- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, rodzicielstwo i rodzina
- 5-latek przywiązuje...
5-latek przywiązuje się do przedmiotów, wpada w szał gdy coś się zmieni - jak pomóc?
5-latek przywiązuje się do każdego przedmiotu, nawet śmieci, jak tylko coś mu się przestawi, wpada w szał - płacze, kopie mnie pluje. Spokojna rozmowa nie pomaga, wyznaczanie mocnym, stanowczym głosem, żeby się uspokoił, to porozmawiamy, nie działa. Dochodzi do tego, że nawet dostanie słabego klapsa i kare w koncie do czasu uspokojenia, też nie działa, bo wszystko nie jest tak, jak on chce tu i teraz. Zbiera wszystko karteczki, słomki, każdy obrazek itp.
Nie wiem, gdzie się udać czy czekać aż jego układ nerwowy bardziej dojrzeje ?
Iza
Martyna Jarosz
Dzień dobry Pani Izo,
ważne jest, aby omówić te zachowania z pediatrą i/lub psychologiem dziecięcym. Psycholog przeprowadzi bardziej szczegółowy wywiad rozwojowy na temat funkcjonowania dziecka oraz systemu rodziny. Bez tego trudno będzie zrozumieć przyczynę trudności. Dzieci w tym wieku często mają trudności z regulacją emocji i mogą nie mieć jeszcze rozwiniętych umiejętności radzenia sobie ze stresem.
Skupienie się na zrozumieniu, co wywołuje te reakcje, może pomóc w znalezieniu sposobów na ich zarządzanie.
Warto stworzyć dziecku przewidywalne rutyny.
Dzieci często czują się bezpieczniej, gdy ich dzień jest przewidywalny. Ustalanie regularnych rutyn może pomóc w zmniejszeniu stresu i niepokoju.
Nauka alternatywnych sposobów wyrażania emocji pomoże dziecku znaleźć zdrowe sposoby na wyrażanie swoich uczuć, na przykład poprzez rysowanie, opowiadanie historii lub zabawy z ulubionymi zabawkami.
Klapsy mogą nasilać agresywne zachowania i nie uczą dzieci, jak radzić sobie ze swoimi emocjami w konstruktywny sposób.
Dziecięce zbieractwo jest czasami sposobem na poszukiwanie bezpieczeństwa w przedmiotach, które są dla nich znane i przewidywalne.
Dużo siły i cierpliwości!
Martyna Jarosz - psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Izo,
jeśli chłopiec uczęszcza do przedszkola, to podejmij rozmowę z wychowawcą, aby ten skierował go na badanie w Publicznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej.
Ponadto porozmawiałbym o tych sytuacjach właśnie z przedszkolanką, a także z pedagogiem szkolnym / psychologiem szkolnym. Być może sami też zauważyli coś niestandardowego w zachowaniu chłopca.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Zobacz podobne
Dzień dobry jesteśmy rodzicami 11-latka. Od pewnego czasu nas syn zachowuje się w stosunku do nas bardzo niegrzecznie.
Mówi, że jesteśmy dziwni, że zabieramy mu wszystko, że go gnębimy, że ja jestem głupia, a mąż jest debilem.
Syn nie wywiązuje się z żadnych obowiązków domowych typu. Np. nie robi łóżka, nie chce się pakować do szkoły, rzuca rzeczy gdzie popadnie. Strasznie pyskuje. Nie stosuje się do punktualności, wychodząc na dwór na rower, spóźnia się o pół godziny, godzinę i jak wraca, to jeszcze krzyczy. Uczy się bardzo dobrze. Syn ma schowany telefon , tablet komputer, gdyż tylko by chciał grać. Tv ciągle by oglądał gliniarzy, jak wyłączę tv to wojna, że wszystko mu zabieram. Szczęka do nas np. z banana lub wymachuje ołówkiem przed oczami. Nie ukrywam, że moja cierpliwość się kończy. Czy mamy się udać z synem do psychologa ?
Dzień dobry. Dziękuję za poprzednia odpowiedź. Teraz pytanie dotyczy syna 11 lat. Ostatnio bardzo zaczyna kłamać i oszukiwać. Nie stosuje się do zasad, które są i były omawiane chyba 1000 razy. Liczy się tylko komputer i telefon. Nic się nie liczy, tylko granie. Np. zostaje sam w piątki, bo pracujemy na rano. Do szkoły idzie na 10 to, zamiast odpoczywać lub powtórzyć sobie materiał przed sprawdzianem to gra do tchu i na ostatnią chwilę się szykuje do szkoły. Nie myje zębów, tylko ubiór i szybko szkoła, aby zdarzyć. Wiem, że tak robi, gdyż pewnego dnia zastawiłam włączony dyktafon, bo od pewnego czasu podejrzewałam, że syn oszukuje. Jak radzić sobie z taka sytuacja. Jestem bardzo zmęczona i sfrustrowana takim zachowaniem.
Czasami czuję, jakbym tracił kontakt z rzeczywistością, jakby to, co się dzieje wokół mnie, nie miało wpływu na mnie.
To naprawdę dziwne uczucie, które pojawia się zwłaszcza w trudnych momentach, kiedy nie wiem, co jest prawdziwe, a co nie. Czuję się wtedy zagubiony i przerażony, co tylko pogłębia mój niepokój. Wiem, że takie rzeczy mogą się zdarzać przy problemach psychotycznych, ale nie mam pojęcia, jak sobie z tym poradzić. Czy są jakieś sposoby, które mogą pomóc mi uspokoić się i wrócić do rzeczywistości w takich chwilach?
Potrzebuję konkretnych sposobów, żeby zapanować nad tymi stanami i móc normalnie funkcjonować.
Myślę też, czy leki mogą pomóc w tej sytuacji.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, która pozwoli mi lepiej radzić sobie z tym wszystkim.

Dysleksja - przyczyny, objawy, diagnostyka i wsparcie
Dysleksja to zaburzenie wpływające na czytanie i pisanie, ale nie na inteligencję. Jeśli Ty lub ktoś bliski ma trudności w nauce, warto poznać objawy dysleksji, jej przyczyny i metody wsparcia. Odpowiednia pomoc może znacząco poprawić jakość życia i nauki.