Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ?

Jak sobie poradzić z lękiem przed śmiercią ??
Katarzyna Rosenbajger

Katarzyna Rosenbajger

Witam, 
Lęk przed śmiercią jest normalnym zjawiskiem i często jest lękiem przed czymś nieznanym. Problem pojawia się wtedy, gdy lęk przed śmiercią jest bardzo silny i przeszkadza nam w codziennym funkcjonowaniu. Takiemu oto lękowi mogą towarzyszyć objawy psychiczne i fizyczne. Często silny lęk przed śmiercią może pojawić się po utracie bliskiej osoby lub własnymi problemami ze zdrowiem. Radziłabym skontaktować się z psychologiem czy psychoterapeutą, który pomoże obniżyć pański poziom lęku przed śmiercią. Często terapia poznawczo behawioralna jest dobrym rozwiązaniem z dodatkiem technik relaksacyjnych czy medytacji. 

Katarzyna Rosenbajger

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Michał Kłak

Michał Kłak

Dzień dobry,

Opisywany problem wymaga szerszej konceptualizacji - nie znając osoby nie sposób doradzić czegoś konkretnego. Możliwe, że lęk przed śmiercią jest związany z czymś zupełnie innym i nie jest głównym problemem, ale jak już napisałem - brakuje wielu danych. 

Zachęcam do kontaktu z psychoterapeutą (np. poznawczo-behawioralnym) w celu lepszego zrozumienia lęku.

Usunięty Specjalista_tka

Usunięty Specjalista_tka

Lęk przed śmiercią jest naturalnym uczuciem, które dotyka wielu ludzi. Nie ma jednej uniwersalnej metody radzenia sobie z tym lękiem, ponieważ każdy człowiek ma swoje własne przyczyny, przekonania i wartości. Jednak istnieją pewne sposoby, które mogą pomóc złagodzić niepokój i poprawić jakość życia. Oto kilka z nich:

- Tworzenie znaczenia. To oznacza, że żyjemy w zgodzie z naszymi najgłębszymi wartościami i celami, angażujemy się w działania, które są dla nas ważne i satysfakcjonujące, a także pomagamy innym ludziom lub sprawom. Tworzenie znaczenia może dać nam poczucie, że nasze życie ma sens i wartość, a także zmniejszyć lęk przed śmiercią¹.

- Zmiana priorytetów. Skupiamy się na tym, co jest dla nas najważniejsze i cieszymy się chwilą obecną. Świadomość ograniczonego czasu może być motywacją do realizacji naszych marzeń i planów, a także do doceniania tego, co mamy. Zmiana priorytetów może pomóc nam żyć pełniej i szczęśliwiej¹.

- Generatywność. Inwestujemy w dobrostan młodego pokolenia poprzez nauczanie, opiekę, wolontariat lub inne twórcze działania. Generatywność może być formą symbolicznej nieśmiertelności, która pozwala nam pozostawić pozytywne dziedzictwo i wpływ na świat¹.

- Podejście poznawczo-behawioralne. Pracujemy nad naszymi przekonaniami i sposobem interpretacji sytuacji. Niektóre z naszych myśli mogą być irracjonalne, negatywne lub przesadzone, co powoduje większy lęk. Podejście poznawczo-behawioralne polega na kwestionowaniu takich myśli i zastępowaniu ich bardziej realistycznymi i konstruktywnymi². Może to wymagać pomocy profesjonalnego terapeuty.

- Terapia ekspozycyjna. Stopniowo zwiększamy naszą tolerancję na lęk poprzez konfrontację z tym, czego się boimy. Nie chodzi o to, by szukać niebezpiecznych sytuacji lub ryzykować życie, ale o to, by nie unikać myśli lub rozmów o śmierci. Terapia ekspozycyjna może pomóc nam zmniejszyć nasz strach i przyzwyczaić się do nieuniknionej rzeczywistości².

Żaden z tych sposobów nie jest łatwy ani szybki, ale mogą one przynieść ulgę i poprawę samopoczucia. Ważne jest też, by szukać wsparcia u bliskich osób lub specjalistów, jeśli lęk przed śmiercią utrudnia nam normalne funkcjonowanie lub sprawia nam cierpienie. Nie jesteśmy sami w tym problemie i możemy znaleźć pomoc i zrozumienie.

