Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć odpowiedniego terapeutę dla podejrzenia zaburzenia schizoidalnego?

Podejrzewam u siebie zaburzenie schizoidalne. Jak dobrać terapeutę, żeby był odpowiedni do rozpoznania i ewentualnej terapii takiego zaburzenia? Z tego co wyczytałem to jest rzadkie zaburzenie i nie wiem czy każdy psycholog dałby sobie z tym radę. Kolega polecił mi swojego psychologa ale on ma problemy z napadami gniewu, wybuchami złości, agresją i nie wiem czy w moim przypadku osoby skrytej oraz wycofanej też by się to sprawdziło.
User Forum

Anonimowo

1 miesiąc temu
Zuzanna Jasek

Zuzanna Jasek

Dzień dobry, 

Warto poszukać specjalisty zajmującego się diagnozą zaburzeń osobowości z użyciem standaryzowanych testów. Schizoidalne zaburzenia osobowości można zbadać za pomocą wywiadu klinicznego SCID-5-PD, na który psycholog przeznacza najczęściej kilka wizyt. 

Pozdrawiam serdecznie 

Zuzanna Jasek 

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Tomasz Pisula

Tomasz Pisula

Dzień dobry,

jest to faktycznie rzadkie zaburzenie, jednak uważa sie, ze występuje coraz czesciej - jest to związane z wyobcowaniem społecznym w naszej kulturze.

Myślę, ze w takiej diagnozie bardziej odpowiednie byłoby znalezienie dobrego psychoterapeuty psychodynamicznego, ponieważ inne nurty, w tym kryteria i rozpoznanie DSM, spłycą problem i nie zawsze sa w stanie wystarczająco głęboko przeanalizować strukturę osobowości na głębszym poziomie. Dodatkowo, czy diagnoza jest Panu potrzebna, do czego - zawsze myślę, ze warto sobie zadać takie pytanie.

Jeżeli chodzi o literaturę, to klasycznym dziełem jest:

„Schizoid Phenomena, Object Relations and the Self” H. Guntrip. Niestety tylko po angielsku.

Ciekawy rozdział i opis funkcjonowania jest u Nancy McWilliams „Diagnoza Psychoanalityczna”. 

Wart uwagi jest też opis A. Lowena - w książce „Zdrada ciała” jest całościowy opis, jednak jest to mocno analityczna pozycja, stad pewnie nie wszystko byłoby adekwatne :)

Powodzenia,

Tomasz Pisula

Psycholog, psychoterapeuta 

1 miesiąc temu
Agnieszka Kachel

Agnieszka Kachel

Dzień dobry. Opisuje Pan, że może cierpieć na zaburzenie osobowości, a żeby móc podjąć skuteczna pomoc zachęcam zgłosić się do psychoterapeuty, który zajmuje się takim leczeniem. O ile psycholog z odpowiednim przygotowaniem mógłby się podjąć diagnozy takiej osobowości, to już terapii nie może prowadzić. Nie ma odpowiednich uprawnień i przygotowania. Zachęcam umówić się do psychoterapeuty pracującego w nurcie psychodynamicznym, psychoanalitycznym, ewentualnie terapią schematów. Etap konsultacyjny pomoże rozjaśnić wątpliwości i ukierunkować dalszą pracę 

1 miesiąc temu
Barbara Skultecka

Barbara Skultecka

Witaj,

Specjalista może skutecznie pracować zarówno z osobami skrytymi, jak i z tymi z silną ekspresją.  Z twojej wiadomości wynika, że jesteś osobą skrytą i wycofaną, więcej informacji nie podajesz. To o czym piszesz, nie musi świadczyć o schizoidalnych zaburzeniach osobowości.  Terapeuta z doświadczaniem klinicznym może pomóc Ci uporządkować i nazwać to, przez co przechodzisz, a przede wszystkim pomóc w trudnościach.

Pozdrawiam,

Barbara Skultecka

1 miesiąc temu
Dagmara Kubik

Dagmara Kubik

Dzień dobry,

W temacie wyboru psychoterapeuty, zwróciłabym uwagę na to, by był to terapeuta z w trakcie lub po ukończeniu kilkuletniego szkolenia w nurcie psychodynamicznym lub psychoanalitycznym. Te podejścia najczęściej i najpełniej pracują z problematyką osobowości. Istotne jest też, by terapeuta miał doświadczenie w pracy z osobami wycofanymi, introwertycznymi, unikającymi intensywnej ekspresji emocji, a nie wyłącznie z pacjentami zgłaszającymi impulsywność czy agresję. Można psychoterapeutę o to zapytać przed umówieniem się na pierwsze spotkanie. Warto również sprawdzić, czy terapeuta pracuje pod stałą superwizją oraz, czy w ramach szkolenia przeszedł własną terapię – są to standardy, które zwiększają bezpieczeństwo i jakość pracy.

