Oddaliliśmy się od siebie z narzeczonym - on ma problem z komunikacją
Paulina

Karolina Łagodzka-Dubikowska
Droga Paulino,
Rozumiem, że jesteś w trudnej sytuacji. Twoje nieprzyjemne emocje są w pełni naturalne. Oto kilka sugestii, które mogą pomóc:
- Komunikacja: Twój narzeczony ma trudności z wyrażaniem się, co prowadzi do Twojej frustracji. Możecie spróbować innych form komunikacji, takich jak pisanie lub rysowanie. Możecie też wybrać się razem na kurs NVC (nie jest to psychoterapia, a może pomóc w kwestiach komunikacyjnych. Zastanów się czy coś konkretnego wydarzyło się kilka miesięcy temu, że nastąpiła taka zmiana, a także pomyśl dlaczego kiedyś odpowiedzi partnera nie sprawiały Ci problemu, a teraz już tak.
- Emocjonalne oddalenie: Rozmowy skupiające się głównie na dzieciach mogą wskazywać na emocjonalne oddalenie. Starajcie się znaleźć czas na rozmowy o Waszych uczuciach i potrzebach. Poszukajcie inspiracji do rozmów - może zróbcie randkę “36 pytań” - te pytania są dostępne w internecie, a stoją za nimi ciekawe badania naukowe. Wróćcie do początków znajomości - porozmawiajcie o tym co Was zainteresowało w drugiej osobie. Zróbcie razem coś nowego, bez dzieci.
- Terapia: Twoja sugestia dotycząca terapii par jest bardzo dobra. Może warto przedstawić korzyści terapii w inny sposób. Natomiast pamiętaj, że nie możesz zmienić kogoś, kto tego nie chce. Jeśli sytuacja się nie poprawi, rozważ, czy ten związek spełnia Twoje potrzeby - wiem, że to jest trudne, szczególnie jeśli macie dzieci. Jeśli czujesz, że sytuacja Cię przerasta, szukaj profesjonalnej pomocy - indywidualna terapia może Ci pomóc.
- Granice: Określ swoje granice i potrzeby - może to nie być łatwe po tym, jak zaufanie zostało nadszarpnięte gdy partner kontaktował się z innymi dziewczynami. Zastanów się, co jest dla Ciebie ważne i jak długo jesteś gotowa czekać na zmiany.
- Czas dla siebie: Spróbuj znaleźć czas na rozwijanie swoich pasji, zainteresowań, spotkania z przyjaciółmi, ze znajomymi i dbanie o siebie.
- Cierpliwość i realizm: Zmiany w relacjach wymagają czasu. Bądź cierpliwa, ale realistyczna w swoich oczekiwaniach.
Życzę Ci wszystkiego dobrego!
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Łagodzka-Dubikowska

Zobacz podobne
Dzień dobry, mam pewien problem, a raczej taki którego sama nie zauważam. Jestem z partnerem od ponad roku, na ogół dobrze się dogadujemy, kochamy się, wszystko idzie w dobrym kierunku, jednak czasem pojawiają się pewne problemy, jak w każdej relacji. Pół roku temu zaczął się u niego problem z zazdrością wsteczną, która ingerowała w jego humor, samopoczucie, ogólnie na codzienne życie. Starałam się go bardzo wspierać, dużo wysłuchałam, starałam się zrozumieć, ale dzisiaj dostałam pewną przykrą informację. Że przez ten cały czas nie zrobiłam nic, co by go podniosło na duchu. Czasem dostaje zażalenie odnośnie tego, ze nie czuje się chciany i pożądany w relacji… Ja na ogół jestem typem osoby spokojnej, trochę samotniczka. Wydaje mi się, że jego problemy są troszkę przesadne i że jest dobrze, tak jak jest. Ale skoro jesteśmy w relacji, to chodzi w niej o kompromisy i zrozumienie dlatego starałam się coś zmienić, żeby było lepiej, ale niestety wciąż słyszę ten sam zarzut. Nie wiem, w czym może być problem. Bardzo go kocham, chce z nim być, wspierać go, ale wydaje mi się, że czasem nie umiem i zawodzę bardzo na każdej płaszczyźnie