- Strona główna
- Forum
- zaburzenia osobowości, zaburzenia psychotyczne
- Czy mój przyjaciel...
Czy mój przyjaciel ma zaburzenia osobowości? Okazało się, że zmyślił ogromną historię życia, często depresyjny.
AA
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
to, czy powinien być w zakładzie karnym czy w szpitalu na pewno zostało dobrze sprawdzone przez biegłych sądowych. Natomiast niepokojące jest to, że po tym, co Pani odkryła wciąż chciałaby Pani utrzymywać z nim relacje, a nawet wejść w rolę pomocnika POMIMO TEGO, że ta znajomość była dla Pani wyniszczająca (leki przeciwdepresyjne). Tkwi Pani w toksycznej relacji. Być może tą relacją uzupełnia sobie Pani deficyty takie, jak:
- -mam nadzieję, że wreszcie poczuję się kochana, doceniona i zauważona
- -nie czuję, że jestem wystarczająca,
- - nie zasługuję na miłość
Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że nie masz obowiązku, aby się tym zajmować, rozumieć, wyjaśniać czy pomagać. Twoim najważniejszym zadaniem jest to, aby się ochronić przed taką osobą. Pozbądź się złudzenia, że go zmienisz.
Oczywiście to wszystko, co wyżej napisałam wymaga terapii oraz zmiany perspektywy. Proszę pomyśleć o konsultacjach dla siebie.
Pozdrawiam :)

Zobacz podobne

Zaburzenia osobowości - objawy, diagnoza i metody wsparcia
Zaburzenia osobowości mogą znacząco wpłynąć na codzienne życie. Objawiają się trudnościami w relacjach i nieadekwatnymi reakcjami. Rozpoznanie problemu i profesjonalna pomoc są kluczowe dla poprawy jakości życia osób zmagających się z tymi zaburzeniami.