Jak pasja do meteorologii może stać się źródłem satysfakcji i zarobku?
Pasjonuję się meteorologią, amatorsko, ale sprawia mi to ogrom satysfakcji, tylko nikt o tym nie wie.
Pasjonuję się tym już blisko 10 lat, ale to pewnie dlatego, że mam autyzm w stopniu lekkim. Byłbym mega usatysfakcjonowany, gdyby to był mój zarobek. Chciałbym komuś o tym opowiedzieć, ale jednocześnie nie narzucać nikomu, ale tylko w celu, żeby ktoś mnie poznał od tej strony.
MF
Martyna Jarosz
Dzień dobry,
jeśli chciałby Pan opowiedzieć komuś o swojej pasji, może warto spróbować na początek zrobić to stopniowo, na przykład w rozmowach z ludźmi, którzy mogą być otwarci na takie tematy. Może Pan wykorzystać do tego fora internetowe lub grupy na mediach społecznościowych związane z meteorologią, gdzie będzie mógł Pan dzielić się swoimi spostrzeżeniami i dyskutować z innymi pasjonatami.
Warto dążyć do realizacji swoich marzeń.
Trzymam za Pana kciuki!
Martyna Jarosz
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
To, że pasjonujesz się tym już blisko 10 lat, mówi o Twojej wytrwałości i wewnętrznej motywacji – cechach, które są niezmiernie wartościowe. Fakt, że robisz to dla własnej satysfakcji, pokazuje, jak bardzo jest to autentyczna część Twojej tożsamości. Jeśli Twoim marzeniem jest, by pasja stała się także źródłem dochodu, warto zrobić pierwszy krok w kierunku eksploracji możliwości. Może to być prowadzenie bloga, nagrywanie podcastów czy współpraca z lokalnymi mediami.
Często to, co wydaje się na początku małym krokiem, może prowadzić do większych rzeczy. Z kolei w kontekście Twojej autystycznej tożsamości – wiele osób ze spektrum ma głębokie, unikalne zainteresowania, które nie tylko przynoszą im radość, ale także ogromną wiedzę i umiejętności. To jest Twój atut, a nie ograniczenie. Dzielenie się swoją pasją z otoczeniem może być nie tylko sposobem, by inni Cię lepiej poznali, ale również okazją, by inspirować i uczyć innych. Spróbuj małymi krokami – może zacznij od rozmowy z kimś, komu ufasz, lub poszukaj online przestrzeni dla pasjonatów meteorologii. Bycie sobą i otwieranie się przed innymi jest procesem, ale kiedy znajdziesz odpowiednich ludzi, zobaczysz, jak bardzo to wzbogaca relacje.
Trzymam kciuki, żebyś odnalazł w sobie odwagę i zaczął robić małe kroki, które pozwolą Ci zarabiać na swojej pięknej pasji!
Irena Kalużna-Stasik -psycholog
Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi MF,
przywołam tutaj cytat, który myślę, że bardzo pasuje do Twojej wypowiedzi:
"Bądź tym, kim jesteś i mów to, co czujesz, ponieważ Ci, którzy mają z tym problem, nie są ważni, a Ci, którzy są ważni, nie mają z tym problemu."
-Fritz Perls
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Zobacz podobne
Witam. Nie wiem, jak zacząć, nie wiem, po co to pisze, ale muszę komuś obcemu się wyżalić. Jestem tak psychicznie zmęczenia tym życiem tą wegetacją, samotnością. Nie mam przyjaciół, chłopaka, nigdy nie będę mieć dzieci. Mieszkam w domu, w którym nie ma rodzinnej atmosfery. Czuję się taka samotna.
Nie wiem, ile dam rady nieść jeszcze ten krzyż. Czuję, że dzieje się ze mną coraz gorzej. Nie potrafię się podnieść z tej rozpaczy, coraz trudniej jest mi udawać przed bliskimi, że wszystko jest ok. Zdarzają się mi sytuacje, że sprawiam sobie ból fizyczny, żeby na chwilę zapomnieć. Chciałabym móc w końcu szczęśliwa, wyjść z tego doła, ale nie potrafię. Nie wierzę, że spotka mnie coś dobrego, że zmieni się moje życie. Coraz bardziej ogarnia mnie strach i rozpacz. Proszę, powiedzcie, że kiedyś będzie lepiej. Dziękuję.

Wypalenie zawodowe - przyczyny, objawy i jak sobie z nim radzić?
Czy czujesz się ciągle zmęczony i zniechęcony do pracy? Możliwe, że doświadczasz wypalenia zawodowego – stanu wyczerpania, który dotyka coraz więcej osób. To poważny problem wpływający na zdrowie psychiczne – sprawdź, jak sobie z nim radzić.