Czy dorosła osoba z lekką niepełnosprawnością intelektualną może uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności lub rentę?
Witam, kiedyś w szkole zdiagnozowano u mnie lekką niepełnosprawność intelektualną i miałem kształcenie specjalne, wydłużony czas pracy itp. Teraz jak jestem dorosły, to coś z tego tytułu mi się należy? Orzeczenie o niepełnosprawności lub renta? Dodam, że normalnie pracuje, nie mam innych chorób współistniejących, oprócz tej niepełnosprawności w opinii z poradni. Miałem wpisane brak barier utrudniających funkcjonowanie i życie.
Proszę o odpowiedź
Piotrek
Iwona Kraszewska-Konisiewicz
Dzień dobry,
Aby uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności, należy złożyć wniosek w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności. Proces orzekania opiera się na ocenie aktualnego stanu zdrowia i funkcjonowania osoby dorosłej, a nie tylko na diagnozach z dzieciństwa. W związku z tym, jeśli obecnie nie występują istotne trudności w codziennym życiu, orzeczenie może nie zostać przyznane.
Jeśli chodzi o rentę, aby ją uzyskać, osoba musi spełniać określone kryteria, w tym być uznana za osobę całkowicie niezdolną do pracy. Ponieważ Pan obecnie pracuje, najprawdopodobniej nie spełnia Pan warunków do otrzymania takiej renty.
Zalecam skontaktowanie się z odpowiednim zespołem orzekającym, który oceni, czy Pana sytuacja kwalifikuje się do uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności, a także omówi możliwości wsparcia w zależności od Pana stanu zdrowia.
Pozdrawiam,
Iwona
Psycholog kliniczny, pedagog
Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
diagnoza wykonana w dzieciństwie w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej nie jest równoważna z orzeczeniem o niepełnosprawności w życiu dorosłym.
Aby uzyskać wspomniane orzeczenie, należy zgłosić się do Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
Jeżeli będzie Pan spełniać określone kryteria niepełnosprawności, to jest możliwość uzyskania np. renty socjalnej.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska- psycholog, psychoterapeuta
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Codzienne zmagania z epilepsją to dla mnie spore wyzwanie, szczególnie gdy myślę o nieprzewidywalnych napadach.
Napady pojawiają się, kiedy najmniej się spodziewam, co czasem wywołuje we mnie poczucie niepewności i strachu.
Zawsze staram się mieć przy sobie notatkę z instrukcj
W ostatnich tygodniach coraz mocniej odczuwam trudności, związane z codziennym funkcjonowaniem, a wszystko to przez moją chorobę Parkinsona. Proste rzeczy, jak zrobienie herbaty czy zapięcie guzików, stały się dla mnie nie lada wyzwaniem.
Staram się jak mogę, robię wszystko, co radzi
Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.
Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować
Witam,
uczęszczałem trzykrotnie do poradni psychologiczno- pedagogicznej z powodów problemów z nauką.
Za pierwszym razem mój iloraz inteligencji mieścił się w normie intelektualnej, natomiast za drugim wynik wskazywał granicę upośledzenia umysłowego.
Za trzecią próbą, która b
Moja córka, 13 lat, dostała diagnozę ADHD, a ja jestem w szoku. Zawsze się dobrze uczy, potrafi się zająć czym tam chce (np. polubiła dzierganie włóczką), nie widziałam, żeby była nadpobudliwa. Skierował nas do poradni psycholog szkolny. Niby omówiono ze mną diagnozę, ale w zasadzie to i tak nie
Migreny nie dają mi żyć. Ataki są tak intensywne, że często muszę rezygnować z planów, a nawet z pracy. Czytałam, że migrena jest dosyć powszechna, ale wciąż trudno mi zrozumieć, jak można z tym żyć na co dzień. L4 mi się kończy, inaczej całkowicie zawalam pracę. Boję się ją stracić, bo wtedy już
Dzień dobry. Synek ma 9 lat . Zdiagnozowano u niego zespół Aspergera oraz adhd. Byliśmy na pierwszej wizycie u psychiatry. Lekarz już po 10 minutach wizyty i obserwacji dziecka stwierdził, że dziecko ma właśnie zespół Aspergera oraz adhd. Przepisał lek medikinet cr10 . Narazie mamy podawać jedną
Mam trudności z regularnym snem. A dokładniej z kładzeniem się spać o "normalnej" godzinie, bo nie chcę, żeby dzień się kończył i tylko to przeciągam.
Jestem osobą młodą, ale bez dzieci. Pracuję standardowo 7-15. Wracam z pracy i idę z psami na spacer. Po południu nie mam na nic siły
Witam. Mam 22 lata i od dziecka zmagam się z objawami zaburzeń integracji sensorycznej, nerwicy natręctw, tików, a ostatnio w pełni rozwiniętej nerwicy lękowej i depresji.
Objawy po raz pierwszy pojawiły się w szkole podstawowej (łącznie z zaburzeniami sensorycznymi, co jest nietypow