Partner po 9 latach związku nagle zrywa: czy depresja ma wpływ na jego stan i czy jest szansa na powrót?
Od 17 marca do 6 czerwca byłam na kursie oficerskim. Przed nim było okej, ale kłóciliśmy się dość często z partnerem – byliśmy razem 9 lat. Od połowy maja był dziwny w sensie, że dużo spał, nie chciał jeść. Myślałam, że jest zmęczony, bo pracuje na delegacje. A i wspomnę, że w piątki zaczął wracać po alkoholu.
Na kursie bardzo często wracałam tylko na jeden dzień i większość czasu się kłóciliśmy, bo nie rozumiałam, co się z nim dzieje. Zresztą ja byłam zmęczona i nie potrafiłam powiedzieć, o co mi chodziło. Na kursie w kwietniu robił mi sceny zazdrości i mówił, że mnie kocha i chce mnie mieć, i że nie wie, co to miłość, ale tak po prostu czuje.
6 czerwca skończyłam kurs – to był piątek. W niedzielę pojechaliśmy na obiad do restauracji. Chciałam go złapać za rękę, ale nie chciał, stwierdził, że nie czuje potrzeby. 19 czerwca pojechaliśmy na wakacje, gdzie było widać, że coś jest nie tak. Zaczął pisać z dziewczyną o swoim stanie, cały czas w telefonie, i nagle na wakacjach ze mną zerwał.
Do mojej mamy napisał, że ma depresję albo coś innego i chce sam sobie poradzić, że nie ma chęci i radości do życia, i po co ma niszczyć komuś życie. Teraz ciągle powtarza, że chce być sam i że nie patrzy na przyszłość, jest dla mnie zdystansowany i że to koniec na zawsze. Mówi, żebym zajęła się sobą i że jemu jest dobrze samemu. Powiedział też, że mnie szczerze kochał, a teraz nie kocha niczego. I że jak jest sam, to wreszcie może żyć normalnie i stara się to robić. Nie chce przerwy, nie chce niczego – chce być sam.
Co to za stan i czy będzie szansa na powrót do siebie?
Rozstanie

Adam Gruźlewski
Szanowna Pani,
na podstawie opisu, można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że partner przechodzi przez poważny kryzys psychiczny. Wszystkie sygnały: ciągłe zmęczenie, apatia, brak apetytu, sięganie po alkohol, sceny zazdrości, a potem nagłe wycofanie się, stwierdzenie, że nie czuje niczego i nie widzi sensu życia, wskazują na możliwe objawy depresji lub innego poważnego zaburzenia nastroju.
Jego słowa, że "ma depresję albo coś innego" oraz "nie ma chęci i radości do życia, i po co ma niszczyć komuś życie" to bezpośrednie komunikaty, które należy potraktować poważnie. Odrzucenie bliskości (niechęć do trzymania za rękę) i potrzeba izolacji (chcę być sam) są objawami, które pokazują, jak bardzo choroba może zniekształcić perspektywę i zachowanie człowieka. Często w takim stanie, ludzie mają poczucie, że są ciężarem dla innych, i wierzą, że izolacja jest najlepszym, co mogą zrobić. Bez profesjonalnej pomocy: terapii i być może leczenia psychiatrycznego, szanse na powrót do zdrowia są raczej małe. Depresja to poważna choroba, która rzadko "przechodzi sama". Mówiąc, że chce być sam, Pani partner być może szuka sposobu na "normalne życie" poza presją, którą czuje, lecz może okazać się to ułudą.
W tej chwili Pani rola sprowadza się do bycia wsparciem na tyle, na ile pozwoli na to on i jego depresja (ale bez nacisku). Może przekazać mu Pani, że jest obok i na niego czeka, jako osoba, która go wspiera w walce o jego zdrowie. Proszę jednocześnie pamiętać, że w tej sytuacji to on musi chcieć zmian i podjąć konkretne kroki.
Jest Pani w bardzo trudnym położeniu, bo z jednej strony przeżywa Pani ból po stracie relacji, a z drugiej martwi się Pani o zdrowie bliskiej osoby. Warto zatem zadbać też o siebie, poszukać wsparcia u bliskich lub samej skorzystać z pomocy psychologa albo terapeuty, który pomoże przejść przez ten trudny czas.
Pozdrawiam serdecznie
Adam Gruźlewski
psycholog, psychotraumatolog

Zobacz podobne
Moje życie wydaje mi się bardzo jałowe. Mam pracę, mam męża, mam dwa psy. Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Nasz status życia jest przeciętny. Nie jesteśmy bogaci, ale nie musimy liczyć każdego grosza. Jest po prostu ok. Wydaje się, że wszystko jest co trzeba.
A mimo tego życie wydaje mi się nijakie. Szare. Każdy dzień jałowy. Nie jest to tylko kwestia jesieni. Podobne myśli miałam również latem. Zastanawiam się co innym ludziom daje radość i chęci życia? Co ich motywuje?
Witam. Mam 38 lat a mój partner ma 57 i jesteśmy razem 17 lat. Mam problem z partnerem, gdyż po ostatniej naszej rozmowie, jaka miała miejsce jakiś czas temu, partner stwierdził, że nie będzie mnie komplementował, bo bym się jeszcze przyzwyczaiła. Natomiast jeśli chodzi o komplementy w kierunku innej kobiety, to tutaj ich nie oszczędza. Zawsze wie, co powiedzieć ,,ale się wyrobiła,, Ja niestety czuje się bardzo okradana, jak i z uwagi tak i z komplementów. Nie proszę i nie prosiłam o nie nigdy, ale faktycznie nie czuje się z tym dobrze, nie czuje się kochana i zauważona. Partner od dłuższego czasu zauważa mnie, wtedy kiedy coś chce, wtedy robi się słodki jak cukier, a kiedy dostaje to, co chce, sytuacja znów się zmienia. Przestaliśmy rozmawiać już na 80% tematów jak np. relacje w związku, sprawy intymne. Teraz nasze rozmowy dotyczą spraw służbowych. Życie intymne kuleje. Nieraz bywa tak, że przez półtora miesiąca między nami nie ma nic. Są chwile, kiedy mam duże wątpliwości co do jego miłości i wierności. Mam wrażenie, że z jego strony nie ma miłości, a jest tylko przyzwyczajenie. Wiele razy podejmowałam rozmowy, ale one zawsze kończymy się sprzeczkami dlatego wycofałam się z jakichkolwiek rozmów, żeby tylko nie do chodziło do spięć między nami . Momentami już nie mam siły. Są momenty ,że w ogóle nie czuje go koło siebie, a wręcz często odczuwam samotność. Czuje, że jestem już na takim etapie, że zaczynam myśleć o sobie i żyć jak osobna jednostka. Nie czuje żadnej satysfakcji z tego związku. Za to cieszę się bardzo, jak idę do pracy, tam mogę pośmiać się, pożartować, inaczej mi czas leci . Natomiast kiedy wracam do domu, do niego, od razu moje samopoczucie gdzieś idzie spać. Jak dalej postępować czy faktycznie najlepiej się zająć sobą w takim wypadku. Pozdrawiam