Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dziwne uczucie w okolicy lędźwiowej i wpływ nowego konta na Facebooku na psychikę

Czuję dziwne uczucie i gniecenie w lewym boku obok lewego pośladka w okolicy lędźwiowej. Wmówiłam sobie że póki nie usunę swojego nowego konta na Facebooku, to będę to czuć. Jest to okropne i niszczące psychicznie. Walczę z tym już od kilku dni i wciąż nie przestaje boleć. Póki nie usunę tego konta na Facebooku, to to dziwne uczucie i gniecenie wciąż będzie mi przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Byłam na kilku wizytach u psychoterapeutki, ale to nic nie dało, a ja naprawdę nie chce tego robić.
Katarzyna Szczypior-Bałwas

Katarzyna Szczypior-Bałwas

Dzień dobry

To o czym Pani pisze, pokazuje, jak bardzo jesteśmy jako ludzie połączeni w obszarze psychiki i ciała, i nie da się tego pomijać skupiając tylko na jednym. Zachęcam do diagnozy pod kątem zdrowotnym, bo być może rzeczywiście dzieje się coś niepokojącego z Pani zdrowiem. A równocześnie do otwartych rozmów w terapii, by sięgnąć setna problemu. To pewnie kwestia wielu rozmów i bardziej pogłębionej pracy nad sobą, gdyż często w ciele i objawach kryje się cała nasza bolesna przeszlość i to czego wcześniej nie wyraziliśmy. 

Życzę wytrwałości i odwagi do dalszej pracy!

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zuzanna Różycka

Zuzanna Różycka

Dzień dobry, Pani problem może być jednocześnie natury medycznej, jak i psychologicznej. Na pewno warto poprzez badanie lekarskie wykluczyć kwestie zdrowotne - kontuzję, uraz, napięcie itp. Jeśli jednak to gniecenie w Pani myślach łączy się z konkretną czynnością, niepowiązaną bezpośrednio z ciałem, to wskazówka, że warto udać się na konsultację również do psychologa. Bardzo często taki schemat myślenia, że unikniemy jakiegoś fizycznego dyskomfortu, jeśli wykonamy jakąś niezwiązaną z nim czynność wskazuje na wysoki poziom lęku i pragnienie odzyskania kontroli. Jeżeli już chodzi Pani do psychoterapeutki warto zawsze dzielić się swoimi przemyśleniami dotyczącymi procesu terapeutycznego i tym, że Pani poziom dyskomfortu cały czas jest bardzo duży. Niekiedy potrzeba wielu spotkań, żeby dojść do sedna problemu i znaleźć jego rozwiązanie.

Łukasz Bosiacki

Łukasz Bosiacki

Dzień dobry, 

Przedstawiony przez panią opis jest dosyć krótki i skupia się na dolegliwościach bólowych i ich dosyć niejasnym związku z kontem na FB. Z opisu wynika, że źródło swoich trudności widzi pani w swojej psychice. Użyła pani określenia ,,wmawiam sobie”. Zastanawiam się czy to pierwszy raz, gdy ,,wmawia” sobie pani konkretne rzeczy, czy podobne myśli miały już miejsce w przeszłości. Ważne byłoby ustalenie jak pani funkcjonuje w kluczowych obszarach życia, by zrozumieć pewną dynamikę, która kryje się za pani objawami. W tym celu może się pani zgłosić na konsultację do psychologa lub psychiatry. Jeśli chodzi o same dolegliwości bólowe to je także warto skonsultować z lekarzem. 

Pozdrawiam 

Łukasz Bosiacki 

Zobacz podobne

Czy ciągłe martwienie się i stres mogą świadczyć o zaburzeniach lękowych?
Dzień dobry, jeśli mam uczucie ciągłego martwienia się, analizowania wszystkiego, gdy słyszę że może wydarzyć się coś, co sprawi ból to już wgl się stresuję, i bardzo poważnie analizuje co za chwilę się wydarzy np: jadę autem, ale zwalniam dużo przed bo tam może ktoś wyskoczyć? Czy to są zaburzenia lękowe? Dodam jeszcze że gdy się stresuję przechodzą mnie drgawki na całym ciele i trochę to trwa zanim ustąpią.
Jak przekonać się do wizyty u psychologa/psychoterapeuty_ki?
W jaki sposób przekonać się do wizyty u psychologa bądź psychoterapeuty? Czuje , że problemy życia codziennego mnie przytłaczają
Zaburzenia lękowo-depresyjne i trudności w podjęciu działań. Jakim sposobem można zacząć robić rzeczy, które się chce?
Czy jest jakiś sposób na pokonanie depresji, fobii społecznej i zespołu lęku uogólnionego, poza rzucaniem się w rzeczy, przed którymi się wzbraniamy przez te zaburzenia? Moja psychoterapeutka zawsze mi daje do zrozumienia, że warto coś po prostu zacząć robić, z zaznaczeniem, że wie, że to jest bardzo trudne (oczywiście nie mówi mi wprost co mam robić, pyta się mnie, co bym chciała jako następne zacząć robić i to ja wybieram). Nie można dojść do robienia tych rzeczy sposobem? Coś co pomoże wykonywać te rzeczy, zamiast tylko po prostu zacząć to robić?
Jak zacząć terapię? Pierwsza wizyta u terapeuty bez stresu i przygotowań
Chciałabym iść na terapię, ale nie wiem, od czego zacząć ani co powiedzieć na pierwszym spotkaniu. Czy muszę mieć wszystko przemyślane?
Straciłam przednie zęby, odsuwam się od ludzi - co robić?
Witam, mam bardzo nurtujące pytanie. W wyniku wypadku straciłam przednie zęby. Boje się dentysty, a co za tym idzie - odsuwam się od ludzi, bo lepiej mi w domu, gdzie nikt mnie nie ocenia... Co mam zrobić?
zaburzenia emocjonalne 1

Zaburzenia emocjonalne - przyczyny, objawy i metody leczenia

Zaburzenia emocjonalne to poważne problemy psychiczne wpływające na jakość życia. Kluczowe jest zrozumienie ich przyczyn, objawów i metod leczenia, aby skutecznie wspierać osoby, które się z nimi zmagają. Sprawdź, jak sobie z nimi radzić!