Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy psychoterapia psychodynamiczna jest skuteczna przy OCD, tikach, Aspergerze i zaburzeniach osobowości?

Czy przy zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych, tikach, zespole Aspergera i zaburzeniach osobowości warto skorzystać z psychoterapii w nurcie psychodynamicznym w PZP ? Generalnie, to ja już miałem najpierw psychoterapię ericksonowską (korzystaliśmy z metod CBT), później psychoterapię poznawczo-behawioralną w szpitalu psychiatrycznym i teraz mam psychoterapię poznawczo-behawioralną online.
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

jeżeli chodzi o OCD oraz tiki to najlepiej udokumentowaną skuteczność ma terapia poznawczo-behawioralna (CBT).

Terapia psychodynamiczna może być pomocna jeżeli pojawia się chęć przepracowania np. różnych schematów relacyjno-emocjonalnych, itp. a nie chęć redukcji konkretnych objawów wynikających przykładowo z OCD.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta CBT

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry 

Odpowiadając na pytanie,  może być warto, ale raczej jako uzupełnienie niż główny wybór przy OCD, tikach i objawach ze spektrum autyzmu. W tych obszarach najlepiej udokumentowane są zwykle metody CBT, a przy OCD szczególnie terapia z ekspozycją i powstrzymaniem reakcji; dla osób z ASD w źródłach podkreśla się przede wszystkim skuteczność CBT. Z kolei przy zaburzeniach osobowości psychoterapia psychodynamiczna bywa sensowną opcją, bo ma dane wspierające skuteczność w pracy nad relacjami, regulacją emocji i głębszymi wzorcami funkcjonowania. Jeśli masz już za sobą terapię ericksonowską z elementami CBT, CBT w szpitalu i obecnie CBT online, to pytanie brzmi nie tyle „czy psychodynamiczna jest dobra”, tylko czy ma teraz konkretny cel, którego CBT nie obejmuje. Psychodynamiczna może być pomocna, jeśli chcesz pracować nad stałymi schematami, relacjami, poczuciem tożsamości, wstydem, napięciem wewnętrznym albo powtarzalnymi konfliktami emocjonalnymi.

Przy Twoim zestawie objawów OCD zwykle pierwszym wyborem jest CBT/ERP, a psychodynamiczna nie jest standardem pierwszego rzutu.  Na tkiki najczęściej lepiej działają podejścia behawioralne niż klasyczna psychoterapia wglądowa. W zespole Aspergera  CBT bywa bardziej praktyczna, bo lepiej celuje w konkretne trudności funkcjonalne i społeczne. Najbardziej rozsądna odpowiedź brzmi że warto rozważyć psychoterapię psychodynamiczną w PZP, ale głównie wtedy, gdy celem są zaburzenia osobowości, schematy relacyjne i emocjonalne; nie jako zamiennik CBT w OCD/tikach/ASD. Jeśli obecna CBT daje choć częściową poprawę objawów natrętnych, często lepiej nie rezygnować z niej, tylko ewentualnie dołożyć terapię bardziej „głęboką” pod kątem funkcjonowania osobowości

Możesz zapytać wprost czy terapeuta pracuje z OCD, tikami i ASD, czy terapia psychodynamiczna będzie u niego miała konkretny plan pracy, czy w Twoim przypadku nie lepsza byłaby terapia integracyjna albo nadal CBT/ERP,

i czy można mierzyć postęp nie tylko „wglądem”, ale też objawami, funkcjonowaniem i relacjami.

Honorata Pałczyńska-Mikołajczyk

Honorata Pałczyńska-Mikołajczyk

Psychoterapia psychodynamiczna jest skutecznym narzędziem, szczególnie do leczenia zaburzeń osobowości, natomiast jeśli korzysta Pan już z innego procesu terapeutycznego, to proszę pamiętać, że nie powinno się uczęszczać do więcej niż jednego specjalisty na raz (chyba, że główny prowadzący zleci konsultację). Najważniejsze, to wytrwałość i determinacja, ponieważ trudności, które Pan opisuje, wymagają długotrwałego działania i efekty mogą być widoczne po pewnym czasie. Życzę Panu, żeby otrzymał skuteczną pomoc, doświadczył ulgi i poprawy jakości życia. Powodzenia.

