Dzień Dobry, Chciałabym zadać pytanie dotyczące leku Seronil
bentia

Kamila Szulc
Dzień dobry,
kwestię dawki, właściwego dla Twoich potrzeb leku oraz czas leczenia może ustalić/doradzić tylko lekarz psychiatra. Z tego co wiem- nie powinno się łączyć Seronilu z alkoholem. W oczekiwaniu na wizytę warto porozmawiać z psychologiem by uzyskać wsparcie w tym czasie- w takich momentach to bardzo ważne, by zaopiekować swoje emocje, porozmawiać o wyzwaniach, trudnościach, poszukać wspólnie rozwiązań, nawiązać bezpieczną relację- która będzie pomocna w obecnym stanie, zaopiekować swoje ciało poprzez ćwiczenia oddechowe, relaksację.
Powodzenia

Lidia Kotarba
Dzień dobry, lek, który został Pani przepisany nie może być przyjmowany, jeśli spożywa Pani alkohol, był on także dostosowany do Pani stanu psychicznego w tamtym momencie. Proszę skonsultować to z psychiatrą, tylko lekarz może podejmować decyzje na temat leczenia farmakologicznego. Czy myśli głęboko depresyjne to myśli rezygnacyjne, samobójcze? Jeśli tak, proszę o siebie zadbać, może Pani zadzwonić do najbliższego Centrum Zdrowia Psychicznego, szpitala i dowiedzieć się jak przyspieszyć wizytę lub uzyskać natychmiastową pomoc, może Pani także zadzwonić po pogotowie. Rozumie, że bardzo Pani cierpi i nie można tego ignorować. Przydatna byłaby także konsultacja psychoterapeutyczna.
Pozdrawiam,
Lidia Kotarba

Magdalena Bilińska-Zakrzewicz
Dzień dobry,
Absolutnie żadnych leków, w tym leków psychotropowych nie należy zażywać na własna rękę bez konsultacji z lekarzem. Mogą one pogorszyć stan psychiczny, wywołać silne skutki uboczne czy tak jak w tym przypadku wejść w reakcje z alkoholem i wyrządzić poważne straty zdrowotne. Niezbędna jest niezwłoczna konsultacja z lekarzem psychiatra i z psychoterapeuta w celu podjęcia terapii. Samo przyjmowanie leków w Pani przypadku nie będzie wystarczające (choć najpewniej konieczne) i potrzeba do tego włączyć psychoterapię. Zarówno psychiatra jak i psychoterapeuta są dostępni w ramach NFZ w poradniach zdrowia psychicznego. Pozdrawiam

Izabela Czak-Kunert
Dzień dobry,
Rozumiem, że jest Pani obecnie w trudnej sytuacji emocjonalnej i potrzebuje Pani natychmiastowej pomocy. Przeżywanie kryzysu psychicznego związanego z podjęciem nowej pracy, myśli depresyjne, lęki, nadużywanie alkoholu i wywoływanie wymiotów mogą być trudnymi doświadczeniami, które warto skonfrontować i zrozumieć. Leki przeciwdziałające depresji, takie jak Seronil (czyli fluoksetyna), mogą być stosowane w terapii farmakologicznej w przypadku zaburzeń nastroju, ale decyzja o kontynuowaniu lub zmianie dawki leku powinna zostać podjęta jedynie podczas konsultacji z lekarzem psychiatrą.
Bardzo ważne jest, aby jak najszybciej skonsultować się z psychiatrą w celu omówienia Pani obecnej sytuacji i ewentualnej zmiany dawki leku Seronil lub wprowadzenia innej terapii farmakologicznej, jeśli to konieczne. Psychiatra jest odpowiednio wykwalifikowany, aby ocenić Pani stan psychiczny, uwzględniając zarówno przeszłe jak i obecne wyzwania.
Współpraca z lekarzem psychiatrą oraz psychoterapeutą może być skutecznym podejściem do rozwiązania trudności, z którymi się Pani obecnie zmaga. Jeśli sytuacja wydaje się pilna i nie można czekać na wizytę na NFZ, proszę rozważtć skonsultowanie się z psychiatrą prywatnie lub udanie się na pogotowie psychiatryczne (np. Izbę Przyjęć przy Szpitalach), aby otrzymać pilną pomoc.
Pozdrawiam,
Izabela Czak

