30 zł zniżki na pierwszą wizytę z kodem WIOSNA26

w ramach akcji #WychodziNamToNaDobre!

Wybierz specjalistę
Left ArrowWstecz

TW. Zrozpaczony i zagniewany na życie - jak sobie poradzić z negatywnymi emocjami?

Treść wrażliwa

Jestem zrozpaczony, że muszę żyć i zagniewany, że pojawiłem się na świecie.

TwójPsycholog

TwójPsycholog

Bardzo nam przykro, że zmagasz się z tak trudnymi myślami! Dobrze, że napisałeś tę wiadomość - powiedzienie komuś o problemie to często pierwszy krok do znalezienia pomocy! 

Dobrze, jeśli ma się zaufaną osobę w swoim otoczeniu, również jej opowiedzieć o tym, jak się czujemy. Czasami nawet najbliżsi nie mają świadomości, z czym się mierzymy. Dlatego ważne jest mówienie o naszym samopoczuciu czy trudnościach.

Warto korzystać również z telefonów zaufania, gdy tylko czujemy taką potrzebę, na przykład z:

* Telefonu Zaufania dla Osób Dorosłych, numer: 116 123 (https://116sos.pl/), 
* Centrum Wsparcia dla Osób w Kryzysie Emocjonalnym, numer: 800 70 2222 (https://centrumwsparcia.pl/
* lub innych, które możesz znaleźć na przykład tutaj: https://twojpsycholog.pl/pokonaj-kryzys

Ważne będzie również umówienie się do Specjalisty - psychologa/psychoterapeuty/psychiatry lub lekarza pierwszego kontaktu, który może pomóc w przekierowaniu do innego Specjalisty. Darmową konsultację można umówić na przykład u Fundacji Wysłuchani: https://twojpsycholog.pl/profil-osrodka/fundacja-wysluchani-234 

Czytając Twoją wiadomość, mamy poczucie, że może być potrzebne długofalowe wsparcie, jednak czasami już jedna konsultacja może podpowiedzieć, co robić dalej.

Pamiętaj, że pomoc jest dostępna - nie jesteś sam. Zachęcamy do sięgnięcia po nią!

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Jakub Okoczuk

Jakub Okoczuk

Dzień dobry,

Pana słowa wyrażają ogromny ciężar emocjonalny. 

To naturalne, że w obliczu takich uczuć można czuć się zagubionym i samotnym, ale proszę pamiętać, że nie jest Pan sam w tej sytuacji. Są sposoby, by odzyskać nadzieję i wewnętrzny spokój.

Psychoterapia, zwłaszcza w nurcie ericksonowskim, może być pomocna w odkrywaniu Pana wewnętrznych zasobów i odnalezieniu sensu życia. Ten nurt terapii kładzie nacisk na indywidualne potrzeby i możliwości każdej osoby, a terapeuta pracuje w atmosferze szacunku i akceptacji, dostosowując metody pracy do Pana unikalnej sytuacji.

Jeśli czuje Pan gotowość, proszę rozważyć kontakt z terapeutą, który pomoże Panu przejść przez te trudne emocje. 

To pierwszy krok w kierunku ulgi i odnalezienia nowych perspektyw na życie.

Z poważaniem 

Jakub Okoczuk

1 rok temu
kryzys

Czy doświadczasz kryzysu psychicznego?

Zobacz podobne

Jak poradzić sobie z kryzysem egzystencjalnym i odnaleźć sens życia?

Mam takie dni, że często czuję się, jakby moje życie straciło sens, a wątpliwości dotyczące moich celów nie dają mi spokoju. Ten cały kryzys egzystencjalny sprawia, że rzeczy, które kiedyś robiłem z automatu, teraz wydają się bez sensu. 

Często myślę: 'po co ja to w ogóle robię?' i brak mi konkretnej odpowiedzi. Lęk przed nieznanym i brak poczucia spełnienia są teraz moją codziennością. Zastanawiam się, czy to po prostu normalny etap w życiu, czy potrzebuję wsparcia, żeby lepiej zrozumieć, co się ze mną dzieje. Naprawdę chciałabym dowiedzieć się, jak radzić sobie z tymi wątpliwościami i lękami, które są teraz moimi częstymi towarzyszami. 

