Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy mogę pracować z młodzieżą w wieku 16+ po uzyskaniu kwalifikacji CBT, DBT i Terapii Schematów?

Chce być psychoterapeutką CBT (ze szkoleniami dla nastolatków w tym będę robić) potem rozszerzyć o DBT i Terapię Schematów. Czy mogę pracować wtedy z młodzieżą 16+ i dorosłymi. Czy muszę zrobić coś takiego Jak DBT-A?
User Forum

Studentka

4 miesiące temu
Adam Matejek

Adam Matejek

Hej, możesz spokojnie pracować z młodzieżą 16+ i dorosłymi, mając CBT i dalej rozwijając się w DBT czy Terapii Schematów. Nie ma u nas formalnego obowiązku robienia osobnego DBT-A, żeby pracować z nastolatkami. DBT-A to wyspecjalizowany protokół narzędzi i dobrych praktyk dla młodzieży ze sporą dysregulacją, samouszkodzeniami i pracą (często systemową) z rodziną. Wielu terapeutów prowadzi terapię poznawczo-behawioralną, jednocześnie korzystając z narzędzi DBT czy terapii schematów. To się nie wyklucza :) a wręcz często się uzupełniają. DBT jest trzecią falą CBT, a terapia schematów wywodzi się z podejścia poznawczo-behawioralnego i poszerza je o pracę nad głębszymi wzorcami. Więc raczej traktujemy je jako zestaw umiejętności, z których możesz korzystać jako terapeutka CBT o ile robisz to świadomie, w konkretnym celu, jesteś przeszkolona no i jesteś pod superwizją.

mniej niż godzinę temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Tak, po uzyskaniu kwalifikacji w terapii CBT (w tym z modułami dla nastolatków), a następnie rozszerzeniu o DBT i Terapię Schematów, możesz legalnie pracować z młodzieżą od 16 lat i dorosłymi w Polsce. Nie ma formalnego obowiązku ukończenia specjalistycznego programu jak DBT-A, choć jest on zalecany dla pracy z młodszymi nastolatkami o wysokiej dysregulacji emocjonalnej.​

Psychoterapia w Polsce nie jest ściśle regulowanym zawodem, ale do certyfikacji (np. PTTPB dla CBT) potrzebne jest ukończenie co najmniej 4-letniego atestowanego szkolenia (ok. 1200 godzin), w tym staż kliniczny, superwizje i terapia własna. Dla młodzieży 16 plus wystarczy jej zgoda obok przedstawiciela ustawowego; od 16 roku życia można decydować samodzielnie o terapii. 

CBT z szkoleniami dla adolescentów pozwala na pracę; DBT i Terapia Schematów są jej uzupełnieniem, traktowane jako umiejętności w ramach CBT (trzecia fala) i też warto je zgłębić.

Po uzyskaniu certyfikatu CBT pracuje się bez ograniczeń z dorosłymi. DBT-A to opcjonalny protokół dla młodzieży z samouszkodzeniami (włącza rodzinę), nie obowiązkowy , wielu terapeutów stosuje standardowe DBT elastycznie.

Wykorzystaj swoje doświadczenie w psychologii i pracy z ADHD u 11-16 latków do szkoleń CBT z fokusem na adolescentów (np. oferty CTPB). Utrzymuj superwizje dla etyki i skuteczności.

3 miesiące temu
Dagmara Łuczak

Dagmara Łuczak

Tak, może Pani pracować z młodzieżą od 16 roku życia oraz z dorosłymi, jeśli ukończy Pani pełne szkolenie psychoterapeutyczne CBT i będzie Pani pracować pod superwizją. W Polsce nie istnieje jeden ustawowy wymóg posiadania osobnej certyfikacji DBT A, jednak w praktyce różnice między DBT dla dorosłych a DBT A są istotne. DBT A jest osobnym protokołem terapeutycznym, który został dostosowany do pracy z nastolatkami oraz ich rodzinami i obejmuje inne interwencje niż klasyczna DBT. Jeżeli chce Pani prowadzić pełną terapię DBT z młodzieżą, zwłaszcza z problemami samouszkodzeń, impulsywności lub zachowań wysokiego ryzyka, to ukończenie szkolenia DBT A jest w praktyce konieczne i uznawane za standard etyczny. Jeżeli natomiast planuje Pani pracę w nurcie CBT z młodzieżą oraz wykorzystywanie elementów DBT jako technik wspierających, a nie pełnego programu terapeutycznego, to formalnie nie musi Pani posiadać certyfikatu DBT A, ale powinna Pani mieć odpowiednie szkolenia uzupełniające oraz stałą superwizję w pracy z nieletnimi. Terapia Schematów również posiada osobne ścieżki szkoleniowe dla pracy z młodzieżą i choć nie są one wymagane prawnie, są silnie rekomendowane, jeśli chce Pani pracować w tym nurcie z osobami poniżej 18 roku życia.

Pozdrawiam 

3 miesiące temu
terapia czy psycholog

Czy to moment na terapię lub wizytę u psychologa?

