Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dziwne uczucie w okolicy lędźwiowej i wpływ nowego konta na Facebooku na psychikę

Czuję dziwne uczucie i gniecenie w lewym boku obok lewego pośladka w okolicy lędźwiowej. Wmówiłam sobie że póki nie usunę swojego nowego konta na Facebooku, to będę to czuć. Jest to okropne i niszczące psychicznie. Walczę z tym już od kilku dni i wciąż nie przestaje boleć. Póki nie usunę tego konta na Facebooku, to to dziwne uczucie i gniecenie wciąż będzie mi przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Byłam na kilku wizytach u psychoterapeutki, ale to nic nie dało, a ja naprawdę nie chce tego robić.
User Forum

Marlena Telep

1 dzień temu
Katarzyna Szczypior-Bałwas

Katarzyna Szczypior-Bałwas

Dzień dobry

To o czym Pani pisze, pokazuje, jak bardzo jesteśmy jako ludzie połączeni w obszarze psychiki i ciała, i nie da się tego pomijać skupiając tylko na jednym. Zachęcam do diagnozy pod kątem zdrowotnym, bo być może rzeczywiście dzieje się coś niepokojącego z Pani zdrowiem. A równocześnie do otwartych rozmów w terapii, by sięgnąć setna problemu. To pewnie kwestia wielu rozmów i bardziej pogłębionej pracy nad sobą, gdyż często w ciele i objawach kryje się cała nasza bolesna przeszlość i to czego wcześniej nie wyraziliśmy. 

Życzę wytrwałości i odwagi do dalszej pracy!

22 godziny temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zuzanna Różycka

Zuzanna Różycka

Dzień dobry, Pani problem może być jednocześnie natury medycznej, jak i psychologicznej. Na pewno warto poprzez badanie lekarskie wykluczyć kwestie zdrowotne - kontuzję, uraz, napięcie itp. Jeśli jednak to gniecenie w Pani myślach łączy się z konkretną czynnością, niepowiązaną bezpośrednio z ciałem, to wskazówka, że warto udać się na konsultację również do psychologa. Bardzo często taki schemat myślenia, że unikniemy jakiegoś fizycznego dyskomfortu, jeśli wykonamy jakąś niezwiązaną z nim czynność wskazuje na wysoki poziom lęku i pragnienie odzyskania kontroli. Jeżeli już chodzi Pani do psychoterapeutki warto zawsze dzielić się swoimi przemyśleniami dotyczącymi procesu terapeutycznego i tym, że Pani poziom dyskomfortu cały czas jest bardzo duży. Niekiedy potrzeba wielu spotkań, żeby dojść do sedna problemu i znaleźć jego rozwiązanie.

15 godzin temu
Łukasz Bosiacki

Łukasz Bosiacki

Dzień dobry, 

Przedstawiony przez panią opis jest dosyć krótki i skupia się na dolegliwościach bólowych i ich dosyć niejasnym związku z kontem na FB. Z opisu wynika, że źródło swoich trudności widzi pani w swojej psychice. Użyła pani określenia ,,wmawiam sobie”. Zastanawiam się czy to pierwszy raz, gdy ,,wmawia” sobie pani konkretne rzeczy, czy podobne myśli miały już miejsce w przeszłości. Ważne byłoby ustalenie jak pani funkcjonuje w kluczowych obszarach życia, by zrozumieć pewną dynamikę, która kryje się za pani objawami. W tym celu może się pani zgłosić na konsultację do psychologa lub psychiatry. Jeśli chodzi o same dolegliwości bólowe to je także warto skonsultować z lekarzem. 

