Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ?

Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ??
Katarzyna Rosenbajger

Katarzyna Rosenbajger

Witam, 
Lęk przed śmiercią jest normalnym zjawiskiem i często jest lękiem przed czymś nieznanym. Problem pojawia się wtedy, gdy lęk przed śmiercią jest bardzo silny i przeszkadza nam w codziennym funkcjonowaniu. Takiemu oto lękowi mogą towarzyszyć objawy psychiczne i fizyczne. Często silny lęk przed śmiercią może pojawić się po utracie bliskiej osoby lub własnymi problemami ze zdrowiem. Radziłabym skontaktować się z psychologiem czy psychoterapeutą, który pomoże obniżyć pański poziom lęku przed śmiercią. Często terapia poznawczo behawioralna jest dobrym rozwiązaniem z dodatkiem technik relaksacyjnych czy medytacji. 

Katarzyna Rosenbajger

2 lata temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Michał Kłak

Michał Kłak

Dzień dobry,

Opisywany problem wymaga szerszej konceptualizacji - nie znając osoby nie sposób doradzić czegoś konkretnego. Możliwe, że lęk przed śmiercią jest związany z czymś zupełnie innym i nie jest głównym problemem, ale jak już napisałem - brakuje wielu danych. 

Zachęcam do kontaktu z psychoterapeutą (np. poznawczo-behawioralnym) w celu lepszego zrozumienia lęku.

2 lata temu
Usunięty Specjalista

Usunięty Specjalista

Lęk przed śmiercią jest naturalnym uczuciem, które dotyka wielu ludzi. Nie ma jednej uniwersalnej metody radzenia sobie z tym lękiem, ponieważ każdy człowiek ma swoje własne przyczyny, przekonania i wartości. Jednak istnieją pewne sposoby, które mogą pomóc złagodzić niepokój i poprawić jakość życia. Oto kilka z nich:

- Tworzenie znaczenia. To oznacza, że żyjemy w zgodzie z naszymi najgłębszymi wartościami i celami, angażujemy się w działania, które są dla nas ważne i satysfakcjonujące, a także pomagamy innym ludziom lub sprawom. Tworzenie znaczenia może dać nam poczucie, że nasze życie ma sens i wartość, a także zmniejszyć lęk przed śmiercią¹.

- Zmiana priorytetów. Skupiamy się na tym, co jest dla nas najważniejsze i cieszymy się chwilą obecną. Świadomość ograniczonego czasu może być motywacją do realizacji naszych marzeń i planów, a także do doceniania tego, co mamy. Zmiana priorytetów może pomóc nam żyć pełniej i szczęśliwiej¹.

- Generatywność. Inwestujemy w dobrostan młodego pokolenia poprzez nauczanie, opiekę, wolontariat lub inne twórcze działania. Generatywność może być formą symbolicznej nieśmiertelności, która pozwala nam pozostawić pozytywne dziedzictwo i wpływ na świat¹.

- Podejście poznawczo-behawioralne. Pracujemy nad naszymi przekonaniami i sposobem interpretacji sytuacji. Niektóre z naszych myśli mogą być irracjonalne, negatywne lub przesadzone, co powoduje większy lęk. Podejście poznawczo-behawioralne polega na kwestionowaniu takich myśli i zastępowaniu ich bardziej realistycznymi i konstruktywnymi². Może to wymagać pomocy profesjonalnego terapeuty.

- Terapia ekspozycyjna. Stopniowo zwiększamy naszą tolerancję na lęk poprzez konfrontację z tym, czego się boimy. Nie chodzi o to, by szukać niebezpiecznych sytuacji lub ryzykować życie, ale o to, by nie unikać myśli lub rozmów o śmierci. Terapia ekspozycyjna może pomóc nam zmniejszyć nasz strach i przyzwyczaić się do nieuniknionej rzeczywistości².

Żaden z tych sposobów nie jest łatwy ani szybki, ale mogą one przynieść ulgę i poprawę samopoczucia. Ważne jest też, by szukać wsparcia u bliskich osób lub specjalistów, jeśli lęk przed śmiercią utrudnia nam normalne funkcjonowanie lub sprawia nam cierpienie. Nie jesteśmy sami w tym problemie i możemy znaleźć pomoc i zrozumienie.