To, że terapeuta pomaga osobie z napadami złości, nie oznacza automatycznie, że będzie odpowiedni (lub nieodpowiedni) dla kogoś o zupełnie innym stylu funkcjonowania. W psychoterapii kluczowe jest nie tyle „dopasowanie problemu”, co sposób pracy i zdolność terapeuty do budowania relacji z konkretnym pacjentem. Jednocześnie ma Pan rację, że osoby bardziej skryte i wycofane często potrzebują innego tempa, większej delikatności i tolerancji ciszy niż osoby impulsywne.

Dobrym rozwiązaniem bywa umówienie się na kilka spotkań konsultacyjnych, podczas których można rozwiać swoje wątpliwości i sprawdzić jak się Panu pracuje z daną osobą. Zachęcam do potraktowania pierwszych spotkań jako spokojnego rozeznania, a nie zobowiązania. 

Życzę powodzenia i wszystkiego dobrego.

1 miesiąc temu
Dagmara Łuczak

Dagmara Łuczak

Dzień dobry, 

Twoje pytanie jest bardzo trafne i sensowne.

Najważniejsza rzecz na początku. Nie zakładaj diagnozy na sztywno. Objawy schizoidalne mogą wynikać z różnych przyczyn. Czasem są cechą osobowości. Czasem sposobem radzenia sobie. Czasem elementem innego problemu. Dlatego potrzebujesz kogoś, kto potrafi dobrze diagnozować, a nie tylko leczyć objawy.

W Twoim przypadku dobrze jest szukać terapeuty, który pracuje z zaburzeniami osobowości i ma doświadczenie w długoterminowej terapii. Dobrze, jeśli pracuje w nurcie psychodynamicznym, psychoanalitycznym albo integracyjnym. Odnosząc się do Twoich wątpliwości, to, że terapeuta pracuje z osobami agresywnymi albo z napadami złości, nie oznacza, że nie poradzi sobie z osobą wycofaną. 

Na pierwszym spotkaniu warto jasno powiedzieć, że jesteś osobą skrytą. Możesz zapytać, jak wygląda proces diagnozy i jak terapeuta pracuje z osobami wycofanymi. Odpowiedni terapeuta wytłumaczy wszystko i opisze, aby pacjent mógł poczuć się bezpiecznie i spokojnie. 

Pozdrawiam, 

Dagmara Łuczak 

Psycholog 

1 miesiąc temu
Ewelina Ewa Janowicz

Ewelina Ewa Janowicz

Dzień dobry,

do pracy z zaburzeniami osobowości rekomenduje się terapię w nurcie psychodynamicznym. Terapeuta pracujący takim sposobem będzie również miał kompetencje, aby potwierdzić diagnozę, którą Pan/Pani u siebie podejrzewa oraz pokierować dalszym leczeniem.

1 miesiąc temu
Kamil Gołuszka

Kamil Gołuszka

Właściwie każdy psychoterapeuta może być pomocny. Zwracaj przede wszystkim uwagę na wykształcenie oraz doświadczenie danego specjalisty, szczególnie, czy ma doświadczenie pracy w jakimkolwiek miejscu klinicznym (oddział zaburzeń itd.). Ale każdy psychoterapeuta jest szkolony do pracy z tymi zaburzeniami.

Są też różne nurty w psychoterapii i raczej każdy z nich może być w większym lub mniejszym stopniu pomocny. Ja ze swojej strony, mogę polecić nurt psychodynamiczny lub psychoanalityczny. Zakładając, że masz zaburzenia osobowości, to te nurty mogą być bardzo pomocne.

1 miesiąc temu
Zuzanna Zbieralska

Zuzanna Zbieralska

Dzień dobry,

Warto wybrać takiego psychologa, który zaznacza w swojej ofercie, że specjalizuje się w zaburzeniach osobowości, jeśli chce Pan mieć taką pewność. Proszę jednak pamiętać, że niekoniecznie musi być to zaburzenie schizoidalne, dlatego warto wybrać się na pierwszą konsultację, która pozwoli określić, o jakim konkretnie podłożu są występujące objawy. Nawet jeśli psycholog nie będzie specjalizował się w danym obszarze- powinien wskazać odpowiednią osobę, do której powinien się Pan zwrócić w następnej kolejności. Co do wybuchów złości i agresji ze strony psychologa- absolutnie takie zachowania ze strony psychologa nie powinny mieć miejsca, w żadnych okolicznościach. 