Dodatkowo zauważyłem, że coraz częściej boję się wychodzić z domu, bo nie wiem, co mnie spotka. Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale chyba boję się konsekwencji jakiś przeszłych zdarzeń, że karma wróci i coś mi się stanie

Złość i frustracja podczas menopauzy - jak radzić sobie z emocjami w codziennych sytuacjach?

Drobnostka potrafi mnie wyprowadzić z równowagi. 

Mąż coś mówi, a ja już przewracam oczami. Dzieci proszą o pomoc z lekcjami? Mam ochotę krzyknąć: "Czy nikt nie może sobie poradzić beze mnie?!" Najgorsze, że to nie jestem ja. Zawsze byłam cierpliwa, umiałam słuchać, tłumaczyć. 

Teraz wystarczy, że ktoś odłoży kubek nie tam, gdzie trzeba, a ja wybucham. Po chwili, gdy emocje opadają, czuję się okropnie. Przepraszam, tłumaczę się, ale w środku zostaje frustracja. 

Czy to normalne w menopauzie? Jak sobie z tym radzić, żeby nie ranić najbliższych i samej nie czuć się, jakbym traciła kontrolę nad sobą?

Jak radzić sobie z emocjami po narodzinach dziecka i postporodowymi zaburzeniami nastroju?

Ostatnio czuję się przytłoczony emocjami, z którymi przyszło mi się zmierzyć po narodzinach dziecka. Wydawało mi się, że będę potrafił poradzić sobie z nową rolą i odpowiedzialnością, ale rzeczywistość okazała się znacznie trudniejsza. Czuję się przygnębiony, a moje nastroje zmieniają się jak w kalejdoskopie. Czasem mam wrażenie, że nie jestem w stanie cieszyć się z tego, co powinno przynosić radość. Zdarza mi się odczuwać nieuzasadniony lęk i zmęczenie, które nie mijają nawet po odpoczynku. Zastanawiam się, jak mogę odbudować równowagę emocjonalną i czy są konkretne strategie terapeutyczne, które mogłyby mi pomóc. Czy terapia może skutecznie wspierać w tego typu zaburzeniach nastroju? Jakie są pierwsze kroki, które powinienem podjąć, aby zacząć czuć się lepiej? Chciałbym zrozumieć, jak mogę efektywnie pracować nad swoimi emocjami i jak długo może potrwać proces powrotu do równowagi. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

Zarządzanie emocjami w dwubiegunowym zaburzeniu nastroju

Od jakiegoś czasu zmagam się z dwubiegunowym zaburzeniem nastroju i czuję, że moje życie to istny rollercoaster emocjonalny. Gdy jestem w euforii, podejmuję spontaniczne decyzje, które w chwilach depresji wydają się katastrofalne. 

Staram się zrozumieć, jak utrzymać równowagę emocjonalną, ale to wydaje się piekielnie trudne. Często czuję się wyczerpana, a zmiany nastroju rzutują na moje relacje z bliskimi. 

Co może mi w końcu pomóc? 

Unikanie stresu brzmi dobrze, ale życie codzienne nie zawsze na to pozwala. Jak mogę wprowadzić do życia więcej spokoju?

Będę wdzięczna za wszelkie rady

Czuję się ogromnie przeciążona i przytłoczona codziennym życiem. Jak sobie radzić?
Ostatnio czuję się zmęczona, mam wrażenie, że nic mi się nie udaje, nic mi się nie chce, mimo to coś tam robię , chce mi się płakać , szybko tracę cierpliwość i wpadam w złość , szybko się denerwuję i reaguje agresją ,głowę mam nabitą różnymi sprawami. Mam wrażenie, że życie mnie zaczyna przerastać , chodzę do pracy, opiekuje się synem lat 5, mam 40 lat.
Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!