Jak radzić sobie z OCD: Wyzwania leczenia SSRI i psychoterapii
Zosia

Asia Zioło
Dzień dobry!
Bardzo cieszy mnie, że sięga Pani po różne opcje pomocy, wsparcia, rady. Widzę w tym i słowach, które Pani napisała wolę życia. To, co zatrzymuje mnie w tej wypowiedzi to duża waga opinii środowiska, co oni pomyślą, oceniają to jakoś i zamkną Panią w szpitalu, oczekują normalności czy szybszych efektów. Jednocześnie pisze Pani o tym, że z efektów obecnej pracy terapeutycznej jest Pani bardziej zadowolona i że zrobiła ogromny progres, bo jakiś czas temu nie wychodziła z łóżka przez lęk, a teraz nie paraliżuje on Pani do tego stopnia.
Pisze Pani, że chce żyć bez lęku w irracjonalnych sytuacjach i że boi się nie życia "normalnego życia".
Jest tu jakaś ambiwalencja - ja i moje potrzeby vs inni i ich pomysł na mnie. Z pewnością zachęciłabym do przyjrzenia się własnym definicjom "normalności" i tego, czyje potrzeby są ważniejsze, czego potrzebuję, by o nie zadbać.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Magdalena Żukowska
Droga Zosiu,
Leczenie OCD to proces wymagający czasu, cierpliwości i wsparcia. Już teraz wykonałaś ogromną pracę, skoro zauważasz różnice w swoim funkcjonowaniu. To naturalne, że czasem pojawiają się chwile zwątpienia, ale ważne jest, byś pamiętała, że zarówno leki, jak i terapia wymagają regularności i czasu, by przynieść pełne efekty. Twoje postępy są widoczne, nawet jeśli otoczenie tego nie dostrzega lub ma inne oczekiwania.
Zachęcam Cię do dalszej pracy terapeutycznej i otwartego dzielenia się tym, co czujesz – zarówno z terapeutą, jak i z bliskimi. To, że masz świadomość swoich emocji i potrzeb, jest ogromnym krokiem naprzód. Warto również rozważyć intensywniejszą formę wsparcia terapeutycznego, jeśli czujesz, że obecna częstotliwość sesji nie jest wystarczająca.
Pozdrawiam serdecznie