- Strona główna
- Forum
- traumy
- Molestowanie...
Molestowanie seksualne ze strony brata, gdy byłam mała. Chcę wiedzieć dlaczego to robił..
TwójPsycholog
Dzień dobry Tereso,
to, co Cię spotkało nie powinno nigdy, przenigdy mieć miejsca. W przemocy, jakiejkolwiek (psychicznej, fizycznej, ekonomicznej , tutaj: seksualnej i psychicznej) często występuje potrzeba zrozumienia “dlaczego”. Jednak przemoc jest sytuacją, za którą nigdy nie stoi nic zasadnego, nic logicznego, nic, co w jakikolwiek sposób by ją usprawiedliwiało czy było podstawą jakiegokolwiek motywu. Nie znajdujesz odpowiedzi na zapytanie “dlaczego” chyba właśnie z powodu powyższych. Odpowiedź może nie istnieć.
To bardzo ważne i bardzo dobre, że byłaś na terapii. Pamiętaj, że zawsze możesz podjąć ją ponownie, jeśli coś cię męczy. Zastanawia mnie skąd bierze się ta silna potrzeba odpowiedzi na powód, dla którego doznałaś przemocy? Zachęcam do zastanowienia się nad tym, może to być rozpiska na kartce. Czy czujesz/ uważasz, że bez odpowiedzi nie masz pewnego domknięcia?
Trzymaj się :)
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Zadaj to samo pytanie
Materiały wspierające

Magdalena Wojtkowska
Powrót do ciała
„Powrót do ciała” to workbook z 25 ćwiczeniami pomagającymi zredukować stres, lepiej rozumieć ciało i zintegrować je z umysłem. Zawiera techniki pracy z sygnałami z ciała, regulacji emocji, budowania granic i radzenia sobie z napięciem oraz dysocjacją.

Agnieszka Włoszycka
Iskra Nadziei - jak troszczyć się o siebie, gdy brakuje sił
„Iskra nadziei” to czułe wsparcie dla osób w depresji i poczuciu bezsilności. W 10 rozdziałach znajdziesz małe kroki troski o siebie, proste ćwiczenia, refleksje i słowa otuchy, które pomagają odzyskać nadzieję i wewnętrzny spokój.

TwójPsycholog
Nie jesteś sam! Jak znaleźć pomoc krok po kroku?
Praktyczny przewodnik powstał z myślą o każdym, kto zmaga się z trudnościami psychicznymi i nie wie, gdzie szukać wsparcia. Bez względu na to, czy doświadczasz lęku, depresji, wypalenia czy po prostu potrzebujesz z kimś porozmawiać – zasługujesz na pomoc.

Zuzanna Stokłosa
Terapeutyczne Karty Defuzji
Karty defuzji to zestaw 30 technik ACT i CBT wspierających dystansowanie się od trudnych myśli. Zawierają klasyczne i autorskie ćwiczenia w formie slajdów i fiszek, dostępnych też w wersji minimalistycznej. Idealne do terapii i samodzielnej praktyki.

Magdalena Wojtkowska
Ciało i Trauma - Jak uwolnić się od napięć?
Webinar pomoże Ci zrozumieć, jak trauma wpływa na ciało i układ nerwowy. Poznasz techniki regulacji napięcia, ćwiczenia na odbudowę relacji z ciałem i sposoby radzenia sobie z objawami psychosomatycznymi oraz depersonalizacją.
Warto przeczytać

Relacje, które uzależniają: przemoc emocjonalna w bliskości i rodzinie

Syndrom sztokholmski - jak się z niego uwolnić?

Gdy przemoc zostaje w środku- skutki i odzyskiwanie siebie

Czym jest trauma i jak sobie z nią poradzić?

Terapia EMDR– uznana metoda leczenia traumy

Prześladowanie i przemoc rówieśnicza. Czym jest, jak je rozpoznać i w jaki sposób reagować?