2 lata temu
Sandra Laskowska

Sandra Laskowska

Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych i jednocześnie indywidualnych uczuć, z którym wiele osób zmaga się w różnych momentach życia. Lęk przed śmiercią może mieć różne przyczyny i objawy. Aby lepiej zrozumieć i pomóc znaleźć odpowiednią metodę radzenia sobie z tym uczuciem, trzeba zadać kilka pytań:

Czy zdarzyło się coś konkretnego w twoim, co wywołało lub nasiliło ten lęk?

Czy lęk przed śmiercią wpływa na twoje codzienne funkcjonowanie?

Czy rozmawiałeś o tym uczuciu z kimś bliskim lub specjalistą?

Czy masz inne lęki lub obawy, które mogą być związane z tym uczuciem?

Rozumienie źródła i charakteru lęku to pierwszy krok w kierunku jego przezwyciężenia. Dla wielu osób pomocne jest rozmawianie o tych uczuciach z zaufanym terapeutą, który może pomóc w zrozumieniu i radzeniu sobie z tym uczuciem.

2 lata temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Proszę pamiętać, że lęk przed śmiercią to normalne uczucie, które może dotyczyć każdego z nas ale mieć różne źródła. To, jak sobie z nim radzimy, zależy od osobistych przekonań i doświadczeń. Jeżeli czuje Pani, że lęk przed śmiercią utrudnia codzienne funkcjonowanie warto rozważyć konsultacje u specjalisty. 

2 lata temu
fobia

Darmowy test na fobię społeczną (Skala lęku społecznego Leibowitza)

