Left ArrowWstecz

Różnice między osobowością unikającą a schizoidalną - jak je rozróżnić?

Witam. Jaka jest różnica między osobowością unikającą a schizoidalną? Jeden specjalista zasugerował, że mogę mieć to pierwsze zaburzenie osobowości, a drugi - że to drugie.
User Forum

T

10 miesięcy temu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Trudno jest odnieść się kontekstu w jakim specjaliści zinterpretowali oba terminy osobowości. Osobowość unikająca z definicji to m.in unikanie kontaktów społecznych ze względu na pojawiające się obawy. Natomiast osobowość schizoidalna m.in wskazuje, że człowiek jest na kontakty społeczne obojętny.  Wywiad psychologiczny jest jedną z form pozwalająca określić ludzkie zachowania lecz nie jest precyzyjna diagnoza. By diagnoza była pełna, warto by oparta była także na testach psychologicznych, które dookreślają cechy i zachowania powtarzające się u danego człowieka .

Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska

www.holistycznaterapia.pl

10 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Rozumiem, że różnice w opiniach specjalistów mogą być dezorientujące. Trudno ocenić, jakie dokładnie były podstawy ich sugestii, ale z definicji osobowość unikająca i schizoidalna różnią się przede wszystkim motywacją unikania kontaktów społecznych. W osobowości unikającej wynika to z lęku przed odrzuceniem, krytyką i oceną – osoby te pragną relacji, ale boją się zranienia. W przypadku osobowości schizoidalnej unikanie kontaktów wynika z braku potrzeby relacji i emocjonalnego dystansu, a nie z lęku.

Warto udać się na pełną diagnozę opartą o testy psychologiczne lub poprosić o uzasadnienie 2 wcześniejszych "diagnoz specjalistów". 

Pozdrawiam,

Anastazja Zawiślak

Psycholog

10 miesięcy temu
borderline

Darmowy test na osobowość borderline (EDGE25-Q)

Zobacz podobne

Jak pomóc osobie z podejrzeniem schizofrenii?
Jak pomóc osobie z podejrzeniem schizofrenii? Jak namówić ją do pójścia do specjalisty?
Czym różni się osobowość narcystyczna, styl narcystyczny i narcystycznego zaburzenia osobowości?
Czym różni się osobowość narcystyczna, styl narcystyczny i narcystycznego zaburzenia osobowości? Bliska mi osoba została wstępnie zdiagnozowana z którymś z powyższych, a ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji rozróżniających te pojęcia. Oczywiście dopytamy terapeuty, ale potrzebuję pomocy w rozróżnieniu tych pojęć, by wiedzieć, z czym się mierzę i jak sobie z tym poradzić, jestem potwornie zestresowana i zgubiona. Potrzebuję pomocy.
Fobia społeczna czy osobowość unikająca?
Czy można mieć fobię społeczną od zawsze? Czy może jak ktoś ma to od kiedy pamięta, to wtedy jest to osobowość unikająca? A depresja - czy może być przewlekła? Czy może jeśli trwa bez przerw, to wtedy jest to dystymia?
Jak rozpoznać narcystyczną osobowość vs unikający styl więzi - różnice i podobieństwa

Dzień dobry. 

Jak rozpoznać czy ktoś ma narcystyczną osobowość, czy może jest to ktoś o unikającym stylu więzi? 

Jakie są znaczące różnice i podobieństwa między unikającym stylem więzi a osobowością narcystyczną? 

Pozdrawiam

Choroby czy zaburzenia psychiczne? Czy istnieje rozróżnienie, jeśli tak, to jak wygląda?
Mam objawy depresji, fobii społecznej i nerwicy lękowej. W związku z tym chciałabym wiedzieć, czy te przypadłości to zaburzenia psychiczne czy choroby psychiczne? Ktoś mi powiedział, że schizofrenia czy CHAD to choroby psychiczne, a co z tym co ja mam?
BorderLine

Borderline – przyczyny, objawy i metody leczenia

Osobowość borderline to złożone zaburzenie psychiczne, które może znacząco wpływać na życie osoby dotkniętej tym schorzeniem oraz jej bliskich. W tym artykule przyjrzymy się bliżej przyczynom, objawom i metodom leczenia tego zaburzenia.