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Czuję się niepotrzebna na tym świecie.
Mam wrażenie, że nikt mnie nie lubi. Nic mi w życiu się nie układa. Jestem w związku 15 lat, ostatnio przez moje zachowanie narzeczony powiedział, bym się wyprowadziła. Rodzina uważa, że wszystkich terroryzuje. Brat zerwał ze mną kontakt. Nie widuję jego dzieci. Moje serduszko krwawi. W pracy rozmawiam z tylko z wybranymi, którzy mi przypadli do ,,gustu ". Mam myśli samobójcze. Nie mam nikogo. Całe życie byłam dla innych. Uważam, że zawsze pomagałam, a mi nie ma kto pomóc. Jeśli zaczynam jakiś temat mnie nurtujący to rodzina mówi, że przesadzam. Nie chcę żyć.
Jestem z chłopakiem dwa lata. Od pół roku mieszkamy razem, głównym pomysłodawcą byłam ja, a on bardzo chętnie się na to zgodził. Zanim zamieszkaliśmy razem, to dużo czasu przebywaliśmy u siebie wzajemnie, dzięki naszym pracom było to możliwe i zdarzało się, że nawet spędzaliśmy razem 5-6 dni na tydzień, więc myślałam, że już sporo o sobie wiemy i to jak funkcjonujemy, jest nam znane. Niestety po wspólnym zamieszkaniu zaczęłam dostrzegać ogrom jego wad i zaczęłam się oddalać od niego. Większość z tych rzeczy wynika z faktu, że w jego domu rodzinnym wszystko robiła mama, która jest typową gosposią domową i dba o wszysko - od sprzątania, gotowania, zakupów, koszenia trawy itp. Mój chłopak przywyknął do tego, że wszystko ma podane na tacy, mimo, że wydawałoby się, że wcale tak nie jest. Już kilka razy próbowałam z nim rozmawiać, że ja nie jestem jego mamą, że zaczynam mieć tego dość, bo jeśli ja nie wypiorę, nie odkurzę, nie opróżnię zmywarki i lub nie wymyje naczyń, nie posprzątam kotu, nie zrobię zakupów, to on tego też nie zrobi. Ogólnie wszystkiego co się robi w domu. Jestem zmęczona, sfrustrowana, zła, czuje się niezrozumiana. Zaczynam przechodzić wewnętrzny kryzys. Leczę się na depresję od kilku lat i biorę leki. Niestety musiałam już nawet mieć zwiększona dawkę, bo moje uczucia zaczynały być takie, jakie nie powinny. Mój chłopak przyjdzie z pracy i ma przygotowany obiad. Zje go, puści w międzyczasie serial, wyjmie piwko, swojego papieroska z niedozwoloną substancją, posiedzi chwile i pójdzie grać w gry, wróci, siedzę z kolejnym piwkiem i będzie tak siedzieć na krześle przy wyspie, oglądając tv, aż nie zaśnie. Narzeka na brak bliskości, ale ja nie chce jej z nim, jeśli nie jest trzeźwy. Wcześniej dużo palił zielonego, przestał, ale zaczął inne rzeczy, które działają podobnie. Patrząc na niego, widzę wiecznie wypitego i zjaranego faceta, który nic nie zrobi, jeśli ja nie zrobię awantury. Oczywiście ma momenty przebłysku i zrobi więcej, niż prosiłam, ale są to momenty. Bardzo, ale to bardzo go kocham, jednak ja nie dam rady tak dłużej. Adoptowaliśmy wspólnie psa, planowaliśmy zakup mieszkania lub budowę jakoś od przyszłego roku, ale ja tego nie widzę. Nie wiem na ile to zmienia się przez to jego podejście czy przez moją chorobę. Wynegocjowałam z nim, że alkohol tylko przez weekend.. nie wiem, czy coś to da.. bo on nie zna umiaru, a niewiele mu trzeba. Jemu wystarczą 3 piwka i ma dość. Ja mam dość, patrząc na to wszystko. Nie sądziłam, że tak to będzie wyglądać.. oczywiście nie jestem idealna, bo wiecznie się go czepiam, narzekam, marudzę itp, ale kto by tego nie robił? Czuje, jakbym miała dorosłe dziecko. Zaczynam żałować mojej propozycji. Planowałam zamieszkać sama, ale po rozmowie z nim, zaproponowałam jemu wspólne mieszkanie i nie wiem, czy to nie zniszczy naszego związku.