Marcin Brodowski

Marcin Brodowski

Dzień dobry,

Rzeczywiście, w przypadku zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych wiele badań potwierdza skuteczność terapii poznawczo-behawioralnej. Nie oznacza to jednak, że inne nurty nie mogą być pomocne.

Poza samą metodą pracy bardzo ważna jest również relacja terapeutyczna – poczucie zrozumienia, bezpieczeństwa i zaufania do terapeuty. To jeden z czynników, który w dużym stopniu wpływa na efekty terapii.

Dlatego warto przyjrzeć się nie tylko temu, jakie podejście terapeutyczne Pan wybierze, ale także temu, czy sposób pracy danego terapeuty odpowiada Pana potrzebom i celom na obecnym etapie. Jeżeli ma Pan wątpliwości co do samych metod, warto o tym wspomnieć terapeucie, z którym się Pan aktualnie spotyka. 

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin Brodowski

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Czy przerwy w psychoterapii wpływają na efektywność leczenia zaburzeń osobowości z pogranicza?
Dzień dobry. Mam pytanie, odnośnie psychoterapii. Od 5 lat uczęszczam na terapię w nurcie integratywnym, gdyż mierzę się z zaburzeniami osobowości z pogranicza. Raz bywa lepiej, raz gorzej, ale daję radę. Moja terapeutka jest bardzo empatyczną i wyrozumiałą kobietą, która potrafi słuchać, okazać wsparcie i zmotywować do pracy. Terapia przebiegała do tej pory bez większych zakłóceń, jednakże od jakiegoś czasu niepokoi mnie fakt, iż moja terapeutka przestała mieć dla mnie przestrzeń i pojawiły się problemy z terminami. Mam wyznaczane spotkania raz na dwa tygodnie z powodu braku miejsc. Zrozumiałabym gdyby to było co jakiś czas, ale ostatnimi czasy jest tak za każdym razem. Nie wiem co mam o tym myśleć. Nachodzą mnie myśli o rezygnacji z terapii, gdyż nie wyobrażam sobie przepracowywać trudnych rzeczy i pozostawać z tym samej przez 2 tygodnie. Póki co podejmuję zwyczajne rozmowy, które tak naprawdę nic większego nie wnoszą do mojego życia. Przechodząc do sedna, mam wrażenie że ograniczony kontakt nie służy mi, a ja zaczynam wycofywać się z relacji. Planuję na następnej sesji podziękować terapeutce za wszystko i po prostu pożegnać się mimo iż to jest dla mnie trudne, z tym że powody mojej decyzji chcę zostawić dla siebie, nie chcę jej urazić. Czy postępuję słusznie podejmując taką decyzję? Może z góry napiszę iż nie chodzi tu o poczucie odrzucenia, gdyż to za mocne słowo. Może czuję się troszkę opuszczona i po ostatniej sytuacji z terminem popłynęły łzy, ale chodzi tu przede wszystkim iż nie widzę sensu dalszej terapii, gdyż dłuższe przerwy powodują iż zamykam się na kontakt i nie poruszam przez to ważnych kwestii.
Jak znaleźć skuteczną indywidualną terapię dla osoby ze spektrum autyzmu?
