- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, związki i relacje
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z odrzuceniem i konfliktem w szkole - Przykłady z piątej klasy
Mati
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Mati,
myślę, że warto o tym wszystkim porozmawiać z mamą i tatą oraz jeśli masz zaufanie do wychowawcy klasy to również jemu opowiedzieć całą historię z prośbą o dochowanie tajemnicy przez niego. Domyślam się, że jest Ci bardzo ciężko. Może rodzice będą chcieli i Ty sam również, zapisać Cię do psychologa poza szkołą, abyś wiedział jak radzić sobie z takimi sytuacjami i wspólnie znaleźć rozwiązanie. Jeśli chcesz zmienić szkołę - to o tym również porozmawiaj z rodzicami.
Ściskam Cię mocno i trzymam kciuki :)
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Usunięty Specjalista
Cześć,
Rozumiem, że sytuacja w szkole, gdzie czujesz się niezrozumiany i odrzucony przez rówieśników, jest dla Ciebie bardzo trudna. To, że Twoi koledzy i koleżanki używają nieprzyjemnych słów i zachowują się w sposób, który sprawia, że czujesz się źle, jest naprawdę bolesne i może wpływać na Twoje samopoczucie oraz chęć chodzenia do szkoły. Pamiętaj, że nie jesteś winny temu, jak inni się zachowują, i zasługujesz na szacunek.
Jeśli czujesz się smutny i samotny, ważne jest, abyś porozmawiał o tym z kimś, komu ufasz – może to być nauczyciel, wychowawca, pedagog szkolny lub rodzic. Warto im opowiedzieć o swoich uczuciach i doświadczeniach, ponieważ dorosłym zależy na tym, żeby uczniowie czuli się bezpiecznie i byli wspierani w szkole. Twoja pani od języka polskiego, która Cię wspiera, może być również pomocna przy przekazaniu Twoich trudności odpowiednim osobom w szkole.
Być może warto też zastanowić się nad udziałem w zajęciach lub kółkach zainteresowań, gdzie mógłbyś poznać nowych przyjaciół, którzy podzielają Twoje pasje. Takie działania mogą pomóc Ci poczuć się bardziej akceptowanym i znaleźć ludzi, którzy będą Cię wspierać.
Pamiętaj, że Twoje uczucia są ważne i zasługujesz na to, aby czuć się dobrze w szkole. Nie jesteś sam – są ludzie, którzy chcą Ci pomóc. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć wsparcie, którego potrzebujesz, i że sytuacja w szkole się poprawi.
Trzymaj się ciepło.
Piotr Wesołowski
Mati sytuacja, którą opisujesz jest z pewnością bardzo stresujacą i zrozumiałym jest, że masz niechęć do chodzenia do szkoły. Fakt, że jako osoba nieletnia, nie możesz podejmować decyzji, które będą miały skutki prawne (np. zmiana klasy/szkoły). Decyzje jakie są w twojej gestii to zwrócenie się do wychowawcy klasy, pedagoga i psychologa szkolnego a w ostateczności do dyrektora szkoły (jest to forma szukania pomocy). Grono pedagogiczne powinno zareagować i zacząć podejmować działania aby rozwiązać tą sytuację (choć może trochę to potrwać). Myślę, że warto również porozmawiać z rodzicami (opiekunami) jak się czujesz w szkole (klasie) i aby oni również poruszyli temat z wychowawcą.
Życzę wytrwałości i sukcesu w rozwiązaniu twoich trudności.
Piotr Wesołowski
Psycholog / Psycholog szkolny