Wątpliwości wobec diagnozy z dzieciństwa — gdzie mogę ją ponownie zweryfikować?
Witam,
uczęszczałem trzykrotnie do poradni psychologiczno- pedagogicznej z powodów problemów z nauką.
Za pierwszym razem mój iloraz inteligencji mieścił się w normie intelektualnej, natomiast za drugim wynik wskazywał granicę upośledzenia umysłowego.
Za trzecią próbą, która była w wieku 16 lat wynik wskazywał na upośledzenie umysłowe lekkie, wykryte na podstawie myślenia wzrokowo-ruchowego.
Stwierdzono również oligofazję i parasygmatyzm.
Szczerze przyznam, że mimo upływu lat myślę, że diagnoza została postawiona pochopnie.
Aktualne mam 20 lat oraz posiadam prawo jazdy kategorii B.
Nie miałem problemów, żeby się do niego nauczyć.
Czasami widzę po sobie, że nie potrafię czegoś zrobić.
Muszę chwilę pomyśleć, domyślić się lub żeby ktoś mi wytłumaczył coś parę razy, ale moim zdaniem na pewno nie jest to upośledzenie umysłowe.
Moje pytanie to gdzie mógłbym udać się na kolejnie badanie?
Z tego, co wiem poradnia psychologiczno-pedagogiczna bada osoby do 18 roku życia.
Kaperx

Dorota Żurek
Dzień dobry,
rozumiem, że nie zgadza się Pan z diagnozą z poradni i chciałby Pan dla siebie samego wykonać testy.
Ma Pan do tego pełne prawo i jeśli poprawi to Pana samopoczucie to, jak najbardziej może Pan wykonać takie badanie w prywatnym gabinecie psychologicznym, gdzie takie testy są wykonywane.
Cena takiego badania waha się w granicach 150-300zł, w zależności od miasta. Można też sprawdzić w Poradni Zdrowia Psychicznego, czy jest możliwość wykonania testu w ramach NFZ, wtedy będzie Pan potrzebował skierowania do poradni od lekarza internisty.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog

Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Kaperx,
poprawne nazewnictwo to nie upośledzenie umysłowe, lecz niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim.
Ów diagnoza nie jest diagnozą na zawsze, a to oznacza, że w trakcie swojego życia mógł Pan nabyć umiejętności i zakres wiedzy, który spowoduje, że ta diagnoza ulegnie zmianie.
Odnosząc się do oligofazji i parasygamtyzmu - we wspieraniu tych zaburzeń pomóc może terapia logopedyczna, leczenie farmakologiczne, czasami potrzebna jest interwencja chirurgiczna.
Ponowne badanie można wykonać w prywatnych gabinetach psychologicznych, które wykonują taką diagnozę.
W przypadku, gdy podejmie Pan takie działanie, proszę na wstępie określić, co chciałby Pan zbadać.
Super, jeśli ma Pan w swojej dokumentacji orzeczenie ze szkoły.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.
Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować z różnych rzeczy, ale po chwili pokazał mi orzeczenie z poradni psychologiczno pedagogicznej.
Byłem w ogromnym szoku, ponieważ znamy się od przedszkola i nigdy przez myśl mi nie przeszło, że jest niepełnosprawny.
W ogóle po nim tego nie widać ,potrafi na każdy temat rozmawiać, żartować, ma również bardzo dobrą pamięć. Pamięta różne sytuacje, incydenty z przeszłości oraz posiada również prawo jazdy, które zdał za pierwszym razem, gdy ja niemiłosierne się męczyłem i potrzebowałem dodatkowych godzin jazdy. Pracuje on jak każdy normalny człowiek.
Moje pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe jest, żeby osoba w stopniu lekkim mogłaby zdać prawo jazdy za pierwszym razem i czy ten stopień niepełnosprawności wpływa jakoś na życie i funkcjonowanie w społeczeństwie?
Moim zdaniem przypadku mojego przyjaciela nastąpiła błędna diagnoza.
Witam, mając lekkie upośledzenie umysłowe, dostałbym orzeczenie o niepełnosprawności czy dopiero przysługuje od stopnia umiarkowanego? Dodam, że normalnie funkcjonuje, pracuję, wykonuje codzienne obowiązki - sprzątanie gotowanie robienie zakupów opłacanie rachunków itp.
Zadaję to pytanie, ponieważ ciekawi mnie czy coś z tego tytułu mi się należy