Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dziwne uczucie w okolicy lędźwiowej i wpływ nowego konta na Facebooku na psychikę

Czuję dziwne uczucie i gniecenie w lewym boku obok lewego pośladka w okolicy lędźwiowej. Wmówiłam sobie że póki nie usunę swojego nowego konta na Facebooku, to będę to czuć. Jest to okropne i niszczące psychicznie. Walczę z tym już od kilku dni i wciąż nie przestaje boleć. Póki nie usunę tego konta na Facebooku, to to dziwne uczucie i gniecenie wciąż będzie mi przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Byłam na kilku wizytach u psychoterapeutki, ale to nic nie dało, a ja naprawdę nie chce tego robić.
User Forum

Marlena Telep

1 miesiąc temu
Katarzyna Szczypior-Bałwas

Katarzyna Szczypior-Bałwas

Dzień dobry

To o czym Pani pisze, pokazuje, jak bardzo jesteśmy jako ludzie połączeni w obszarze psychiki i ciała, i nie da się tego pomijać skupiając tylko na jednym. Zachęcam do diagnozy pod kątem zdrowotnym, bo być może rzeczywiście dzieje się coś niepokojącego z Pani zdrowiem. A równocześnie do otwartych rozmów w terapii, by sięgnąć setna problemu. To pewnie kwestia wielu rozmów i bardziej pogłębionej pracy nad sobą, gdyż często w ciele i objawach kryje się cała nasza bolesna przeszlość i to czego wcześniej nie wyraziliśmy. 

Życzę wytrwałości i odwagi do dalszej pracy!

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zuzanna Różycka

Zuzanna Różycka

Dzień dobry, Pani problem może być jednocześnie natury medycznej, jak i psychologicznej. Na pewno warto poprzez badanie lekarskie wykluczyć kwestie zdrowotne - kontuzję, uraz, napięcie itp. Jeśli jednak to gniecenie w Pani myślach łączy się z konkretną czynnością, niepowiązaną bezpośrednio z ciałem, to wskazówka, że warto udać się na konsultację również do psychologa. Bardzo często taki schemat myślenia, że unikniemy jakiegoś fizycznego dyskomfortu, jeśli wykonamy jakąś niezwiązaną z nim czynność wskazuje na wysoki poziom lęku i pragnienie odzyskania kontroli. Jeżeli już chodzi Pani do psychoterapeutki warto zawsze dzielić się swoimi przemyśleniami dotyczącymi procesu terapeutycznego i tym, że Pani poziom dyskomfortu cały czas jest bardzo duży. Niekiedy potrzeba wielu spotkań, żeby dojść do sedna problemu i znaleźć jego rozwiązanie.

mniej niż godzinę temu
Łukasz Bosiacki

Łukasz Bosiacki

Dzień dobry, 

Przedstawiony przez panią opis jest dosyć krótki i skupia się na dolegliwościach bólowych i ich dosyć niejasnym związku z kontem na FB. Z opisu wynika, że źródło swoich trudności widzi pani w swojej psychice. Użyła pani określenia ,,wmawiam sobie”. Zastanawiam się czy to pierwszy raz, gdy ,,wmawia” sobie pani konkretne rzeczy, czy podobne myśli miały już miejsce w przeszłości. Ważne byłoby ustalenie jak pani funkcjonuje w kluczowych obszarach życia, by zrozumieć pewną dynamikę, która kryje się za pani objawami. W tym celu może się pani zgłosić na konsultację do psychologa lub psychiatry. Jeśli chodzi o same dolegliwości bólowe to je także warto skonsultować z lekarzem. 

Pozdrawiam 

Łukasz Bosiacki 

1 miesiąc temu

Zobacz podobne

Na pytanie o "zaburzenia schizotypowe"
Na pytanie o "zaburzenia schizotypowe" dostałem odpowiedź, w której zawarta była wskazówka odnośnie terapii grupowej i indywidualnej. Problem w tym, że grupowi terapeuci wyrzucają mnie za to, że nie mieszczę się w przedziale od F40 do F69 i odsyłają mnie do "środowiska", gdzie jestem pytany o "doświadczenie psychozy", którego mówię, że nie posiadam, wskutek czego znów ląduje za drzwiami. Jak mogę dostać się do jakielkowiek grupy, skoro do żadnej nie pasuje?
Nieodpowiednie zachowanie i treści wstawiane przez pewną psycholożkę o narcyźmie.
Witam , jestem ofiarą narcyza . Trafiłam na panią psycholog, która nie tylko nie poprawiła mojej sytuacji psychicznej, a pogorszyła . Teraz jestem u odpowiedniej osoby i wiem , że dobry terapeuta może uratować życie, ale zły może nawet doprowadzić do odwrotnej sytuacji . Pani ta prowadzi Instagram, gdzie wstawia śmieszne scenki na temat narcyzów , udostępnia treści, która najczęściej nijak maja się do psychopaty, socjopaty, który jest oprawcą swojej ofiary . Uważam, że to może źle wpłynąć na wiele kobiet , mężczyzn, którzy zmagają się z taka traumą . Proszę o opinie .
Jak znaleźć odpowiedniego terapeutę dla podejrzenia zaburzenia schizoidalnego?
Podejrzewam u siebie zaburzenie schizoidalne. Jak dobrać terapeutę, żeby był odpowiedni do rozpoznania i ewentualnej terapii takiego zaburzenia? Z tego co wyczytałem to jest rzadkie zaburzenie i nie wiem czy każdy psycholog dałby sobie z tym radę. Kolega polecił mi swojego psychologa ale on ma problemy z napadami gniewu, wybuchami złości, agresją i nie wiem czy w moim przypadku osoby skrytej oraz wycofanej też by się to sprawdziło.
Chce się udać na terapię do psychoterapeuty, jednak nie wiem jak się za to zabrać
Chce się udać na terapię do psychoterapeuty, jednak nie wiem jak się za to zabrać. Tak naprawdę mam kilka problemów od lęków, tego, że czuje się odrzucona od rodziny, ignorowana, wszystkiego się boję, podejrzewam też depresję u siebie i kilka innych i tak naprawdę nie wiem, jak zacząć o tym opowiadać, by to ubrać w całość.
Do jakich skutków psychicznych poza depresją może prowadzić hejt?
Rozwój osobisty

Rozwój osobisty - jak skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele

Chcesz skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele? Poznaj kluczowe aspekty rozwoju osobistego, które pomogą Ci w realizacji Twoich ambicji. Dowiedz się, jak wykorzystać swój potencjał i stać się najlepszą wersją siebie!