- Strona główna
- Forum
- rodzicielstwo i rodzina, rozwój i praca, związki i relacje
- Brak wsparcia...
Brak wsparcia rodziców a rozwój osobisty i poczucie wartości w dorosłym życiu
Moi rodzice nigdy nie pozwolili mi się rozwijać. Szkoda było na mnie kasy, nie mogłam uczyć się języka, a też było dużo przemocy i miałam problem ze skupieniem. Mam 39lat i czuję się jak nikt. Nie osiągnęłam nic. Nie mam rodziny. Próbowałam 300 razy coś zrobić i nigdy nie nie wybiłam. Jestem zmęczona, schorowana i czuję niesprawiedliwość widząc młodych, którym rodzice pozwalają iść na studia, nie krzyczą na nich i nie muszą ciężko pracować w domu. Czuje się głupia. Pusta. Dziecinna...
Hania
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Na zmianę podejścia do siebie i swojego życia nie jest nigdy za późno. Sytuacje rodzinne potrafią odcisnąć na człowieku duże piętno, zatrzymując go na lata w życiu, które mu szkodzi lub jest dla niego satysfakcjonujące.
Warto zacząć od porozmawiania na ten temat ze specjalistą. Poniżej znajdzie pani kontakt do bezpłatnej pomocy
Interwencja kryzysowa – numery alarmowe
800 70 2222 – całodobowa pomoc dla osób w kryzysie,
22 594 91 00 – antydepresyjny telefon zaufania czynny w środy i czwartki w godz. 17:00-19:00
22 398 77 99 – telefon Fundacji Nie Widać Po Mnie dla dorosłych w kryzysie prowadzony w ramach programu Psychologiczna Pierwsza Pomoc.
Tam uzyska pani wsparcie i dalszy kierunek działań- jak krok po kroku dokonać takiej zmiany by zbudowała pani lepszy obraz siebie i wiarę we własne możliwości.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Urszula Jędrzejczyk
Dzień dobry,
z opisu widzę, że ma Pani duży bagaż, trudnych doświadczeń za sobą i rozumiem, że może być trudno samej to wszystko ogarnąć. Przez to, że temat jest rozległy, zachęcałabym do umówienia się na konsultacje z psychologiem lub psychoterapeutą, aby lepiej przyjrzeć się temu, co przytrafiło się Pani i popróbować popracować nad zmianą. Wydaję mi się, że wsparcie od specjalisty miałoby dużą wartość w tym przypadku.
Pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk
Dawid Rowiński
Szanowna Pani,
To, co Pani opisuje, jest niezwykle trudne i zrozumiałe, że odczuwa Pani frustrację oraz poczucie niesprawiedliwości.
Wiele osób, które dorastały w warunkach, które nie sprzyjały ich rozwojowi, zmaga się z podobnymi emocjami. Pani uczucia, takie jak poczucie pustki, zmęczenia i braku osiągnięć, są ważne i zasługują na uznanie. Warto pamiętać, że Pani wartość nie jest definiowana przez osiągnięcia czy porównania z innymi.
Każdy z nas ma swoją unikalną drogę, a to, co Pani przeszła, nie umniejsza Pani wartości jako osoby. Pani historia jest ważna, a Pani odczucia są naturalną reakcją na trudne doświadczenia.
Czucie się „dziecinną” lub „głupią” może być wynikiem wewnętrznego krytyka, który często pojawia się w odpowiedzi na trudne przeżycia. Warto zastanowić się, skąd te myśli się biorą i jak można je przekształcić w bardziej wspierające narracje.
Pani pragnienie zmiany i rozwoju jest istotne, nawet jeśli dotychczasowe próby nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Każdy krok, nawet najmniejszy, w kierunku realizacji swoich marzeń i celów, ma znaczenie. Zachęcam Panią do rozważenia poszukiwania wsparcia psychologicznego, które pomoże Pani przepracować te trudne emocje i znaleźć nowe ścieżki rozwoju. Współpraca może pomóc w odkrywaniu Pani potencjału oraz w budowaniu zdrowszego obrazu samej siebie.
Pamiętajmy, że nie jest Pani sama w swoich uczuciach.
Wiele osób zmaga się z podobnymi wyzwaniami, a poszukiwanie wsparcia i zrozumienia może być kluczowe w procesie uzdrawiania. Pani historia ma znaczenie, a Pani przyszłość może być inna, jeśli zdecyduje się Pani na podjęcie działań w kierunku zmiany.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
mgr. Dawid Rowiński

Zobacz podobne

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.