Usunięty Specjalista_tka

Sandra Laskowska

Sandra Laskowska

Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych i jednocześnie indywidualnych uczuć, z którym wiele osób zmaga się w różnych momentach życia. Lęk przed śmiercią może mieć różne przyczyny i objawy. Aby lepiej zrozumieć i pomóc znaleźć odpowiednią metodę radzenia sobie z tym uczuciem, trzeba zadać kilka pytań:

Czy zdarzyło się coś konkretnego w twoim, co wywołało lub nasiliło ten lęk?

Czy lęk przed śmiercią wpływa na twoje codzienne funkcjonowanie?

Czy rozmawiałeś o tym uczuciu z kimś bliskim lub specjalistą?

Czy masz inne lęki lub obawy, które mogą być związane z tym uczuciem?

Rozumienie źródła i charakteru lęku to pierwszy krok w kierunku jego przezwyciężenia. Dla wielu osób pomocne jest rozmawianie o tych uczuciach z zaufanym terapeutą, który może pomóc w zrozumieniu i radzeniu sobie z tym uczuciem.

Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Proszę pamiętać, że lęk przed śmiercią to normalne uczucie, które może dotyczyć każdego z nas ale mieć różne źródła. To, jak sobie z nim radzimy, zależy od osobistych przekonań i doświadczeń. Jeżeli czuje Pani, że lęk przed śmiercią utrudnia codzienne funkcjonowanie warto rozważyć konsultacje u specjalisty. 

