Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Unikający styl przywiązania a trudności w relacjach romantycznych

Mam znajomego który miał bliską przyjaciółkę. Ich relacja była bardzo intensywna i miała elementy romantyczne (bez pocałunków i seksu). Jednak ona miała wiele sympatii po drodze, jakieś przelotne związki a on zawsze trwał obok niej jako ten przyjaciel i deklarował że nie chce żadnego związku bo czułby się dziwnie, źle, nie miałby takiej wolności. Później on próbował wchodzić w jakieś relacje z innymi kobietami lecz nie wychodziły one i pozostawał w przekonaniu ze nie chce mieć dziewczyny. Po jakimś czasie on wszedł w relację z kobietą już taką poważną relacje. Jednak po kilku miesiącach rozstał się z nią mówiąc że w związku czuje się dziwnie, że lepiej jest mu samemu. Miał w dzieciństwie taką chłodną matkę i bardzo zapracowanego ojca a w szkole doświadczył dokuczania że strony rówieśników. Czy to że miał taką niezobowiązującą relację z przyjaciółką bez chęci stworzenia związku mimo jakiś uczuć, a później problemy ze stworzeniem bliskiej relacji raczej wynikają z unikającego stylu przywiązania?
User Forum

Anka

2 godziny temu
Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry, 

To, co Pan opisuje, rzeczywiście może być spójne z cechami unikającego stylu przywiązania, choć na podstawie samego opisu nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Osoby z takim wzorcem często pragną bliskości, ale gdy relacja staje się bardziej zobowiązująca i intymna, zaczynają odczuwać dyskomfort, potrzebę wycofania się lub przekonanie, że lepiej jest im samym. Nie oznacza to braku uczuć-raczej trudność w przeżywaniu bliskości w poczuciu bezpieczeństwa.

W opisanej sytuacji uwagę zwraca wieloletnia, emocjonalnie bliska relacja z przyjaciółką, przy jednoczesnym unikaniu stworzenia związku, a także późniejsze trudności z utrzymaniem bliskiej relacji z partnerką i przekonanie, że związek ogranicza jego wolność. Takie doświadczenia mogą wpisywać się w obraz osoby, która z jednej strony potrzebuje bliskości, a z drugiej ma trudność z pełnym zaangażowaniem. Nie bez znaczenia mogą być również doświadczenia z dzieciństwa. Chłodna emocjonalnie matka, bardzo zapracowany ojciec oraz odrzucenie przez rówieśników mogły wpłynąć na sposób, w jaki nauczył się postrzegać relacje i budować więzi z innymi ludźmi. 

Warto jednak pamiętać, że podobne trudności mogą wynikać także z innych czynników, takich jak lęk przed zranieniem, niska samoocena czy wcześniejsze bolesne doświadczenia.

Dlatego można powiedzieć, że opisane zachowania są zgodne z hipotezą unikającego stylu przywiązania, ale nie stanowią wystarczającej podstawy do postawienia takiego wniosku. Aby lepiej zrozumieć źródło tych trudności, zawsze warto spojrzeć na całokształt historii życia i funkcjonowania danej osoby.

mniej niż godzinę temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

To, co opisujesz, rzeczywiście może być spójne z unikającym stylem przywiązania, ale na podstawie samego opisu nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. W psychologii zawsze patrzymy na cały wzorzec funkcjonowania, a nie pojedyncze zachowania.

Warto zwrocić uwagę na kilka elementów. Po pierwsze, mężczyzna potrafił stworzyć bardzo bliską więź emocjonalną z przyjaciółką, ale jednocześnie unikał formalnego zaangażowania i konsekwentnie podkreślał potrzebę zachowania wolności. Taki układ bywa bezpieczniejszy dla osób z unikającym stylem przywiązania – można doświadczać bliskości, ale bez poczucia zobowiązania i utraty autonomii.

Po drugie, kiedy wszedł w klasyczny związek, po kilku miesiącach pojawiło się poczucie dyskomfortu i chęć wycofania się. To również jest częsty mechanizm u osób z unikającym stylem przywiązania. Początkowa fascynacja jest możliwa, natomiast gdy relacja staje się bardziej zobowiązująca i emocjonalnie bliska, pojawia się przekonanie, że „lepiej mi samemu”, „związek mnie ogranicza” lub „to nie jest odpowiednia osoba”.

Opisane doświadczenia z dzieciństwa także mogą mieć znaczenie. Chłodna emocjonalnie matka, zapracowany ojciec i odrzucenie ze strony rówieśników zwiększają ryzyko wykształcenia unikającego sposobu budowania relacji. Nie oznacza to jednak, że taka historia automatycznie prowadzi do unikającego stylu przywiązania – wpływ mają również temperament, późniejsze doświadczenia i relacje z innymi ważnymi osobami. Podsumowując, hipoteza o unikającym stylu przywiązania jest w tym przypadku uzasadniona i spójna z opisem, ale nie można na tej podstawie postawić diagnozy. Do tego potrzebna byłaby szersza wiedza o jego funkcjonowaniu w różnych relacjach, sposobie przeżywania emocji, lęku przed bliskością oraz motywacjach stojących za jego decyzjami.

