- Strona główna
- Forum
- rodzicielstwo i rodzina
- Córka, 15 lat,...
Córka, 15 lat, staje się drażliwa wokół tematu aborcji i praw kobiet.
Córka zaczęła przejawiać strach, gdy pojawia się temat aborcji. Jest to dla mnie nieco zaskakujące, ponieważ jest jeszcze młoda (15 lat) i nie spodziewałam się, że ten temat może ją w ogóle niepokoić. Unika rozmów związanych z ciążą (próbuję jakoś edukować) czy prawami kobiet, chodzi poddenerwowana cały dzień, gdy np. rano w telewizji pojawią się te tematy. To prawda, że teraz ten temat jest ciężki, ale ona tak jakby staje się drażliwa i nie potrafi się skupić na czymkolwiek. Nie wiem co mam robić czy naciskać na rozmowę, czy to zostawić.
Magdalena
Anna Jurczak
Pani Magdo,
dziękuję za podzielenie się swoimi obserwacjami i zadanie pytania. Widzę po Pani wypowiedzi, że bardzo zależy Pani na dobrostanie córki. Sam fakt, że Pani zauważyła reakcję córki na temat aborcji i chce jej Pani pomóc to już pierwszy krok.
Wiek nastoletni to czas intensywnych emocji, poszukiwania własnych wartości i większej wrażliwości na tematy społeczne. Dla 15-latki tematy związane z ciążą czy aborcją mogą budzić lęk – zarówno przez medialny, społeczny przekaz, jak i jej własne przemyślenia na temat dojrzewania, odpowiedzialności czy przyszłości.
Jak może Pani pomóc córce?
1. Nie naciskać na rozmowę, ale warto stworzyć przestrzeń do dialogu. np. „Zauważyłam, że tematy związane z aborcją i prawami kobiet bardzo Cię poruszają/budzą w Tobie wiele emocji. Jeśli będziesz chciała o tym porozmawiać, jestem tutaj i wysłucham Cię bez oceniania”.
2. Zapytać o jej uczucia. Gdy będzie gotowa, można zapytać, co dokładnie ją niepokoi – czy chodzi o sytuację społeczną, własne obawy, czy może coś, co usłyszała w szkole lub od znajomych.
3. Dostosować przekazywaną treść edukacyjną do jej emocji. Zamiast wprowadzać tematy trudne wprost, można zacząć od edukacji związanej z ciałem, dojrzewaniem i emocjami. To może pomóc jej poczuć się pewniej w tym, co się dzieje z jej ciałem i otoczeniem.
Warto pamiętać, że Pani obecność i gotowość do rozmowy są bardzo ważne dla córki. To trudny temat, ale wspierając ją w łagodny i wyrozumiały sposób, pomoże jej Pani lepiej sobie z nim poradzić.
Jeśli objawy nasiliłyby się, warto rozważyć wsparcie specjalisty.
Pozdrawiam serdecznie
Seksuolożka i psycholożka
Anna Jurczak