Zobacz podobne

Obawy związane z pracującym w gastro chłopakiem i naszą relacją
Martwię się o chłopaka bardziej niż on Pracuje w gastro i mimo że wiem jak wyglądają tam zmiany to jeden blok mnie martwi Wygląda to tak 3 dni pracy- dzień wolnego- 2 dni pracy- dzień wolnego- 3 dni pracy Warto też chyba zaznaczyć że te zmiany po 3 dni to weekendy i do tego przez te 8 dni zmiany ma po 11-13h Martwi mnie o to jak on się będzie czuł Ale i tak co nie będę ukrywać jak ja sobie poradzę po takiej nieobecności jego Ja wciąż szukam pracy przez co mam o wiele więcej wolnego czasu i też może być w tym problem ze potem w jego dni wolne chce spędzać z nim cały czas przez co może i on mieć mniej czasu dla siebie przez ze mnie odbierany Martwię się o nas czas wspólny czy będzie miał wgl chęci do wspólnego spędzania czasu
Zazdrość i brak zaufania w związku na odległość – jak rozmawiać o pieniądzach i granicach w relacji?
Witam, pisze juz chyba zeby wyrzucic z siebie emocje - prawdopodobnie przestalem wierzyc. Jestem w zwiazku na odleglosc - wczoraj rozmawialem z partnerka przez telefon - na poczatku bylo bardzo fajnie nagle wspomniala, ze jak wroci do domu to ma cos “w glowie”, bo za jej syna wycieczke w szkole zaplacil ojciec dziewczyny syna. To zwiazek nastolatkow - rodzice sie totalnie nie znaja… nagle on placi bo moja partnerka nie miala pieniedzy (ja o tym nie wiem - wiem tylko, ze sytuacja materialna jest raczej trudna - ja jestem osoba oszczedna i mimo, ze mam pieniadze ale niepewna sytuacje zawodowa to wole wydawac wtedy kiedy na prawde trzeba - jak potrzebowala przelewalem jej jakies kwoty jednak ona pytanie mezczyzny o pieniadze traktuje jako “jego znecanie sie psychiczne”, cos takiego kiedys wspomniala). Ale do rzeczy, rozmawialismy chwile potem miala klopot z telefonem bo ten ojciec do niej dzwonil - przyznam, ze uruchamia mi sie zazdrosc jednak kontroluje swoje zachowanie. Powiedziala, ze jak wroci do domu oddzwoni do mnie na spokojnie. Wrocila zadzwonila - nie mogla jednak rozmawiac o tym temacie bo syn byl obok. Zaczelismy luzna rozmowe bylo milo. Nagle wspomniala, ze ona wie, ze “ja nie lubie jak ma racje bo tak kiedys powiedzialem”. Ja powiedzialem, ze to musialbyc rodzaj zartu z mojej strony bo ja nie lubie ludzi ktorzy nie uznaja czyichs racji. W tym momencie ona sie mocno poirytowala mowiac ze ja sie z niej nabijam, ze czuje sie jak idiotka bo to mowilem teraz zaprzeczam… mowie, zeby sie uspokoila nic sie nie dzieje… jej emocje tylko urastaly az w koncu sie rozlaczyla… bylem wsciekly.. znowu klotnia z niczego. Napisalem wiadomosc czy zadzwoni pozniej jak bedzie mogla (chcialem dokonczyc temat ojca). Dostalem wiadomosc po 2 godzinach, ze idzie spac. Wiec zadzwonilem i probowalem zapytac o ta sytuacje, mowie, ze dziwne to dla mnie czy opowie wiecej szczegolow? O co chodzi z ta wycieczka? A ona na to “przeciez Ciebie interesuje po co on do mnie dzwoni a nie moj syn - Ty nie chcesz uczestniczyc w jego zyciu”. Poklocilismy sie dzisiaj wyslalem jej film o klotniach skad sie biora… ale odczytala nie reaguje. Podejrzewam, ze nie zadzwoni dzisiaj - ja tez… moze jutro… mamy konflikty co chwila to 3 w tym tygodniu. Ja czuje sie okropnie… jakis obcy facet placi za wycieczke jej syna… potem dzwonia do siebie - nie moge poznac szczegolow zeby uspokoic zazdrosc i odbieram te jej slowa jako “to o czym rozmawialam z ojcem to nasze sprawy bo on jest nawet bardziej zaangazowany niz ty, on zaplacil ty nie, to czy ty jestes zazdrosny mnie nie obchodzi mnie obchodzi moj syn”. Zazdrosc mi podpowiada, ze byc moze cos wiecej pojawilo sie w jej glowie. Po raz kolejny sie mecze nie ma kontaktu. Jak sie odezwe to pewnie bedzie oczekiwac przeprosin… ja chcialbym tylko czuc, ze jak mam obawy to moge z nia porozmawiac, ze wyslucha i uspokoi, ze bardzo jej zalezy na moim stanie psychicznym… a ona czesto odbiera to jako atak “czuje sie dzisiaj zle - przepraszam, ze jestem do dupy niewystarczajaca!!!”…
Koszmary senne z powodu nadchodzącej matury, trudności decyzyjne.
Co mogą znaczyć powtarzające się koszmary senne dotyczące nadchodzącego egzaminu (głównie matury), którego się boję, bo jestem kompletnie nieprzygotowany? Zaznaczam, że ostatni egzamin w życiu miałem wiele lat temu i choć cieszę się, że mam je za sobą, to przygotowanie się do nich (a już zwłaszcza do matury) nie były taką traumą jak w tym śnie. Zmagam się natomiast z innymi ciężkimi dylematami, takimi jak decyzja o kredycie mieszkaniowym albo dalszym czekaniu.
Wstyd po rozwodzie z powodu zdrady i lęk przed spotkaniem byłej żony z nową partnerką
Dzień dobry. Jestem 2 lata po rozwodzie (rozwód z mojej winy zdrad) poznałem nowa kobietę chce z nią żyć a nadal odczuwam uczucie wstydu żeby z nią wyjść na miasto. Boje się spotkać była żonę jak sobie poradzić z tym uczuciem i strachem ?
Czarne scenariusze w głowie. Boję się samotności, śmierci.
Dzień dobry, od października miewam wiele złych scenariuszy w głowie, mianowicie tworzę je na podstawie tego, jak się czuje. Bardzo często miewają u mnie historie mojego pogrzebu, bądź mojej śmierci, bardzo mnie to niepokoi. gdyż mam też wiele złych myśli. Bardzo się boję samotności i gdy zostaję sama, czuję pustkę, płacze od najmniejszego powodu i tego, gdy ktoś podniesie na mnie głos albo powie coś do mnie niemiłego. Dziękuję, miłego dnia.
nerwica hero

Nerwica – przyczyny, objawy i metody leczenia

Nerwica stanowi powszechne zaburzenie psychiczne, które potrafi znacznie zakłócić normalny rytm życia. Dowiedz się czym jest, jakie są objawy, jak można ją leczyć i wspierać siebie!