Wstecz

Oddaliliśmy się od siebie z narzeczonym - on ma problem z komunikacją

Pomocy mój związek się rozpada :( Mam 32 lata, narzeczony 34 . W ciągu paru miesięcy bardzo oddaliliśmy się od siebie. Tematem codziennych rozmów zazwyczaj był temat dzieci. Co robiły, jak im dzień minał itd. Mój narzeczony ma problemy z mówieniem. Na wiele moich pytań odpowiada "nie wiem" i tak było od zawsze... Mnie bardzo irytuje to, gdy chce się od niego czegoś dowiedzieć a on odpowiada mi w ten sposób. Czuje się wtedy odrzucona i niechciana.Zamykam się bardzo na niego i nie wiem o co mu tak naprawdę chodzi, bo mi tego nie mówi, stąd też to oddalenie. W przeszłości były sytuacje, kiedy narzeczony pisał z innymi dziewczynami. Nie przyznał się nigdy do tego, tylko wychodziło to przypadkiem. Poważnie zrobiło sie do tego stopnia, że narzeczony powiedział, że nie wie co do mnie czuje i potrzebuję czasu, żeby się przekonać czy to co było kiedyś między nami wróci..Prosiłam go bardzo, żebyśmy się wybrali na terapię, ale on nie chce. Bardzo źle jest nastawiony do tego typu spotkań chociaż nigdy na takim nie był... Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co robić. Mi bardzo zależy... Staram się do tego stopnia, że nie wiem czy tego nie jest po prostu za dużo...

Paulina

w zeszłym miesiącu
Karolina Łagodzka-Dubikowska

Droga Paulino, 

Rozumiem, że jesteś w trudnej sytuacji. Twoje nieprzyjemne emocje są w pełni naturalne. Oto kilka sugestii, które mogą pomóc:

1. Komunikacja: Twój narzeczony ma trudności z wyrażaniem się, co prowadzi do Twojej frustracji. Możecie spróbować innych form komunikacji, takich jak pisanie lub rysowanie. Możecie też wybrać się razem na kurs NVC (nie jest to psychoterapia, a może pomóc w kwestiach komunikacyjnych. Zastanów się czy coś konkretnego wydarzyło się kilka miesięcy temu, że nastąpiła taka zmiana, a także pomyśl dlaczego kiedyś odpowiedzi partnera nie sprawiały Ci problemu, a teraz już tak. 
  2. Emocjonalne oddalenie: Rozmowy skupiające się głównie na dzieciach mogą wskazywać na emocjonalne oddalenie. Starajcie się znaleźć czas na rozmowy o Waszych uczuciach i potrzebach. Poszukajcie inspiracji do rozmów - może zróbcie randkę “36 pytań” - te pytania są dostępne w internecie, a stoją za nimi ciekawe badania naukowe. Wróćcie do początków znajomości - porozmawiajcie o tym co Was zainteresowało w drugiej osobie. Zróbcie razem coś nowego, bez dzieci. 
  3. Terapia: Twoja sugestia dotycząca terapii par jest bardzo dobra. Może warto przedstawić korzyści terapii w inny sposób. Natomiast pamiętaj, że nie możesz zmienić kogoś, kto tego nie chce. Jeśli sytuacja się nie poprawi, rozważ, czy ten związek spełnia Twoje potrzeby - wiem, że to jest trudne, szczególnie jeśli macie dzieci. Jeśli czujesz, że sytuacja Cię przerasta, szukaj profesjonalnej pomocy - indywidualna terapia może Ci pomóc. 
  4. Granice: Określ swoje granice i potrzeby - może to nie być łatwe po tym, jak zaufanie zostało nadszarpnięte gdy partner kontaktował się z innymi dziewczynami. Zastanów się, co jest dla Ciebie ważne i jak długo jesteś gotowa czekać na zmiany. 
  5. Czas dla siebie: Spróbuj znaleźć czas na rozwijanie swoich pasji, zainteresowań, spotkania z przyjaciółmi, ze znajomymi i dbanie o siebie. 
  6. Cierpliwość i realizm: Zmiany w relacjach wymagają czasu. Bądź cierpliwa, ale realistyczna w swoich oczekiwaniach.

Życzę Ci wszystkiego dobrego! 

Pozdrawiam serdecznie 

w zeszłym miesiącu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne