Już dostępna aplikacja mobilna Twój Psycholog
  • Wygodnie zarządzaj swoimi wizytami
  • Bądź w kontakcie ze swoim terapeutą
  • Twórz zdrowe nawyki z asystentem AI
Aplikacja mobilna
Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Co oznacza używanie pozytywnych emotikon w agresywnych wiadomościach?

Witam! 

Chciałbym zadać pytanie, na jaki typ zaburzenia lub zachowania wskazuje: używanie w agresywnych, poniżających wiadomościach emotikonek o wydźwięku pozytywnym, jak np. serduszka, uśmiechy, całusy. 

Dziękuje z góry za odpowiedz

Weronika Węgier

Weronika Węgier

Dzień dobry,

Zachowania, które Pan opisuje to mechanizmy związane z komunikacją i sposobem wyrażania emocji. Takie działania mogą być formą sarkazmu lub pasywno-agresywnego wyrażania emocji.

Takie działanie może być związane z potrzebą zamaskowania agresji lub próbą zdeprecjonowania rozmówcy w sposób mniej bezpośredni. Może być także związane z brakiem umiejętności zdrowego wyrażania złości czy frustracji. Może to być również sposób na wzmocnienie efektu manipulacyjnego w komunikacji, który sprawia, że odbiorca czuje się zdezorientowany lub winny, nie do końca rozumiejąc intencje nadawcy.

W kontekście zaburzeń osobowości takie zachowanie może występować np. u osób z cechami narcystycznymi, które często stosują subtelne formy agresji. Może też występować u osób po prostu o skłonnościach manipulacyjnych. To wszystko jednak gdybanie - jakakolwiek, nawet zgrubna, diagnoza wymagałaby głębszej analizy i poznania funkcjonowania danej osoby w kontekście całokształtu.

Jeśli jest Pan w relacji, w której występują takie zachowania, warto zastanowić się, czy nie wpływają one na Pana dobrostan psychiczny. W przypadku trudności w radzeniu sobie z tą sytuacją zachęcam do konsultacji z psychologiem lub psychoterapeutą, którzy pomogą w zrozumieniu dynamiki relacji i wypracowaniu skutecznych strategii radzenia sobie.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne

Mam problemy z emocjami, co robić?
Mam problemy z emocjami, co robić?
Nie radzę sobie z agresją i emocjami
Nie radzę sobie z agresją i emocjami.
Przejawiam pewne zachowania praktycznie od dziecka: wybuchowość, napady gniewu, agresji, rozdrażnienie.
Witam. Przejawiam pewne zachowania praktycznie od dziecka: wybuchowość, napady gniewu, agresji, rozdrażnienie. Z równowagi moze wyprowadzić mnie doslownie wszystko. Często nie potrafię kontrolować emocji oraz impulsywnych zachowań. Ludzie często tracą rangę tych ważnych w moich oczach z powodu dla mnie nieakceptowalnych zachowań, ale te same zachowania dla innych są powiedzmy na granicy, ale do przyjęcia i machnięcia ręką. Od dziecka pojawiają się stany w ktorych prawie wszystko jest mi obojętne. Często korzystam z różnych używek żeby zniwelować poczucie bezsensu. Wiem, że internet to nie zbyt dobry doradca, ale z racji wieku chciałabym być świadoma swoich przypadłości / chorób. Po wykonaniu kilku tekstów wynik wskazuje na bardzo silne wskazanie na pograniczne zaburzenia osobowości. Gdzie mogę otrzymać pomoc w diagnozie takiej z prawdziwego zdarzenia? Czy to bedzie wizyta u psychiatry czy psychoterapeuty? Dodam, że jestem z Rzeszowa. Dziękuje i pozdrawiam Joanna
Zarządzanie emocjami w dwubiegunowym zaburzeniu nastroju

Od jakiegoś czasu zmagam się z dwubiegunowym zaburzeniem nastroju i czuję, że moje życie to istny rollercoaster emocjonalny. Gdy jestem w euforii, podejmuję spontaniczne decyzje, które w chwilach depresji wydają się katastrofalne. 

Staram się zrozumieć, jak utrzymać równowagę emocjonalną, ale to wydaje się piekielnie trudne. Często czuję się wyczerpana, a zmiany nastroju rzutują na moje relacje z bliskimi. 

Co może mi w końcu pomóc? 

Unikanie stresu brzmi dobrze, ale życie codzienne nie zawsze na to pozwala. Jak mogę wprowadzić do życia więcej spokoju?

Będę wdzięczna za wszelkie rady

TW. Zrozpaczony i zagniewany na życie - jak sobie poradzić z negatywnymi emocjami?

Jestem zrozpaczony, że muszę żyć i zagniewany, że pojawiłem się na świecie.