TW: samookaleczanie
Witam, nie radzę sobie z tym, jak wyglądam ważę 60 kg przy wzroście 165 non stop siebie krytykuje, ze jestem gruba, obrzydliwa, ze nie zasługuje na żadne jedzenie przez to, że byłam zawsze wyzywana, bo byłam grubsza kiedyś i nagle schudłam. Non stop płacze, głodzę się, robię sobie krzywdę na rękach, żeby nie jeść
Oszukał mnie zleceniodawca. Jego oszustwo doprowadziło mnie do biedy, załamania nerwowego, myśli samobójczych, konieczności brania leków. Nie wiem, co zrobić, aby wyrównać tę sprawiedliwość, aby załagodzić moje poczucie krzywdy, smutek, ból? On sobie żyje w bogactwie, ja głoduję.
Nie mogę nic zrobić, bo to była umowa zlecenie i Kodeks Pracy nie obowiązuje. Może ostrzec przed nim ludzi na różnych grupach na Facebooku, powiedzieć prawdę o nim jego klientom?
Po pierwsze, w ogłoszeniu napisane było, że widełki wynagrodzenia wynoszą miesięcznie 4-40 tys. zł (!).
W rzeczywistości jednak z ok. 10 osób, które przeszły rekrutację w okresie wakacyjnym, większość zarobiła 0 przez 1-3 miesiące, a pojedyncze osoby kwoty max. 1500 zł na miesiąc.
Właściciel firmy stwierdził również, że "płaci pieniądze na marketing, który jest nam potrzebny, a bez nas byłoby mu znacznie łatwiej". Wg mnie dużo mówi o podejściu szefa do pracowników. Jak można otwierać biznes, jeśli dla kogoś pieniądze wydane na maila pracownika (50 zł miesięcznie), na projekt strony internetowej i domenę, to obciążający wydatek?
Jak taka osoba chce prowadzić biznes? Firma nie posiada siedziby, pracownicy pracowali z domu lub spotykali się w ... kawiarni. W trakcie rozmowy kwalifikacyjnej otrzymałam pytanie, ile chcę zarabiać i gdy podałam kwotę 4/5 tys. netto, zostałam wyśmiana, bo właściciel "jest w szoku, że osoba po moich studiach tyle zarabia w moim mieście". Powiedział, że u niego będę zarabiać 20 tys. po 2 latach i to jest jak najbardziej realistyczna kwota!!! Właściciel firmy wyśmiewa osoby o niskich /przeciętnych w naszym kraju zarobkach, podczas gdy u niego najczęściej zarabia się 0. Kim trzeba być, aby oszukiwać ludzi do tego stopnia, że będzie się zarabia 40 tys. zł, a zarabia się 0? Trzeba być człowiekiem bez sumienia? Jak można tak traktować ludzi? Kim trzeba być?
Witam. Mam problem z mężem wyzywa dziecko i mnie. Nie mam już siły tłumaczeniem mu i rozmowami które do niczego nie prowadzą. Raz wróciłam do rodziców ale miała być zmiana a tu jest tak samo.. dom jest na niego samochod też. Jak to zmienić?
Doświadczyłam wielkiej traumy w dzieciństwie, molestowanie, brak początku bezpieczeństwa, miłość, dom alkoholiczny, po 35 roku życia wszystko wybuchło, pojawiły się leki, objawów psychosomatyczne z ciała, bóle, chodziłam na terapię 1,5 roku coś tam udało się przepracować, niestety terapeutka zakończyła terapię ze względu na jej ciążę, choć twierdziła, że już sobie sama poradzę, tak się nie stało, nadal płaczę , wszystko mnie boli, szukam nowego terapeuty, ale nie mogę się zdecydować, mam wielki problem z podjęciem tej decyzji, a czuje się coraz gorzej, wydaje mi się, że nic mi już nie pomoże i będę płakać tym bólem całe życie, a nie mam już siły, wolę zniknąć,jak sobie pomóc? Jak nie zwariować od nadmiaru tych emocji, nic mnie nie cieszy, życie straciło sens.