- Strona główna
- Forum
- inne, kryzysy, zaburzenia nastroju
- Analiza emocji i...
Analiza emocji i procesów psychicznych w tekście symbolicznym o ostatnim wagonie
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Sądzę, że to bardzo metaforyczny fragment, dlatego trudno na jego podstawie wnioskować o konkretnych procesach psychicznych czy stawiać jakiekolwiek przypuszczenia dotyczące stanu zdrowia autora. Literatura często jest sposobem wyrażania przeżyć, a nie ich dosłownym opisem.Czytając ten tekst, można odnieść wrażenie, że wybrzmiewają w nim doświadczenia samotności, zatrzymania, poczucia oddalenia od innych oraz refleksja nad sensem i kierunkiem własnego życia. Pojawia się również motyw obserwowania świata z dystansu, jakby osoba opisująca te przeżycia nie czuła się już uczestnikiem tego, co dzieje się wokół.Jednocześnie takie emocje mogą pojawiać się w bardzo różnych sytuacjach np. w okresie kryzysu, żałoby, przemęczenia, poszukiwania własnej drogi czy podczas głębokiej refleksji nad życiem. Sam tekst nie pozwala stwierdzić, z czego wynikają.
Jeśli jest to fragment napisany przez Panią lub Pana i odzwierciedla on aktualne doświadczenia, warto potraktować go jako zaproszenie do uważnego przyjrzenia się swoim emocjom. Gdyby poczucie pustki, wycofania lub utraty sensu utrzymywało się przez dłuższy czas i utrudniało codzienne funkcjonowanie, dobrym krokiem byłaby rozmowa z psychologiem.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Wiktoria Woldan
Ten tekst można więc odczytać jako zapis doświadczenia samotności, odłączenia, zatrzymania i poszukiwania kontaktu ze światem oraz własnymi emocjami. Czasami takie przeżycia pojawiają się w momentach kryzysu, przeciążenia lub dużych zmian życiowych. Jeśli ten fragment jest odzwierciedleniem Pani/Pana aktualnych doświadczeń, warto nie zostawać z tym samemu. Rozmowa ze specjalistą może pomóc bezpiecznie przyjrzeć się tym emocjom i znaleźć sposób na odzyskanie większego poczucia połączenia ze sobą i otoczeniem.
Pozdrawiam serdecznie,
Wiktoria
Psycholog
Sylwia Skibińska
Dzień dobry. Taki tekst może odzwierciedlać poczucie pustki, bezradności, wyobcowania i utraty sensu. Widoczne są także elementy wycofania, emocjonalnego odrętwienia oraz przekonanie o oddaleniu od innych. Na podstawie samego fragmentu nie da się jednak wnioskować o konkretnym zaburzeniu, potrzebny byłby szerszy kontekst i rozmowa z autorem.
Pozdrawiam,
Sylwia Skibińska
Edyta Kotula
Ten fragment można odczytać jako obraz głębokiego wycofania z życia i przyjęcia roli obserwatora zamiast uczestnika. Pojawia się w nim poczucie nieprzystawania do świata, jakby autor doświadczał rzeczywistości w zupełnie innym tempie niż otaczający go ludzie. Metafora osób biegnących „do nicości” może wyrażać utratę wiary w sens nieustannego pośpiechu i codziennych dążeń, a także rozczarowanie światem i jego wartościami. Słowa „milczę” i „nieruchomieję” mogą wskazywać na wewnętrzne zatrzymanie, które bywa reakcją na długotrwałe przeciążenie emocjonalne lub doświadczenie kryzysu. Widoczna jest również trudność w nawiązaniu kontaktu – zarówno z innymi ludźmi, jak i z własnymi przeżyciami – czego symbolem staje się brak słów, gestów i spojrzenia. Jednocześnie tekst niesie w sobie silny wymiar egzystencjalny, skłaniając do refleksji nad sensem istnienia, kierunkiem, w jakim zmierza człowiek, oraz nad tym, co nadaje życiu spójność i znaczenie. Nie musi być on opisem konkretnego zaburzenia psychicznego, lecz może stanowić metaforyczny zapis doświadczenia wewnętrznej pustki, zagubienia i poszukiwania sensu.

Zobacz podobne
Witam. Poszłam do lekarza psychiatry z lękami myśli, przez które już nie daje rady (nie wiem, co się dzieje). Tak byłam zdenerwowana tą pierwszą wizytą, że odpowiadałam na pytania w stresie. Nie wiem, czy w tym wszystkim powiedziałam, z czym przyszłam i co powiedziałam silny stres, bo psychiatra miał wredne i prześmiewcze odzywki. Powiedział, że musi być jaki powód że przyszłam i wystawił mi F60.3 Czytam w internecie i jestem w szoku, co on mi wystawił?. Do tego dostałam skierowanie do psychologa na testy - i od psychologa będzie zależeć czy wrócę z powrotem do psychiatry 🤷. Nie pasują mi godziny na spotkanie z psychologiem - chciałam iść po papiery od psychiatry żyje z tej pierwszej wizyty i iść tym do innego psychologa. Zostały mi odmówione wydanie, bo mam skierowanie. Czy muszę być na tych badaniach ? Czy mogę odzyskać kartę diagnozy pierwszej wizyty? Czy mogę iść bez tych dokumentów do innego psychiatry? I czy lekarz psychiatra jest poufny ? Bo mam takie silne pogorszone lęki już z tym tym wszystkim. Ogólnie podejrzewam u siebie dolne myśli lękowe - mam ogromne lęki (ale tylko myśli bez żadnych kompulsji czy rytuałów). Czy druga diagnoza lekarza będzie bardziej znaczącą od pierwszej ?

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.