Zobacz podobne

Czy możliwe jest całkowite wyleczenie z depresji lękowej przy nawracających objawach?
Od grudnia cierpię na ciężka depresje lękową (początek bardzo ciężki- praktycznie przez 3 tygodnie byłam osobą leżącą), do lutego przyjmowałam cital w dawce 20mg, trzy tygodnie temu zmieniłam lek na asentre (początkowo na zakładkę z citalem)- cital dość dobrze poradził sobie z objawami depresyjnymi, ale lęk nadal był spory, tąd zmiana. W porównaniu z grudniem jest duża poprawa, natomiast nadal wszystko wraca, przykładowo od tygodnia znów mam ogromny lęk wolnopłynący i paniczny, smutek, ogólnie dużo gorsze samopoczucie, gdzie 2 tygodnie wcześniej wydawało się, że wracam do "żywych", czułam się naprawdę dobrze. Czy w wypadku kiedy te objawy wracają na długo, możliwe jest całkowite wyleczenie? Tracę juz nadzieję.
Bóle somatyczne a ciągłe powtarzanie przeszłości. Czuję się wykończona, nie umiem spać, skupić się, mam wybuchy złości.
Czy zwariowałam ? Czy jestem chora? A może taka moja natura? Są dni, miesiące, gdy czuję się samotnie mimo otaczających mnie ludzi. Mimo kochającego partnera i cudownego dziecka. Czuję ciągły niepokój, strach i rozdrażnienie, który jest mi samej ciężko wytłumaczyć dlaczego? Jestem smutna, chcę płakać, lecz nie płaczę. Miewam obsesyjne myśli o sobie, o dniu, który minął i o przyszłości i przeszłości o tym, co źle zrobiłam, co powiedziałam. Te myśli są zawsze, gdy jestem sama albo gdy mam zasnąć, przez to mam problemy z zasypianiem. Mam problemy z koncentracją. Robię coś i nie wiem, co robię. Idę gdzieś, ale zapominam, gdzie i po co. Miewam wahania nastroju, jestem szczęśliwa, a zaraz smutna. Potem wpadam w złość. Bywam agresywna i krzyczę, wyzywam i poniżam, brak mi samokontroli. Nie czuję zadowolenia z tego, kim jestem, jak wyglądam, co robię. Jestem zamknięta w sobie, nie potrafię rozmawiać, czasami wręcz nie chcę, bo czuję, że nie ma to kompletnie sensu i nikogo nie obchodzi, co myślę i jak się czuję. Czuję się zestresowana i spięta. Nie mam energii, jestem osłabiona. Doświadczam często bólu karku(uczucie sztywnego karku) oraz tępy ból migruje w stronę tylnej strony głowy i barków. Niekiedy na lewą stronę pod łopatkę. Odnoszę czasami wrażenie, że moja głowa i ciało jest moim wrogiem, zwłaszcza gdy obsesyjne myśli połączą się z bólem fizycznym i czuję, jakby ktoś ściskał mi klatkę na tyle mocno, że brakuje mi powietrza.
Nauczyciele lekceważą zaburzenia lękowe, grożą obniżeniem zachowania.
Dzień dobry, mam zaburzenia lękowe i powiedziałam o tym wychowawcy, bo z rodzicami uznałam, że trzeba. Powiedziałam, bo przez lęki nie raz, gdy mieliśmy np. wyjść na dwór (mam problemy z wychodzeniem) to się chowałam gdzieś w szatni czy w łazience i po prostu chciałam, by mieli świadomość, że nie robię tego z powodu lekceważenia. Jak widzę kompletnie nie rozumieją tego tematu, ja jestem winna temu, że nie wychodzę wtedy ze szkoły tzn. musiałam przeprosić nauczycielkę, która podczas ataku paniki nakrzyczała na mnie za to, że siedzę w szatni a przecież to nie moja wina, że to mi przytrafiły się zaburzenia lękowe. Dodatkowo chcą mi przez to obniżyć zachowanie, jak kiedyś znowu nie będę chciała wyjść to mi obniżą. A ja nawet szczerze nie wiem czy tak można zrobić. Tak samo nie wierzą w sam lęk i mam przynieść jakieś papiery od psychologa, a ja niedawno zmieniłam terapię i jestem dopiero po paru sesjach, i nie wiem czy już po takim czasie psycholog będzie mógł wystawić taką opinię, bo jednak jeszcze nie wszystko wie w mojej sprawie. Mam teraz ogromną niechęć do szkoły przez to, boję się tam iść i żałuję, że o tym powiedziałam. Co mam zrobić; i z tą opinią od psychologa i z tym by nie stresować się teraz bardziej oceną przez nauczycieli w szkole niż wychodzeniem.
Czy psychiatra dobrze mnie zdiagnozował, tak szybko? Czułam, że umrę, ale wyniki zdrowotne są w normie.
Szanowni Państwo, około dwóch i pół roku temu, zaczęły się moje problemy ze zdrowiem. Dostawałam duszności, ucisku w klatce piersiowej, palenia w mostku, kołatania serca i zawrotów głowy. Krótko mówiąc, nieustannie bałam się, że umrę. Lekarz rodzinny wykonał w sumie może trzy EKG, zlecił badania krwi, a po otrzymaniu wyników zasugerował, że objawy mają podłoże somatyczne, że nic więcej mi nie pomoże. Pojechałam prywatnie do kardiologa, który stwierdził po EKG i echo serca, że nie widzi problemów kardiologicznych. Wróciłam do rodzinnego domagając się dalszych badań, ale nic nie dostałam. Wierzyłam, że umrę. Umówiłam się do psychiatry, opowiedziałam o sytuacji, i jakby z automatu psychiatra przyjął podejrzenia rodzinnego sugerując nerwicę i objawy ze spektrum depresji. Czy można tak po prostu rozpoznać zaburzenia psychiczne? Czy po prostu rodzinny pozbył się problemu a psychiatra poszedł na łatwiznę i należycie tego nie zweryfikował?