Trzymam kciuki i pozdrawiam ciepło,

Zuzanna Zbieralska, psycholożka

1 miesiąc temu
Elza Grabińska

Elza Grabińska

Szanowny Panie,

jeżeli podejrzewa Pan u siebie zaburzenia schizoidalne, najlepiej jest zacząć od diagnozy, którą stawia się tylko w kontakcie z psychologiem klinicznym lub psychiatrą, zwykle po dłuższym procesie, a nie jednej rozmowie. W zależności od postawionej diagnozy i zgłaszanych objawów może Pan liczyć na wskazania odnośnie dobrania specjalisty. Nie każdy psycholog czy psychoterapeuta pracuje z każdymi zaburzeniami, dlatego podczas szukania specjalisty warto zwrócić uwagę na jego wykształcenie, kursy i konkretne obszary, którymi się zajmuje. 

To, że kolega poleca swojego psychologa, nie oznacza, że będzie on odpowiedni również dla Pana, bo praca z objawami kolegi, a Pańskimi może wyglądać zupełnie inaczej. 

Wszystkiego dobrego, Elza Grabińska, psycholog.

1 miesiąc temu
Marta Lotysh

Marta Lotysh

Dzień dobry
Polecam podejście poznawczo-behawioralne, posiada protokoły do pracy z zaburzeniem osobowości schizoidalnej. Ale przed rozpoczęciem terapii warto rozważyć inne opcje trudności i przeprowadzenia diagnostyki różnicowej oraz przygotowania konceptualizacji problemu.

1 miesiąc temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

11 kwietnia miałam pierwszą wizytę u psychiatry
11 kwietnia miałam pierwszą wizytę u psychiatry (prywatnie), zostały stwierdzone stany lękowo depresyjne i na tej samej wizycie otrzymałam lek Asentra (50mg) i Trazodone Neuraxpharm (50mg) i zalecenie pójścia na psychoterapię. Nie rozpoczęłam farmakoterapii ze względu na obawy, ponieważ lekarka zaznaczyła, że na początku farmakoterapii będzie gorzej, ponadto trochę przeraziło mnie to, że na pierwszej wizycie zostały przepisane leki. Ze względu na sytuację życiową (strata pracy, brak wsparcia ze strony bliskich) nie jestem w stanie podjąć psychoterapii (kwestie finansowe) ani chodzić na wizyty kontrolne do psychiatry. Czy przepisanie leków na pierwszej wizycie jest normalne? Co w takiej sytuacji życiowej powinnam i mogę zrobić?
Czy aby zostać psychoterapeutą trzeba samemu przejść terapię?
Witam. Mam 20 lat, chcę zostać w niedalekiej przyszłości psychoterapeutą. Czy aby nim zostać, samemu przechodzi się terapię? Oraz czy pewne zaburzenia osobowości wykluczają pracę w tym zawodzie, np. borderline? Jestem bardzo ciekawa jak wygląda cały proces stawania się psychoterapeutą.
Szanowni Państwo, korzystam z pomocy lekarza psychiatry na NFZ.
Szanowni Państwo, korzystam z pomocy lekarza psychiatry na NFZ. Lekarz bardzo dobrze dobiera leki. Jeśli zachodzi konieczność zmiany dawkowana lub leku na inny, to robi to z dużym wyczuciem tak, że nie daje się tego zauważyć. Niestety, poza tym, nie bardzo interesuje się przyczyną problemów. Interesują go tylko objawy ogólne i ich ocena przez pacjenta. Jedyny wywiad, to ten pierwszy, który zadecydował o postawieniu diagnozy i włączeniu leków. Przyczyną problemów mogę, lecz nie muszę, zajmować się z pomocą dostępnych psychologów. Czy takie podejście lekarza do tematu jest prawidłowe?
W momencie kiedy znalazłam się w szpitalu
Witam, W momencie kiedy znalazłam się w szpitalu dla nerwowo chorych po napadzie paniki, mój brat próbował wzbudzić we mnie lęk i strach, że ktoś podsłuchuje mój telefon, śledzi samochód, ze to ze się tam znalazłam to przez mojego partnera, który próbuje mi odebrać wszystko, co kocham. Radził mi też, że mogę zmienić osobę upoważnioną do otrzymywania informacji na temat mojego stanu zdrowia i nie musi to być mój partner. Czy zachowanie mojego brata jest normalne? W jakim celu wiedząc, że leżę w szpitalu, mi to mówił? Czy było to podyktowane wyłącznie troską o mnie? Proszę o odpowiedź.
Jak sobie poradzić, kiedy psychiatra na NFZ ma bardzo odległe terminy?
Jak sobie poradzić, kiedy psychiatra na NFZ ma bardzo odległe terminy, a nie ma się pieniędzy na wizytę prywatną i nie ma się skąd pożyczyć? Mam wszystkie objawy depresji i nie wiem, co mam ze sobą zrobić.
kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!