Witam serdecznie, Mój mąż od 5 lat pracuje za granicą, ma miesiąc urlopu rocznie
Katarzyna

Magdalena Bilińska-Zakrzewicz
Dzień dobry,
W pierwszej kolejności zadbać o siebie (i syna). Zdecydowanie potrzebuje Pani w spokojnych, bezpiecznych warunkach, w towarzystwie osoby neutralnej przyjrzeć się tej Waszej sytuacji z różnych perspektyw, zobaczyć w tym siebie i swoje uczucia, zastanowić się nad swoimi potrzebami, nad tym, jak ta sytuacja wpływa na syna. Wówczas będzie Pani miała więcej danych , na podstawie których będzie Pani mogła sprawdzać, czego Pani chce i co można w tej sytuacji zrobić. Takim miejscem jest psychoterapia, do której Panią zachęcam. Często samemu trudno zobaczyć w szerszej perspektywie swoją sytuację życiową, a psychoterapia jest w tym bardzo pomocna.
Pozdrowienia

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam. Czwartego marca mąż odebrał sobie życie, nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego, był osobą pełną życia, ciągle coś planował, chciał żyć. Teraz kiedy została taka pustka, szukam jakiegoś wyjaśnienia, wskazówki czy ja zawiodłam, czy mogłam zrobić więcej, żeby go uratować. Mąż już raz próbował, ale wtedy wydawało się, że on nie chciał tego zrobić, był pod wpływem alkoholu i tłumaczyłam sobie, że chciał w ten sposób uniknąć konsekwencji, żebym nie robiła mu wyrzutów, że pił, chciał mnie nastraszyć, czekał aż wrócę do domu napisał smsa itp.
Nie wzięłam tego na serio, teraz bardzo żałuję, może gdybym wtedy inaczej postąpiła, mąż dziś by żył. Pisał mi wiadomości, że musi żyć dla mnie i dla dzieci. Mąż brał leki od psychiatry, łączył je z alkoholem, mówił, że ma problem ze swoją głową, nie wiem czemu to robił i tak się zachowuje ,mimo wszystko czuję się strasznie winna, mogłam coś zrobić...
Witam, Po śmierci kuzyna minęło już 3 miesiące, który popełnił samobójstwo. Mam takie myśli, które przychodzą codziennie. Myśli typu; czy mnie może to spotkać? Jak widzę przedmioty z tym związane, to unikam. Po prostu człowiek obawia się i boi się takiej śmierci. Byłam u psychologa i.pokazał mi techniki jak sobie radzić z nimi. Najważniejsza jest akceptacja, by one minęły. Pytanie, czy istnieje szansa, że te myśli całkowicie miną tak, aby człowiek się nie musiał stresować i zadręczać?
Problem alkoholowy i niechęć do życia. Z czego może wynikać i jak sobie pomóc?