Left ArrowWstecz

Niechęć do własnego życia - jak sobie z nią poradzić?

Witam. Jak mam sobie poradzić z niechęcią do własnego życia
User Forum

Beata

8 miesięcy temu
Patryk Falerowski

Patryk Falerowski

Dzień dobry,

Z pewnością zmaga się Pani z bardzo trudnymi myślami i emocjami. W takiej sytuacji ważne jest, aby nie pozostawać z tymi myślami samemu. Czasami zapisanie na kartce tego, co czujemy, albo szczera rozmowa z kimś bliskim może przynieść ulgę. Bywa jednak, że potrzebujemy wsparcia kogoś, kto pomoże nam spojrzeć na naszą sytuację z innej perspektywy i znaleźć sposoby na poprawę samopoczucia.

Rozmowa z psychologiem lub psychoterapeutą może Pani pomóc w zrozumieniu tych uczuć i znalezieniu sposobów na ich przezwyciężenie. Specjalista może wspólnie z Panią poszukać dróg do poprawy samopoczucia i lepszego zrozumienia siebie. Proszę pamiętać, że szukanie pomocy to wyraz troski o siebie i swój dobrostan. Warto dać sobie szansę na wsparcie, które może przynieść realną ulgę i poprawić jakość życia.

Pozdrawiam,

Patryk Falerowski

8 miesięcy temu
Katarzyna Kordasińska

Katarzyna Kordasińska

Pani Beato,
Widzę, że zmaga się Pani z trudnym okresem w życiu. To bardzo ważne, że zauważa Pani swoje emocje i szuka Pani pomocy. Niechęć do własnego życia może wynikać z wielu czynników. Zalecałabym jak najszybszą konsultację z psychoterapuetą lub psychiatrą. Niechęć do własnego życia może być objawem depresji, dlatego proszę nie lekceważyć problemu. Terapeuta pomoże Pani zrozumieć, co leży u podstaw tej niechęci do własnego życia i razem z Panią postara się znaleźć sposoby na poprawę Pani samopoczucia. 
Pozdrawiam
Katarzyna Kordasińska

8 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Pani Beato,

konsultacje psychologiczne służą głównie temu, aby podnieść jakość życia. Sugeruję, aby rozpocząć takie spotkania, na których uda się szczerzej i bardziej szczegółowo omówić co dokładnie kryje się za zdaniem "niechęć do własnego życia".

pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

8 miesięcy temu
Izabela Czak-Kunert

Izabela Czak-Kunert

Dzień dobry, odnosząc się do zadanego pytania myślę, że warto zastanowić się zarówno nad konsultacją u lekarza psychiatry, jak i u psychologa/psychoterapeuty. Te sposoby to doskonałe narzędzia do znalezienia odpowiedzi na zadane pytanie. Dodatkowo pozwolą one na dokładne poznanie problemu, jego genezy i możliwe będzie znalezienie rozwiązań. 

Pozdrawiam

8 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z lękiem przed ludźmi?
Jak radzić sobie z lękiem przed ludźmi?
Co mam zrobić, jak od dłuższego czasu nie mam ochoty na nic, nawet, by żyć?
Co mam zrobić, jak od dłuższego czasu nie mam ochoty na nic, nawet, by żyć? Choć mam rodzinę, dziewczynę, ale coś we mnie jest, że nie mam siły żyć, to jest dziwne.
Jak uzyskać chęci do pracy nad samą sobą i nie patrzeć na wszystko ze złym nastawieniem?
Jak uzyskać chęci do pracy nad samą sobą i nie patrzeć na wszystko ze złym nastawieniem? Już nie wiem, czy sama ze sobą mam problem, czy mój mąż mi to już tak wpoił. Chce przyrządzić coś do jedzenia sama, on też jest w kuchni i mówi, że chce mi pomóc, żeby było szybciej. Jednak ja wolę sama, bo muszę robić tak, jak on uważa, że jest dobrze i że ja robię źle, nie umiem myśleć z wykorzystaniem wszystkiego dookoła i z zaoszczędzeniem czasu. Marnuje jedzenie - mam wypominane, bo nie umiem sobie tego poukładać. Nie jest posprzątane dokładnie, bo nie wyniosłam tego z domu. Nie umiem wprowadzić sobie i rodzinie zdrowego odżywiania, bo po prostu nie lubię niektórych rzeczy. Za późno wstaje, bo lubię spać i mam wypominane. Jestem leniuchem i przyznaje się do tego. Jak mogę nad tym popracować.
Jak mogę poradzić sobie z chroniczną samotnością, lękiem, smutkiem i złością, która w szczególności ostatnio mnie przeraża?
Jak mogę poradzić sobie z chroniczną samotnością, lękiem, smutkiem i złością, która w szczególności ostatnio mnie przeraża? Chodzą różne myśli po głowie, ale najbardziej się boję, jak w niektóre dni mam troszkę więcej energii. Jakby ktoś wtedy mnie zdenerwował, co wtedy zrobię, sama nie wiem (nie jestem agresywna i nie miałabym sumienia, gdyby przeze mnie działa im się jakakolwiek krzywda psychiczna czy fizyczna). Mam też czasami trudności w porozumieniu się z ludźmi z najbliższego otoczenia. Co mogę zrobić, aby pomóc im i sobie?
Czemu nie potrafię być sobą przy innych ludziach?
Czemu nie potrafię być sobą przy innych ludziach?
Uporczywe myśli, lęk i niepokój - jak sobie poradzić?
Dzień dobry, miewam czasem uporczywe myśli, lęk i niepokój. Z czym nie umiem sobie poradzić, dodatkowo odczuwam odrzucenie Co mam robić?
Jak poradzić sobie z samotnością?
Jak poradzić sobie z samotnością? Od jakiegoś czasu mam na dodatek wrażenie, że zaczynam nienawidzić ludzi, nawet tych, z którymi najchętniej się spotykałam. Pewnie to ważne, więc dopowiem, że odkąd pamiętam jestem odrzucana przez rówieśników. Za to rodzice są przy mnie od małego i dbają o mnie tak, jak powinni, czuję się przez nich kochana.
Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ?
Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ??
TW. Zrozpaczony i zagniewany na życie - jak sobie poradzić z negatywnymi emocjami?

Jestem zrozpaczony, że muszę żyć i zagniewany, że pojawiłem się na świecie.

Jak radzić sobie z podejrzliwością i nieufnością?

Mam wrażenie, jakbym żył w świecie pełnym podejrzliwości, która zaczyna mnie przytłaczać. Myślę, że ludzie wokół mnie skrywają jakieś ukryte intencje, nawet jeśli nie ma na to dowodów. Ta nieufność psuje moje relacje z innymi, przez co staję się zamknięty i odizolowany. Czuję się jakbym był w ciągłym stanie alarmowym, analizując każde słowo i gest innych... to naprawdę męczące. Chciałbym dowiedzieć się, jak mogę podjąć pracę nad tymi trudnościami i jakie kroki powinienem podjąć, by odzyskać spokój umysłu. Wiem, że samotne radzenie sobie z tym może być trudne, dlatego szukam profesjonalnej pomocy.