Jak poradzić sobie z kryzysem egzystencjalnym i odnaleźć sens życia?
Mam takie dni, że często czuję się, jakby moje życie straciło sens, a wątpliwości dotyczące moich celów nie dają mi spokoju. Ten cały kryzys egzystencjalny sprawia, że rzeczy, które kiedyś robiłem z automatu, teraz wydają się bez sensu.
Często myślę: 'po co ja to w ogóle robię?' i brak mi konkretnej odpowiedzi. Lęk przed nieznanym i brak poczucia spełnienia są teraz moją codziennością. Zastanawiam się, czy to po prostu normalny etap w życiu, czy potrzebuję wsparcia, żeby lepiej zrozumieć, co się ze mną dzieje. Naprawdę chciałabym dowiedzieć się, jak radzić sobie z tymi wątpliwościami i lękami, które są teraz moimi częstymi towarzyszami.
Dodatkowo zauważyłem, że coraz częściej boję się wychodzić z domu, bo nie wiem, co mnie spotka. Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale chyba boję się konsekwencji jakiś przeszłych zdarzeń, że karma wróci i coś mi się stanie
Joanna

Emilia Jędryka
Pani Joanno,
To, co Pani opisuje, może być trudnym momentem, ale kryzysy egzystencjalne są naturalne – często wskazują, że potrzebujemy zmiany lub nowego spojrzenia na siebie i swoje cele.
Z lękiem i poczuciem braku sensu można pracować małymi krokami. Proszę spróbować zwolnić, zauważać drobne rzeczy, które Panią cieszą, i stopniowo wychodzić poza strefę komfortu – choćby na krótki spacer. Może też Pani zastanowić się, co teraz naprawdę jest dla Pani ważne i co mogłoby dodać Pani energii.
Warto też pamiętać, że wsparcie specjalisty może pomóc lepiej zrozumieć te uczucia i znaleźć narzędzia do ich oswojenia. Proszę być dla siebie wyrozumiałą – każdy krok się liczy.
Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego,

Szymon Leszczyński
Dzień dobry,
To, co Pani odczuwa, jest zrozumiałe i wynika z dokonywania przez Panią podsumowania różnych obszarów swojego życia.
Stąd pojawiają się pytania typy "po co ja to w ogóle robię".
I ocena "brak poczucia spełnienia".
Czas ten może być dla Pani rozwojowy i popchnąć życie na nowe tory.
Jeszcze Pani nie wie jakie tory i stąd odczuwany jest lęk oraz obawy z tym związane.
Jak to "ogarnąć" aby dalsze życie było satysfakcjonujące?
Przede wszystkim zdjąć z siebie ciężar odnalezienia "sensu", "drogi" czy "misji" życiowej. Są to bardzo górnolotne określenia, które co zrozumiałe mogą przytłaczać.
W dalszym kroku po prostu przyjrzeć się różnym obszarom swojego życia i je ocenić: praca/zarobki, relacje romantyczne, znajomi/przyjaźnie/rodzina, zdrowie, hobby, rozwój duchowy/religijny. Przyjrzeć im się głębiej i zastanowić dla którego/których chciałaby Pani zacząć nowe otwarcie.
Jednak cel czy sens życia nie spadnie z nieba, nie zaświeci nagle, również nie potknie się Pani o niego na chodniku.
Do tego potrzeba, aby eksplorowała Pani różne doświadczenia, okrywała nowe czynności, miejsca, ludzi - z otwartością i odwagą poznania tego, co jeszcze nie znane. Podobnie jak dziecko odkrywające świat i otoczenie.
Pozdrawiam
Szymon Leszczyński

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Często łapię się na tym, że moje życie nie rozwija się tak, jak sobie kiedyś wyobrażałam. Coraz częściej myślę o tym, co do tej pory osiągnęłam i czy to wystarcza, wydaje mi się, że nie.
Te myśli mnie przytłaczają. Zaczęłam unikać sytuacji, które kiedyś były dla mnie zwyczajne, bo boję się, jak zareagują inni.
Czy możliwe, że przeżywam coś w rodzaju kryzysu wieku średniego, który ma wpływ na mój lęk?
Zastanawiam się, co mogę zrobić, by sobie z tym poradzić. Bardzo mi zależy na tym, by odzyskać kontrolę nad swoim życiem i znów cieszyć się codziennością.
Jak długo może trwać jakaś terapia, zanim zacznę widzieć pierwsze rezultaty?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Często czuję, że dopada mnie jakaś dziwna pustka i nuda, z którą nie umiem sobie poradzić. Wydaje mi się, że to może mieć związek z zaburzeniem osobowości schizoidalnej, bo relacje z ludźmi mnie męczą, a nowe zajęcia szybko przestają mnie interesować. Mam wrażenie, jakbym była zawieszona w próżni – bez celu, bez sensu, a przez to trudno mi znaleźć w sobie motywację, żeby cokolwiek zmienić. Czy są jakieś sposoby albo terapie, które mogłyby pomóc mi lepiej odnaleźć się w codziennym życiu? Jak w ogóle zacząć coś robić, kiedy nic nie wydaje się warte wysiłku?
Myślę też, czy praca nad jakimiś zainteresowaniami albo pasjami mogłaby coś zmienić, ale nawet nie wiem, od czego zacząć.
Macie jakieś wskazówki, jak wyjść z tego stanu i zacząć budować bardziej sensowne życie?
Czasami czuję, jakbym tracił kontakt z rzeczywistością, jakby to, co się dzieje wokół mnie, nie miało wpływu na mnie.
To naprawdę dziwne uczucie, które pojawia się zwłaszcza w trudnych momentach, kiedy nie wiem, co jest prawdziwe, a co nie. Czuję się wtedy zagubiony i przerażony, co tylko pogłębia mój niepokój. Wiem, że takie rzeczy mogą się zdarzać przy problemach psychotycznych, ale nie mam pojęcia, jak sobie z tym poradzić. Czy są jakieś sposoby, które mogą pomóc mi uspokoić się i wrócić do rzeczywistości w takich chwilach?
Potrzebuję konkretnych sposobów, żeby zapanować nad tymi stanami i móc normalnie funkcjonować.
Myślę też, czy leki mogą pomóc w tej sytuacji.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, która pozwoli mi lepiej radzić sobie z tym wszystkim.
Mam wrażenie, jakbym żył w świecie pełnym podejrzliwości, która zaczyna mnie przytłaczać. Myślę, że ludzie wokół mnie skrywają jakieś ukryte intencje, nawet jeśli nie ma na to dowodów. Ta nieufność psuje moje relacje z innymi, przez co staję się zamknięty i odizolowany. Czuję się jakbym był w ciągłym stanie alarmowym, analizując każde słowo i gest innych... to naprawdę męczące. Chciałbym dowiedzieć się, jak mogę podjąć pracę nad tymi trudnościami i jakie kroki powinienem podjąć, by odzyskać spokój umysłu. Wiem, że samotne radzenie sobie z tym może być trudne, dlatego szukam profesjonalnej pomocy.