Dwie obce osoby w domu ciotki - zachowują się specyficznie, jak pod wpływem substancji.
H

Magdalena Deresińska
Dzień dobry,
zadajesz pytanie czy opisana sytuacja jest powodem do niepokoju, odpowiadając krótko: tak. Jeśli wspomniane przez Ciebie osoby nachodzą Twoją ciotkę kiedy ona sobie tego nie życzy i jasno to wyraża, to jest to przekraczanie granic, wyraz braku szacunku i poważania drugiej strony. Jak najbardziej takie zachowanie może powodować niepokój.
Niezależnie co leży u podstaw tego zachowania (czy, jak sugerujesz: "głupota i brak kultury" czy zaburzenie psychiczne czy inny powód) i jak jest rzeczywisty cel tego działania, to zachowania niedopuszczalne społecznie i prawnie. Ważniejsze jest to, co Twoja ciotka czuje i przeżywa w związku z tymi osobami, czy chce utrzymywać taką relację, a jeśli tak to na jakich warunkach.
Pytasz jak postąpić - w zależności od tego co chcesz uzyskać Ty, czy Twoja ciotka. Z tonu Twojego opisu wnioskuję, że zachowanie tych osób jest niepożądane przez Was, zatem twardo i jednoznacznie odmówić wizyt i nie wpuszczać tych osób do domu. A jeśli chcą bardzo się spotkać i dla Ciebie, Twoje ciotki to także ważne to umówić spotkanie poza miejscem zamieszkania, w miejscu publicznym. W sytuacji gdy ktoś narusza nasze granice prywatności i powoduje nasz dyskomfort to najważniejsze aby jasno wyrażać sprzeciw wobec tych zachować, wyraźnie informować na co godzimy się w relacji, a czego nie dopuszczamy. I konsekwentne trzymanie się, wyrażanie swoich granic.
Pozdrawiam,
Magda Deresińska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry, Prawdopodobnie miałem doczynienia z kobietą typu ukryty narcyz. Troszkę czytałem na ten temat i bardzo dużo cech pasuje do tej osoby. Wszystko było super, nasza relacja szła wręcz podręcznikowo, dziewczyna była miła i urocza. Na któreś z kolei randce/spotkaniu ujrzałem zupełnie inną dziewczynę... Zrobiła mi awanturę o błahostkę i zaczęła się dziwnie zachowywać (fochy, milczenie itp). Takim zachowaniem zniszczyła mi humor i całe dobre nastawienie, które miałem tamtego dnia. Efektem tego, spotkanie stało się niezręczne i rozmowa nam się nie kleiła. Wiało nudą.
Dwa dni później nagle dziewczyna odcina się na tydzień i w najmniej oczekiwanym momencie wysyła mi wiadomość, że nic z tego nie będzie. Po jednym słabszym spotkaniu...(wcześniej rozmawialiśmy o naszym przyszłym związku). Do tematu podeszła bardzo oschle, jakby mi waśnie chciała powiedzieć, że nie ma ochoty na pizzę, czy coś w tym stylu :) Ja jej napisałem, że w sumie też mam jej coś do zarzucenia i teraz w pracy nie odzywa się do mnie, ignoruje wręcz.
Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na moje pytania:
1. Dlaczego takie osoby decydują się na odrzucenie?
2. Co może być powodem odrzucenia w moim przypadku? Że nie dałem jej "pożywki" w postaci wielkiego zainteresowania, a zamiast tego była nuda? ( W sumie nie z mojej winy, bo spowodowane głównie jej podejściem tamtego dnia na spotkaniu).
3. Czy takie zachowanie w pracy to karanie ciszą? Takie osoby mogą wrócić?
4. Jak się zachowywać w takiej sytuacji (odrzucenie, sytuacja w pracy).
Z góry dziękuję, Tomek :)
Witam serdecznie. Mam problem z córką. Ma 13 lat. Zawsze była i jest poukładaną, wesołą i mega wrażliwą dziewczynką, często nieśmiałą ( wrażliwość ma niestety po mnie ). Córka kumpluje się z kilkoma koleżankami w klasie. Część z nich , te najbardziej jej bliskie, to osoby z bardzo mocnym charakterem. Moje dziecko musi przeważnie dopasowywać się do nich. Nie patrzą na jej zdanie. Dwie z nich organizują ostatnio praktycznie co tydzień "nocowanka". Rozumiem wszystko, ale wydaje mi się, że co tydzień to lekka przesada. Córka idzie do nich w sobotę ok. południa i wraca do domu w niedzielę również około południa. Wraca oczywiście niewyspana, więc resztę dnia przesypia.
Ostatnio zabroniłam tych nocowanek tłumacząc, że nie może się to pojawiać aż tak często, że jest szkoła, nauka. Zaakceptowała. Jednak koleżanki nie. Zabraniam również córce chodzić w dziwne miejsca, typu opuszczone budynki, stacje pkp , perony ( te są bardzo oddalone od naszego małego miasteczka), ponieważ uważam, że to nie miejsce na spędzanie czasu, kręca się tam dziwni ludzie, bezdomni, pijani. Jednak " koleżanki" córki twierdzą inaczej, robią jej wyrzuty z tego powodu, odrzucają ją . Twierdzą, że ma chorych rodziców, bo nie pozwalają jej tam chodzić. Ponadto jeden z ojców tych koleżanek stwierdził, że coś ze mną nie tak, skoro nie pozwalam im tam chodzić. Zabrzmi to absurdalnie, ale on ich namawia na chodzenie tam, bo przecież to normalne w tym wieku i on będąc dzieckiem tam chodził i super to wspomina. Ostatnio córka wróciła zapłakana, załamana do domu, ponieważ powtórzyła się sytuacja wyżej opisywana. Przyznam, że jestem załamana. Nie wiem jak jej pomóc... a może to ze mną jest coś nie tak? Może ja wyolbrzymiam ..... Nie wiem co robić?