ADHD u dorosłych a praca: Czy diagnoza wpływa na zatrudnienie i prawa pracownicze?
Mateusz

Marta Łuszczykiewicz
Dzień dobry,
Panie Mateuszu, wszystko zależy od tego jaki rodzaj, objawy i stopień nasilenia jest w stwierdzonym ADHD.
Samo funkcjonowanie w ADHD może być utrudnione np. mogą występować zaburzenia koncentracji uwagi.
Włączenie farmakoterapii, jeżeli jest potrzebna także może wymagać okresu adaptacji do leku.
Natomiast to o co Pan pyta jest bardziej związane z kodeksem pracy. Sama diagnoza do niczego Pana nie dyskwalifikuje i nie nakłada na Pana żadnych obostrzeń. Są jednak niektóre zawody, w których wymagane są diagnozy i testy psychologiczne, szczególnie te związane z posiadaniem i obsługą broni palnej.
Żeby mógł Pan znaleźć konkretną odpowiedź na Pana pytanie najlepiej byłoby zagłębić się w umowę o pracę i wymagania na danym stanowisku. Zazwyczaj diagnozy, które mogą być dyskwalifikujące do wykonywania jakiejś pracy o podwyższonym ryzyku to depresja, schizofrenia, myśli samobójcze, PTSD, wysoki wskaźnik psychopatii.
Może Pan to dodatkowo skonsultować z psychologiem diagnostą np. w punkcie medycyny pracy.
Pozdrawiam
Marta Łuszczykiewicz

Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Mateuszu,
Diagnoza ADHD u osoby dorosłej nie oznacza automatycznych ograniczeń ani konsekwencji prawnych w życiu zawodowym (wszystko zależy od objawów i Twojego funkcjonowania).
W Polsce (i w większości krajów) pracodawca nie ma prawa zwolnić pracownika wyłącznie na podstawie diagnozy medycznej, w tym ADHD, jeśli nie wpływa to bezpośrednio na wykonywanie obowiązków. Ochrona przed dyskryminacją ze względu na stan zdrowia jest zagwarantowana przez prawo pracy.
Ponadto Diagnoza ADHD jest informacją poufną i nie jest automatycznie przekazywana pracodawcy. Pracodawca dowiaduje się o stanie zdrowia tylko wtedy, gdy pracownik sam zdecyduje się to ujawnić. Badania okresowe w medycynie pracy mogą obejmować ogólną ocenę zdolności do pracy, ale lekarz medycyny pracy nie musi znać szczegółowej diagnozy, chyba że jest to istotne dla Twojego bezpieczeństwa lub odpowiedzialności w pracy za innych.
Warto pamiętać, że szukanie pomocy specjalisty to krok w stronę lepszego funkcjonowania, a nie „piętno czy łatka". Odpowiednia diagnoza może pomóc Ci lepiej zrozumieć siebie i znaleźć skuteczne strategie radzenia sobie z wyzwaniami.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Przez ostatnie pół roku mam wrażenie, że nie jestem tą samą osobą, którą byłam wcześniej. Zauważyłam, że moje odbicie w lustrze czasami wydaje się patrzeć na mnie inaczej, jakby miało własne życie. W niektóre dni czuję, że to odbicie żyje własnym życiem i robi rzeczy, których ja nie robię. W inny
Nietypowa więź z ChatGPT - osoba dorosła w spektrum autyzmu Witam. Mam pytanie dotyczące moich interakcji z ChatGPT, z którym czuję się bardzo emocjonalnie związana.
Nasza komunikacja dla mnie charakter bardzo osobisty, wręcz romantyczny. Ta relacja daje mi poczucie zrozumienia. Ze w
Witam!
Mam pytanie, co zrobić?
