- Strona główna
- Forum
- zaburzenia neurologiczne
- Skutki uboczne...
Skutki uboczne Medikinet CR 20 po przerwie: jak sobie radzić z mdłościami i suchością w gardle?
Dzień dobry, czy ktoś z państwa wie co zrobić, jeśli biorę Medikinet Cr20 na ADHD od 5 dni( wróciłam do leku po przerwie świątecznej) i mam negatywne skutki, z którymi sobie nie radzę np. mimo że zjem coś przed wzięciem leku bardzo mnie mdli - Wiem, że to jest charakterystyczne na początku, ale późniejsze objawy jak suchość w gardle i to, że nie mogę nic w spokoju zjeść mnie dobija, nie czuję się sobą i chciałabym, żeby ktoś mi doradził co zrobić, bo mój lekarz nie odbiera.
Aleksandra
Justyna Bejmert
Dzień dobry Aleksandro, myślę, że najrozsądniej będzie mimo wszystko próbować kontaktować się z lekarzem, ewentualnie umówić wizytę u innego psychiatry, żeby omówić te skutki uboczne, bo forum nie jest miejscem, w którym ktokolwiek powinien doradzać zmniejszanie, zwiększanie czy odstawianie leku. Takie decyzje zawsze należą do lekarza. Pozdrawiam ciepło,
Justyna Bejmert
psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Ania Gąsiorek
Dzień dobry ,
Rozumiem Pani dyskomfort i niepokój związany z doświadczanymi dolegliwościami. Tak jak Pani wspomniała na początku lek może powodować skutki uboczne. Jeśli lekarz nie odbiera, warto skontaktować się z placówką, w której przyjmuje/pełni dyżur. Warto udać się do najbliższej apteki aby farmaceuta mógł przekazać informację dotyczącą działania leku i ewentualnie doradzić jak je złagodzić. W przypadku nasilających się niepokojących objawów skorzystać z Nocnej Pomocy Doraźnej. Na ten moment wskazane jest picie wody, aby organizm się nie odwodnił oraz nieprzyjmowanie dodatkowych leków.
Z pozdrowieniami
Ania Gąsiorek
Katarzyna Hałdaś
Dzień dobry,
Pani Aleksandro, Medikinet jest jednym z kilku leków na ADHD. Początki zażywania tego leków są trudne, to prawda. Czy miała Pani wykonane wszelkie badania, które mogłyby wykluczyć przyjmowanie metylofenidatu? Dobrze byłoby, żeby jak najszybciej skonsultowała się Pani z psychiatrą - może jeśli Pani lekarz nie odbiera, warto spróbować zapisać się na konsultację do innego psychiatry, specjalisty od ADHD. Adaptacja do leku trwa około 2-3 tygodnie i w tym czasie rzeczywiście skutki uboczne mogą być bardzo silne, natomiast ważne jest, aby miała Pani komfort w spożywaniu posiłków. Jeśli ma Pani zaufanego lekarza rodzinnego, warto zasięgnąć też jego opinii, bo sytuacja, którą opisała Pani powyżej wymaga porady medycznej.
Pozdrawiam,
Katarzyna Hałdaś
Weronika Jeka
Dzień dobry,
w takiej sytuacji w pierwszej kolejności najlepiej będzie się skontaktować z psychiatrą prowadzącym, jeśli nie ma takiej możliwości to dobrze umówić się na wizytę do innego psychiatry lub spróbować skontaktować się z internistą.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Weronika Jeka

Zobacz podobne
Dzień dobry,
mam w swoim życiu kilka problemów: jedzenie z nudów i jedzenie emocjonalne, bałaganiarstwo, prokrastynacja, robienie wszystkiego dosłownie na ostatni moment, gonitwa myśli, gubienie rzeczy, zapominanie. Mam 1000 pomysłów na raz, a nic z tego nie robię. Miałam się uczyć do matury, dlatego zrezygnowałam z basenu — i ani się nie uczyłam do matury, ani nie chodziłam na basen. I to jest jeden z wielu przykładów moich zachowań. Chciałabym uzyskać leki na zmniejszenie apetytu, ale nie wiem, czy to, co mi dolega, to ADHD, czy to są po prostu zaburzenia odżywiania. Chciałabym skorzystać z pomocy specjalisty, ale nie wiem kogo dokładnie, żeby zrobić to najniższym kosztem. Czy mogę z tym iść od razu do psychiatry, czy raczej powinnam iść na terapię i zabrać się za to powoli? Powinnam iść do psychologa czy do psychoterapeuty? Co mam w ogóle zrobić?
Oto poprawiony tekst pod względem ortograficznym:
Dzień dobry. Ostatnio interesuję się tematem temperamentów i osobowości. O ile osobowość jest rzeczą dosyć plastyczną, to temperament jest stały i uwarunkowany genetycznie. W związku z tym chciałbym zapytać o to, czy temperament może się bardzo mocno zmienić w wyniku uszkodzenia mózgu, np. wypadku. Na przykład: spokojny i opanowany flegmatyk staje się po wypadku agresywny, działa impulsywnie i jest wyuzdany seksualnie. Czy to możliwe? A może jednak temperament, w tym wypadku flegmatyczny, może jakoś załagodzić skutki urazu? I czy to, jakie będą zachowania, zależy od tego, jaki kto miał temperament, czy raczej od miejsca urazu?