- Strona główna
- Forum
- LGBTQIA+, traumy, zdrowie seksualne
- Potrzeba bycia...
Potrzeba bycia wykorzystanym jako sposób radzenia sobie z traumatycznymi doświadczeniami
Treść wrażliwaAgnieszka Włoszycka
Cześć,
Dziękuję, że o tym napisałeś. Mam poczucie, że nosisz w sobie dużo zagubienia, wstydu i niezrozumienia wobec tego, co czujesz. Myślę sobie, że to, że doświadczyłeś przekroczenia granic jako dziecko, mogło zostawić ślad, nawet jeśli nie doszło do gwałtu. Nie ma potrzeby porównywania swojego bólu do doświadczeń innych osób, Twoje przeżycia również są ważne. Martwi mnie, że próbowałeś umawiać się z osobami, które mogły stanowić zagrożenie dla Twojego bezpieczeństwa. Warto przyjrzeć się tej potrzebie z pomocą psychologa lub seksuologa, zwłaszcza że jest dla Ciebie tak silna i powoduje cierpienie.
Zastanów się:
Czego najbardziej pragniesz w tych fantazjach lub sytuacjach?
Jakie emocje pojawiają się pod tą potrzebą? Czy jest coś, czego brakuje Ci obecnie w relacji z samym sobą lub z innymi?
Nie jesteś z tym sam.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Martyna Kaleta
Dzień dobry,
przede wszystkim mam poczucie, że bardzo ważne jest to, że potrafisz o tym napisać i nie próbujesz przed sobą udawać, że tego nie ma. I jednocześnie chciałabym bardzo wyraźnie powiedzieć jedną rzecz: umawianie się z osobami, które mogą przekroczyć Twoje granice albo wykorzystać Cię seksualnie, jest po prostu niebezpieczne. Niezależnie od tego, co stoi za tą potrzebą.
Zastanawiam się:
- co dokładnie daje wyobrażenie o takim doświadczeniu?
- co miałoby się wtedy wydarzyć?
- co miałbyś poczuć?
- co byłoby wtedy w Tobie ważnego?
Bo czasem pod taką fantazją kryje się coś zupełnie innego:
- potrzeba bycia zauważonym,
- potrzeba przeżycia czegoś bardzo intensywnego,
- potrzeba oddania kontroli,
- potrzeba uznania własnego cierpienia,
- albo poczucie, że „dopiero wtedy moje doświadczenie byłoby wystarczająco ważne”.
W psychologii procesu często zakładamy, że nawet bardzo trudne fantazje próbują coś ważnego pokazać. Nie chodzi o to, żeby je realizować, ale żeby zrozumieć, jaka potrzeba, jakość albo historia się za nimi ukrywa.
I być może właśnie tam warto szukać. Mam poczucie, że jeśli udałoby się odkryć, co dokładnie daje ta fantazja emocjonalnie, to być może można byłoby znaleźć inne, bezpieczne sposoby doświadczenia tego samego.
Naprawdę zachęcałabym Cię, żeby nie zostawać z tym samemu i porozmawiać o tym z terapeutą. Nie dlatego, że jest z Tobą coś nie tak. Raczej dlatego, że wygląda to na bardzo ważny temat, który próbuje zwrócić na siebie uwagę i który zasługuje na potraktowanie go poważnie.
pozdrawiam,
Martyna Kaleta
Piotr Ziomber
Witaj
Dobrze, ze przełamałeś wstyd i strach i napisałeś o tym, co cię spotkało i co rzutuje na twoje aktualne życie. Domyślam się, że jest Tobie niezwykle ciężko i nie wiesz jak to w sobie poukładać. Tutaj potrzebna jest pomoc psychologa, seksuologa klinicznego, psychotraumatologa oraz psychoterapeuty. Przykro mi, że doświadczyłeś czego takiego w swojej przeszłości, ale musisz w końcu zrobić krok do przodu. twoje spotkania mogą się dla ciebie skończyć źle na wielu płaszczyznach. Za Twoimi fantazjami coś stoi. Terapia pomoże Ci odpowiedzieć na wiele pytań.