Pozdrawiam 

Łukasz Bosiacki 

19 godzin temu

Zobacz podobne

Chodzę na terapię od pół roku, średnio raz na dwa tygodnie.
Chodzę na terapię od pół roku, średnio raz na dwa tygodnie. Terapia skupia się między innymi na zmiany myślenia na pozytywne. Jednak nadal mam z tym problem i mam wrażenie, że im dalej wgłąb, tym mam większy mętlik, skłonności do "dołowania się" utrzymują się. Jak to przepracować - o co poprosić terapeutę lub co mogę zrobić samej, żeby zmienić te destrukcyjne myśli pochodzące z niskiej samooceny? Czy jeden terapeuta może zmienić nurt terapii? Czy tak można i czy warto?
Jak wyjść z sytuacji, w której nie potrafię podjąć się pracy, bo bardzo się boję, ale nie mogę normalnie żyć i leczyć się bo nie pracuję? Mam ogromny lęk związany z pracą, A właściwie z tym, że zawiodę, zrobię coś źle, popsuję coś ważnego i zostanę za to ukarana lub okrzyczana. Moją przeszkodą są problemy z kontrolowaniem swoich emocji i swojego ciała, kiedy się stresuję.Nie rozumiem wtedy co mówią do mnie ludzie, nie potrafię się skupić, czasem czuję się jak we śnie, i wszystko leci mi z rąk, w sytuacjach formalnych mam problem żeby się podpisać bo np. Robię literówki we własnym imieniu. Wstyd mi za to, bo całe życie wszyscy krzyczą na mnie, przez moją niezdarność i przez to nie ufam sama sobie i czuję że nie jestem godna zaufania przez moje rozkojarzenie i nieuwagę. Kiedy robię rzeczy w sowim tempie wszystko jest w porządku, jestem zaradna i pojętna, ale kiedy jestem pod presją czasu czuję jakby odjęło mi mózg. To było też częstą przyczyną moich porażek np. na sprawdzianach. Obecnie mam 20 lat, uczę się, ale utrzymuje mnie moja dziewczyna, ale nie chcę być taka bezradna w swoim życiu. Staram się rozwijać na innych płaszczyznach np. Robiąc kursy i ucząc się języków. Ze strony rodziny nie mam żadnego wsparcia finansowego ani emocjonalnego. Chodziłam do psychiatry i przez kilka miesięcy chodziłam też na terapię, ale nie czułam, że to cokolwiek zmienia, może terapia była niedopasowana do mojego problemu, właściwie to nie wiem, skąd powinnam wiedzieć że terapia jest dobrze prowadzona. Może ktoś z Państwa byłby w stanie doradzić, jakiego rodzaju terapii poszukać, na czym się skupić, żeby samemu też popracować nad tym lękiem, nie mogę znieść tej bezradności. Pozdrawiam, Daria.
Doświadczenia z redukcją leków w PTBS i stresie zawodowym: pregabalina i escitalopram
Dzień dobry, chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia związane z redukcją leków przy PTBS i przewlekłym stresie w pracy. Obecnie przyjmuję: • pregabalinę 50 mg rano i 50 mg wieczorem, • escitalopram 10 mg rano. Leki zostały włączone z powodu silnego stresu zawodowego oraz objawów PTBS. Czuję się obecnie stabilniej i zaczynam zastanawiać się nad stopniową redukcją, oczywiście pod kontrolą lekarza. Chciałabym zapytać: • jak wyglądała u Was redukcja tych leków (zwłaszcza pregabaliny i escitalopramu)? • czy pojawiły się objawy odstawienne i jak długo trwały? • czy najpierw redukowaliście jeden lek, czy oba równolegle? Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami. Pozdrawiam M.
Kontrola złości i agresji - jak sobie radzić?
Kontrola złości i agresji - jak sobie radzić?
Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Transpłciowość

Transpłciowość - co to jest i jak ją zrozumieć?

Transpłciowość to złożone zagadnienie związane z tożsamością płciową, które wpływa na życie wielu osób. W tym artykule omówimy, czym jest transpłciowość, jak wygląda proces korekty płci oraz z jakimi wyzwaniami mierzą się osoby transpłciowe.