- Strona główna
- Forum
- rozwój i praca, związki i relacje
- Lubię siebie i swój...
Lubię siebie i swój wizerunek, ale ludzie źle na mnie reagują. Nie chcę się zmieniać, co mam robić?
Agnieszka Wloka
Pani Ulu
ciężko coś mówić nie widząc Pani, mam parę intuicji:
- 1. dlaczego ubiera się Pani tak, że ludzie zwracają na Panią uwagę
- 2. Jak to się zaczęło, że ubiera się Pani tak, a nie inaczej
- 3.Jak to naprawdę, tak w głębi Pani przekonań, jest z akceptacją wyglądu?
Na pewno na pierwszym miejscu jest to, żeby pani ze sobą czuła się dobrze i jednocześnie mogła się realizować w społeczeństwie. Stąd myślę czy ten inny wygląd nie jest u Pani formą przekazu czegoś ludziom. Druga kwestia, czy to nie w Pani głowie tkwi myśl: “Inni mnie źle oceniają” i konstruuje się samospełniająca się przepowiednia?
pozdrawiam, psycholog
A. Wloka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Piotr Ziomber
Dzień dobry Pani Ulu
Dobrze, ze Pani nie chce się zmieniać, gdyż ma Pani prawo ubierać się jak chce i nikomu nic do tego, jak wygląda Pani fizjonomia. Niestety, ludzie często oceniają to, co widzą, opakowanie i do niego dobierają sobie teorię, nie próbując zrozumieć, co siedzi w danym człowieku. Nie musi Pani się dopasowywać pod oczekiwania innych, a powiem więcej. Oryginalność jest w cenie. Pewnie na Zachodzie nikt by takowych uwag nie stosował, ale niestety w naszym kraju jest to nagminne. Akceptuje Pani siebie, swój wygląd i to jest najważniejsze. Proszę się nie zmieniać i nie zostawać niewolnikiem cudzych oczekiwań. Potrzebujemy "kolorowych ptaków" w świecie, gdzie ludzie są szarzy i podobni. Powodzenia.

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.