Epizody niepokoju i kołatania serca: nerwica czy napięcie nerwowe? Analiza objawów i leczenie
1 epizod wydarzył się 1 listopada Wydarzył się nagle podczas próby uśnięcia Zasypiałem i nagle poczułem uczucie duszności i niepokój szedłem na dół napić się wody i zaczęły się kołatania serca zawroty głowy niepokój stress fale ciepła i zimna czasami dreszcze i te objawy podczas tego epizodu i kolejnych były takie że raz mocniejsze raz słabsze takimi falami. Po jakoś 3-4 godzinach uspokoiłem się i zasnąłem w końcu. Na drugi dzień bolały mnie mięśnie klatki Szybko się męczyłem nawet jak dużo gadałem no i kołatania potrafiły się przydarzyć ale były znośnie i trwały chwilę Potrafilem się przebudzić w nocy z niepokojem lekkim i kołataniem ale zasypiałem po 20min około Z każdym dniem było coraz lepiej Aż w końcu po 2 tygodniach od 1 epizodu było już naprawdę dobrze przydarzały mi się tylko derealizacje i tak było przez kolejne 2 tygodnie. 7 i 8 grudnia wstąpiły kolejne epizody. 7 grudnia było przez dzień trochę emocji podczas czynności z kolegą trochę spiny i kłótnia z dziewczyną lekką sprzeczka i nie mogłem zasnąć w nocy właśnie znów wystąpił taki niepokój i kołatania ale położyłem się oddychałem miałem ciężko zasnąć bo objawy falami następowały ale po jakoś 1-2h udało się zasnąć. Drugiego dnia miałem ogromną kłótnie rano z dziewczyną podczas dnia czułem momentami taki niepokój czy kołatania ale objawy pojawiały się bliżej nocy i następowały falami , próbowałem później zasnąć czy poleżeć sobie i czułem się źle Było mi nie dobrze chciało mi się wymiotować kręciło Mi się w głowie falami następował niepokój oraz kołatania serca a mama ma problemy z sercem więc stwierdziłem że chce pojechać na badania do szpitala zbadali mnie EKG krew prześwietlenie wszystko wszytko prawidłowe przepisali mi hydroxyzyne która mi też podali w szpitalu bo miałem podwyższone ciśnienie Nic nie stwierdzili mi w szpitalu więc mnie wypuścili wróciłem do domu miałem trochę problem zasnąć ale zasnąłem. Następnego dnia miałem to samo co dzień po 1 epizodzie byłem taki rozkojarzony ciężko się skupić było czułem zmęczenie duże nawet że długo spałem czułem Ból mięśni w klatce itp no takie objawy jak podczas epizodu ale występowały one w większych przerwach i o wiele słabiej problemu z zaśnięciem dużego jakiegoś nie miałem jedyne co było to raz biegunka raz zapadnia i taki nabrzmiały brzuch I z każdym dniem wmiare czuć różnicę że lepiej jest jednej nocy tylko raz się wybudziłem z niepokojem na pol śpiąco poszedłem się załatwić po zaparciach dostałem biegunki mięśnie brzucha wmiare odpuscily wiec w końcu się wypróżniłem ale dostałem takiego niespokoju przez to że jakby dalej śniłem podczas tego że nie spałem i funkocjonowalem w głowie cały czas miałem swój sen o motorze który nie był stresujący , ale przez to że dziwne uczucie sprawiało to że śnie podczas funkcjonowania to zacząłem się stresować a ciało dalej wyczulone na emocje było Po epizodzie to zacząłem się nakręcać i musiałem wypić ten syrop z szpitala żeby usnąć wmiare normalnie. I po to chciałem z kimś porozmawiać bo czytałem dużo w internecie i mam mylne myśli cały czas kierowałem się w kierunku napięć nerowowych też sztuczna inteligencja pomagała mi znajdywać informacje na dane tematy i też kierowała wszystko To co Opisałem w kierunku napięć nerwowych Ale później zacząłem dalej czytać i zaczęło mi się też dużo rzeczy zgrywać z nerwicą A różnica jest taka że napięcia mijają same to jest wynik przeciągnęło układu nerwowego który potrzebuje 6-8 tygodni na pełną renegocjacje i unormują się objawy i nie będą takie objawy towarzyszyć mi podczas stresu i epizody nie będą się pojawiać a nerwice trzeba leczyć np za pomocą leków czy terapii albo tego i tego więc chciałbym się dowidzieć i stwierdzić co dokładnie mam żeby wiedzieć jakie kroki podejmować dalej.
nerwica hero

Nerwica – przyczyny, objawy i metody leczenia

Nerwica stanowi powszechne zaburzenie psychiczne, które potrafi znacznie zakłócić normalny rytm życia. Dowiedz się czym jest, jakie są objawy, jak można ją leczyć i wspierać siebie!