeszcze długo. Jednakże, od dawna podejrzewam u siebie ADHD
Dzień dobry. Jestem zapisana na diagnozę autyzmu na NFZ, muszę czekać jeszcze długo. Jednakże, od dawna podejrzewam u siebie ADHD. Czy mogę udać się z tym do innego psychiatry? Czy wspomnieć o tym podczas spotkań mających na celu diagnozę autyzmu?
Tiki nerwowe u 10-letniej córki - brak poprawy mimo suplementacji magnezem i witaminą B
Córka ma 10 lat. Ma tiki nerwowe od dłuższego czasu na początku było to mruganie i zaciskanie oczu, teraz jest to otwieranie buzi krzywienie się. Neurolog dziecięcy zlecił badania z krwi i eeg (wszystko prawidłowe). Lekarz stwierdził że niektóre dzieci mają tiki i że z wiekiem samo przejdzie i żebym podawała dziecku magnez ( podaje i poprawy nie ma, na własną rękę podaje Wit. Z gr B). Nie wiem jak mogę pomóc dziecku które męczy się z tym że tak robi
Problemy z pamięcią i brak myśli w głowie
Mam taki problem od kilku lat z pamięcią. Od gimnazjum a mam teraz 36 lat. Nie potrafię skupić się na tym co ktoś do mnie mówi, słyszę tę osobę ale nie potrafię zapamiętać tego co mówi . Nie mam w ogóle myśli, nie potrafię nic sobie wyobrazić, skupić się nad czymś coś jakby mgła mózgowa. Czasami mam wrażenie że robię jak automat, lub czuję jakbym nie wybudziła się ze snu, jeśli chodzi o umysł. Chodzę jak lunatyk. Nie wiem co się dzieje, czasami zapominam co ktoś powiedział i robię nie tak jak trzeba. Np. Mama poprosiła bym kupiła to a ja co innego kupiłam, a przed chwilą mówiła. Jestem jakaś roztargniona i nie wiem gdzie co daje. U lekarza jak chcę coś powiedzieć to zapominam często co miałam powiedzieć . Nie mam żadnych objawów depresji, a ni zadnych chorób psychicznych, żadnych głosów nie słyszę. Biorę ginkofar intense ale nie pomaga za wiele. Żyję jak we śnie. Wiecznie zmęczona i senna. Badania ok. W normie. Gdzie się udać? Do jakiego lekarza? Spacery na powietrzu mam codziennie z psem, więc ruch jest. Ciężko mi się uczyć np. Języków obcych bo wszystko ucieka z tej pamieci?
zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.