Dzień dobry! Jako osoba ze spektrum autyzmu, w związku z moimi różnymi problemami i myślami, z którymi sobie nie radzę, przeogromną liczbą nie przerobionych wspomnień, o których nie będę się rozpisywał, bezpośrednio próbą targnięcia się (6 miesięcy temu) (obecnie nie mam myśli, planów samobójczych itp.) wspólnie z moim rodzicem szukamy terapii w okolicy. Problem jest taki, że większość z tych poradni do których dzwoniliśmy (listę podali psycholodzy/pedagodzy szkolni) nie odebrała lub jest dla osób dorosłych. Tylko w jednym miejscu dostaliśmy się, ale jest to terapia grupowa od uzależnień (nie uważam się za osobę uzależnioną). Najbardziej zależałoby mi na indywidualnej (nie grupowej jak we wcześniejszym przykładzie) terapii np. CBT, psychodynamiczna, integracyjna, po to, bym mógł bardziej zrozumieć siebie, ale też i wygadać się z tego, co się piętrzy w mojej głowie. Chciałbym więc się spytać o to jak szukać terapii oraz co zrobić żeby szukanie terapii oraz sama w sobie terapia, były skuteczne? Miłego dnia! 17131
Dzień dobry, moja żona ma stwierdzona depresję, bierze jakieś średnio silne antydepresanty, ostatnio jest również mobbingowana w pracy, wraca zapłakana i ma wszystkiego dość
Dzień dobry, moja żona ma stwierdzona depresję, bierze jakieś średnio silne antydepresanty, ostatnio jest również mobbingowana w pracy, wraca zapłakana i ma wszystkiego dość. Chciałbym prosić o pomoc, podpowiedź jak uzyskać zwolnienie L4 dla niej na jakieś 2-3 miesiące, by w spokoju mogła sobie z czystą głową poszukać innej pracy. Bądź czy znalazłby się jakiś lekarz, który mógłby mi takie L4 pomógł załatwić. Bardzo mi zależy, bo widzę, jak ona z dnia na dzień traci resztki radości z życia, co przekłada się na naszą rodzinę. Bardzo proszę o pomoc.
Wychodzi na to, że jestem osobą współuzależnioną od toksyka.
Wychodzi na to, że jestem osobą współuzależnioną od toksyka, mimo iż nie jesteśmy razem. Sto razy przekroczył granicę, dawałam szansę i boję się, że mogę to zrobić kiedyś jeszcze raz. Choć wiem, że nie powinnam. To jakaś nigdy niekończąca się historia, wieczne traumy. Mam dość, ale przecież tyle razy miałam już dość, tyle razy był definitywny koniec. I znów powtarzam błędy... Jak sobie pomóc? Czy psychoterapia jest w stanie coś zaradzić? Nie mam czasu, nie mam sił od nowa wałkować problemu samemu psychologowi, a bardziej może możliwości zostawiania małego dziecka (łącznie mam 3 dzieci). Sam psycholog, wysłuchiwanie problemów to za mało :( Jakie są szanse, że psychoterapia odmieni mnie? Jakich narzędzi można się spodziewać na psychoterapii, mam na myśli ćwiczenia czy coś, czym to się różni od wizyt u psychologa?
Czy powinnam się już na początku spytać psychoterapeutki czy jak moja sytuacja będzie tego wymagała to będę mogła mieć więcej spotkań?
Zaczęłam psychoterapię indywidualną na NFZ, jestem po 2 sesjach. Psychoterapeutka powiedziała mi, że będziemy miały 25 spotkań. Jednak na stronie ośrodka jest napisane, że psychoterapia na NFZ może trwać nawet do kilku lat, jeśli psychoterapeuta uzna, że jest to konieczne, mailowo koordynatorka ośrodka też tak mi napisała. Czy powinnam się już na początku spytać psychoterapeutki czy jak moja sytuacja będzie tego wymagała to będę mogła mieć więcej spotkań? Czy to za wcześnie?
komunikacja

Umiejętności komunikacyjne – klucz do skutecznej komunikacji

Skuteczna komunikacja to klucz do sukcesu w życiu osobistym i zawodowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym są umiejętności komunikacyjne, jaką rolę odgrywają w naszym życiu i jak możemy je rozwijać.