Zobacz podobne

Jak wybrać dobrego terapeutę i po jakim czasie widać efekty psychoterapii?
Nie wiem jak wybrac terapeute, jest ich tylu i kazdy ma inne certyfikaty... boje sie ze trafię na kogos kto mnie oceni albo bedzie tylko potakiwal. wgl ile sie czeka na efekty takiej terapii?? chcialabym poczuc sie lepiej juz teraz bo nie wyrabiam juz z tym napieciem.
Nigdy nie korzystałam z usług psychologa. Jednakże czuje, że może nadszedł właśnie ten czas, aby pierwszy raz spróbować.
Witam, Nigdy nie korzystałam z usług psychologa. Jednakże czuje, że może nadszedł właśnie ten czas, aby pierwszy raz spróbować. Mianowicie rok 2022 był dla mnie nieco stresujący, ponieważ przygotowywałam się do matury, moim marzeniem było móc iść na studia. Gdy to się spełniło, wszystko się zmieniło... Od dłuższego czasu mimo poświęcanego czasu i naprawdę dużej chęci do zrozumienia wielu rzeczy nic mi nie wychodzi, często mam napady płaczu i na ten moment większość moich myśli jest negatywnych... Na co dzień borykam się też z napięciowym bólem głowy w skroniach, a więc to tylko nasila mój stres... Do tego w związku, w którym jestem już 4 lata, również dobrze się nie wiedzie. Zrobiłam się bardzo nerwowa i przykładam wagę do wszystkiego, co usłyszę od kogoś innego... Nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Chciałabym mieć znowu pełną motywację i spokój w głowie, jednakże przez te ostatnie ciągłe niepowodzenia nie jestem w stanie pozytywnie myśleć... Dodam, że nie byłabym w stanie powiedzieć wszystkiego to, co odczuwam żadnej osobie nawet mi najbliższej, bo po prostu nie potrafię i od razu wywołuje łzy... Może ktoś byłby w stanie mi coś doradzić?
Chorując na depresję czuję się ciężarem, mam wrażenie, że zraniłam przyjaciółkę.
Dzień dobry. Jakiś miesiąc temu otrzymałam diagnozę, że mam depresję, jednak od 3 miesięcy chodzę na psychoterapię. Czuję się wszystkim wykończona. Wsparcie mam w bliskiej przyjaciółce, która niestety bardzo daleko mieszka, więc na ten moment nie jest możliwym by się spotkać. Czuję się dla niej ogromnym ciężarem i ogółem dla ludzi wokół mnie, choć nie wiedzą o mojej chorobie, bo nie są na tyle bliscy i raczej sądzą, że depresja to zwykły smutek. Jednak przyjaciółka zawsze mnie wspiera, dodaje otuchy, ciepłych słów, bo sama przez to przeszła. Odkąd choruję ciężko okazać mi wdzięczność, spróbować nowych pomysłów itp., ale naprawdę się staram i ona o tym wie, jednak ja czuję się jak pokraka. Jestem bardzo niecierpliwa w stosunku do samej siebie, bo za 2 miesiące matura, a ja się obijam zamiast pracować. Jednak kilka dni temu powiedziałam mojej przyjaciółce bardzo przykre słowa, które wprost nie dotyczyły niej, tylko ogółem świata i ludzi i musiały ją okropnie zranić. Czuję się jak najgorszą osobą na świecie, przeprosiłam ją szczerze i wyraziłam skruchy, jednak nie mam z nią kontaktu i boję się, że mnie porzuciła na dobre. Nigdy co prawda nie było takiej sytuacji, jednak mój mózg wymyśla same czarne scenariusze i mnie to okropnie męczy. Tak bardzo chciałabym być dla niej tak samo dobrą przyjaciółką jak wcześniej, kiedy jeszcze czułam się dobrze. Teraz czuję, że sprawiam same kłopoty, a na odległość pomoc jest zdecydowanie trudniejsza, gdy nie można np. dotknąć tej osoby. Bardzo się martwię czy te słowa nie były aż za mocne i czy nie zrobiła sobie krzywdy, choć raczej nie jest tego typu osobą. Nie kłóciłyśmy się, to była wymiana zdań, choć na trudne tematy i w pewnym momencie się wycofała i przestała się odzywać. Nie odczytuje wiadomości, nie jest aktywna nigdzie, martwię się, że tym razem może jednak mi nie wybaczy. Naprawdę żałuję tych słów i cofnęłabym je, gdybym mogła. Bardzo chciałabym już być zdrowa i myśleć samodzielnie niż mieć czarną płachtę na głowie, która czasem kontroluje moje myślenie.
Jak znaleźć odpowiedniego terapeutę dla podejrzenia zaburzenia schizoidalnego?
Podejrzewam u siebie zaburzenie schizoidalne. Jak dobrać terapeutę, żeby był odpowiedni do rozpoznania i ewentualnej terapii takiego zaburzenia? Z tego co wyczytałem to jest rzadkie zaburzenie i nie wiem czy każdy psycholog dałby sobie z tym radę. Kolega polecił mi swojego psychologa ale on ma problemy z napadami gniewu, wybuchami złości, agresją i nie wiem czy w moim przypadku osoby skrytej oraz wycofanej też by się to sprawdziło.
Czy faworyzowanie pacjentów przez psychoterapeutę jest nieetyczne? Analiza na podstawie filmu
Dzień dobry. Widziałam w pewnym filmie coś, co mnie głęboko zastanowiło. Był to film o kobiecie - psychoterapeutce i psychiatrze. Moją uwagę przykuło to, że miała ona ulubioną pacjentkę, którą traktowała lepiej niż innych pacjentów. Przytulała ją, kupowała drogie prezenty i spędzała z nią czas na prywatnych rozmowach. Pewnego razu nawet wyjawiła jej sekret na temat choroby innej pacjentki. Naturalnie wszystko to robiła w dobrej wierze. Czy Państwa zdaniem takie zachowanie jest nieetyczne? Czy ktoś powinien odebrać licencję specjaliście, który tak postępuje? Pozdrawiam.
Eating disorders

Zaburzenia odżywiania – przyczyny, objawy i rodzaje

Zaburzenia odżywiania to poważne zaburzenia psychiczne związane z nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi, negatywnie wpływające na zdrowie. Obejmują anoreksję, bulimię i kompulsywne objadanie się, ARFID, Pica, czy ortoreksję.