mniej niż godzinę temu

Zobacz podobne

Jak opanować nagłe wybuchy złości i poprawić relacje w życiu prywatnym i zawodowym?
Cześć, jestem Facetem mam 38L, właśnie uczęszczam drugi raz na intensywną indywidualną psychoterapię(CBT + Schematy) uważam że mam świetnego terapeutę. Obecnie chodzę drugi miesiąc. Wcześniej, ponad 4 lata temu uczęszczałem na psychoterapię CBT przez 1,5 r. za krótko. Odtworzyłem schematy kilkakrotnie. Obecnie mam po prostu pytanie do osób, które będą w podobnym wieku do mnie, czy udało się komuś opanować. Nagłe wybuchy złości gdy ktoś nam coś karze, np w pracy i od razu się sprzeciwiam, chce konfrontacji. Ponadto czuje się niezrozumiany, mam ochotę uciec, opanowuje mnie ogromna złość. Często własnie te emocje które mnie opanowują rozwalają moje związki. Jestem załamany tym wszystkim, że nie umiem jak normalny człowiek się dogadać. Jestem po rozstaniu na kim bardzo mocno mi zależało, a dużo zniszczyłem w tej relacji i się posypało. Wiem że mam zdiagnozowaną Deprywacje emocjonalna, rys narcystyczny(u poprzedniej terapeutki) a jak się z kimś dla mnie ważnym rozstaje to mam takiego doła i depersję że najchętniej chcialbym żeby to się już skończyło. Przeżywam ogromny ból. Ja po prostu chciałbym być kochany, aby ktoś został ze mną i był mnie pewny i ja jego. Ponadto dochodzi do tego, niskie poczucie własnej wartości, brak wiary w Siebie, bardzo mała cierpliwość, kiepska dyscyplina, przekraczanie granic, zakładanie apek randkowych nawet jak jestem z kimś związku, w zasadzie nawet nie wiem po co i dlaczego? Dochodzi dodatkowo w momencie napiecia stresowego, aby rozładować je (oglądanie p0rno + masturb@cja), Terapeutą uważa że to nie ma związku z problemami ;) Ja się zastanawiam czy jednak ma, dodatkowo dużo czasu spędzam w telefonie, brak znajomych - każdy ma swoje życie. Rodzice szkoda gadać relacje takie że ojciec był hazardzistą a jak nieuleczalnie zachorował to alkoholizm. :/
Wyleczenie zaburzeń osobowości - jakie są szanse?
Jakie są rokowania wyleczenia zaburzeń osobowosći? Szczególnie zależno-unikającej?
Witam, mam pewien problem otóż, od długiego czasu nie obchodzi mnie nic wokół
Witam, mam pewien problem otóż, od długiego czasu nie obchodzi mnie nic wokół, nie potrafię się cieszyć i wszystko jest mi obojętne. Mam wrażenie, że nie posiadam uczuć, mam ciągłą pustkę w głowie. Nie potrafię prowadzić żadnej konwersacji z ludźmi, czuję się zacofany i nie ma to dla mnie sensu. Czasami myślę, że każde moje wypowiedziane zdanie (jeżeli już coś powiem, bo w większości mnie zatyka i mam totalną pustkę), jest nielogiczne, i powiedziane, żeby tylko odpowiedzieć. Męczy mnie rozmowa. Wydaje mi się, że jestem po prostu pusty. Dodam tylko, że mam 19 lat. Chciałbym żyć jak każdy normalny nastolatek, mieć znajomych, energię i cieszyć. Czuję się, jakbym w ogóle nie uczestniczył w życiu, tylko egzystował, a to bardzo męczy.
Założenie kamizelki ratunkowej powoduje moje odprężenie i spokój. Nie umiem odpocząć bez niej - proszę o pomoc
Dzień dobry. Mam nietypowy sposób walki u mnie ze stresem i lękami, a mianowicie pomaga mi w tym noszenie kamizelki ratunkowej. Jak doszedłem do tego, że akurat to, a nie coś innego, mnie odpręża relaksuje? Dwa lata temu ze znajomymi wybraliśmy się na spływ kajakowy i tam pierwszy raz założyłem kamizelkę ratunkową, jak założyłem poczułem spokój , nawet, jak mieliśmy przerwę na jedzenie to na brzegu jej nie zdejmowałem, bo mówiłem, że chłodno jest . Około rok temu kupiłem własną kamizelkę . Z początku myślenie o niej uspokajało mnie , sporadycznie zakładałem w domu tak na 15-20 minut , czułem wtedy odprężenie spokój, czułem się bezpiecznie. Teraz od jakiś 4 miesięcy najlepiej bym jej nie zdejmował, ostatnio zdarzyło mi się w niej spać całą noc . Jak mam na sobie to czuje się odprężony , spokojny , moja głowa jasno wtedy myśli . Zaczyna mieć też to przerażać, no inaczej nie potrafię już odpoczywać .
Gdzie mogę wykonać rzetelny test na osobowość borderline?
Gdzie mogę wykonać rzetelny test na osobowość borderline?
Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.