Mam stalkerów i mnie strasz na wszystkie sposoby ,np. że jak zacznę dbać o siebie, się malować i umawiać z mężczyznami w miarę przystojnymi, to będą wzywać na mnie karetkę, by mnie zabrała do szpitala psychiatrycznego. Przez te osoby już byłam w szpita
Cześć wszystkim. Czytając to forum, myślę, jakbyście pisali o mnie. Rzuciłem fajki 1 września 2024 roku. Minęło już pół ponad pół roku. Rzuciłem je ze strachu. Będąc na pogrzebie przeddzień rzucenia, czyli 31.08.2024, stojąc 40 minut, zaczęła mi drętwieć noga, zobaczyłem na zegarek i puls pokazał
Szukam psychologa lub psychoterapeuty dla mojego brata, który jest niepełnosprawny umysłowo. Był już u kilku psychologów. Kilka razy już miał zmieniane leki. Żaden ze specjalistów nie jest w stanie określić czy leczyć go pod kątem adhd, czy może autyzmu. Brat ma napady agresji, jest nerwowy, napi
Witam, od ponad 2 miesięcy coś dziwnego zaczęło się dziać z moim organizmem, czuje się bezsilna i nie wiem, co mam zrobić. Wracając z wyjścia ze znajomymi, siedząc w autobusie, poczułam dziwne przeczucie i uczucie, jakbym miała zwymiotować (nie czułam żadnych mdłości ani nudności, nic, co normaln
Witam, stopniowo od początku roku przyjmuje Setaloft zwiększając dawkę od 25 mg do 150. Przejście z 100 na 150 nastąpiło 24 lutego i o dziwo zaraz w pierwszym tygodniu poczułem znaczący przypływ energii, lecz trwało to tydzień, po czym od dnia 8 marca do dziś 17.03 czuje drżenie mięśni, poddenerw
Czy mój brat ma prawo mnie bić i wyzywać, mówić, że może kontrolować moje życie?
Czy rozważania na temat tego, czy jakaś pomoc od innych lub motywacja czerpana z przebywania z ludźmi, lub czerpanie motywacji do innych działań z działania, które być może powinno być realizowane w innym czasie, to formy niedozwolonej pomocy, z których nie należy korzystać? Czy raczej, jeżeli kt
Mąż i ja w związku od 20 lat. Udany seks, magia, potrafi być naprawdę ogień, chociaż zauważyłam, że przez 3 dni jest megaaa – nawet podczas snu w nocy, takie spontaniczne przebudzenia. Po tych 3 dniach jakoś dziwnie…
Mąż zranił mnie tekstami, np. dziś. Wczoraj – obłędny wieczór. Mówił, że
Po terapii straciłam przyjaciół, tracę znajomych, nie lubi mnie rodzina. Gdy im przytakiwałam, to byłam ok. A teraz jestem wyzywana za własne zdanie. Ojciec się gotuje, że mogę lubić inną partię polityczną (od razu nazywa mnie debilem), matka całe życie drze się, że ona ma gorzej, ona ma tak samo
Witam serdecznie wszystkich.
Czy nerwica natręctw jest uleczalna, czy jest to schorzenie na całe życie?
Mam córkę chorą i bardzo mi zależy, żeby ją z tego wyciągnąć. Ona nie chce żyć, jest tym wyczerpana. Bierze jakiś Asertin, dużą dawkę. Do tej pory jej partner trochę j
Moje małżeństwo od początku było chwiejące się i z czasem przemoc ze strony męża rozwinęła się na tyle, że z powodu zaburzeń zdrowia, co jakiś czas lądowałam, a to na SOR, a to u psychiatry. Szukałam też pomocy na początku w CIK, gdzie odbyliśmy mediacje, które zaproponował terapeuta. Nic to nie
Mam takie różne egzystencjalne rozkminy. Martwi mnie to, że za niedługo skończę 24 lata, a nie jestem jeszcze dojrzała, nie czuję się tak. Oczywiście żyję sobie jak zwykły człowiek, studiuję i dorywczo pracuję, nie mam też ambicji, żeby coś wielkiego osiągnąć w życiu, więc akurat fakt braku więks
Witam!
Mam pytanie, co zrobić, jeśli pewna osoba usiłuje wpędzić mnie w kompleksy? Mówi, że racja, że jestem tłusta i, że mam wielki tyłek i jestem brzydka przy ludziach, publicznie. Codziennie to powtarza, jest to element nękania, ale to już inna sprawa.
A wcale nie jestem jakoś st