- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, rodzicielstwo i rodzina
- Córka wpadła w...
Córka wpadła w histerię na myśl o spotkaniu z ojcem po 5 latach - jak mogę jej pomóc?
Witam, Chciałabym skonsultować się z psychologiem w sprawie córki 10 lat. Przybliżę sytuacje. Dziecko nie widziało ojca od 5 lat, również brak kontaktu. Prawa zostały odebrane poprzez sąd ojcu. Dzisiaj była sprawa o alimenty i sędzia zaproponowała, aby córka się z nim spotkała. Wsiadaliśmy do auta i powiedziałam, że jedziemy na salę zabaw i że tam będzie jej tata. Córka wpadła w histerię, płacz, krzyki i błaganie, aby tam nie jechać. Że chce do domu, że nie chce z nim się spotykać. Wróciliśmy do domu. Córka mi oznajmiła, że mi nie zaufa więcej, że nie chce ze mną rozmawiać... Zalecenia sędzi były takie, chociaż mówiłam, że córka nie chce... Chciałam dobrze, a wyszło źle...
Natalia
Katarzyna Kania-Bzdyl
Droga Natalio,
pojawia się tu pewna niejasność: z jednej strony odebranie praw ojcu, a z drugiej zalecenia o spotykaniu się córki z nim. Jakie argumenty podał sędzia, nakłaniając do wznowienia kontaktu z ojcem? Jeśli pojawił się taki zapis w dokumencie, warto się odwołać od niego. Jeśli takiego zapisu nie ma, to proszę nie zmuszać dziecka do widzeń.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dominika Płoucha
Lęk córki jest związany z faktem, iż nie widziała ojca przez 5 lat, to lęk przed nieznanym. Nie wiem, dlaczego prawa zostały odebrane, to na pewno istotne. Wiem jednak, że brak jednego z rodziców wpływa na rozwój emocjonalny dziecka i może mieć następstwa w życiu dorosłym. Może mimo wszystko zadbać o odnowienie kontaktu z tatą dziewczynki metodą małych kroków, może najpierw spotkanie online z Waszego domu ? Wnioskuje, że teraz ojciec dziecka ,,dojrzał„ i jest gotowy na odnowienie więzi.
Magdalena Sikora
To, co opisujesz, to bardzo trudna i emocjonalnie obciążająca sytuacja — zarówno dla Ciebie, jak i dla córki. Jej reakcja (histeria, płacz, błaganie, by nie jechać) jasno pokazuje, że kontakt z ojcem budzi w niej silny lęk lub inne trudne emocje. Takie spotkanie nie powinno się odbywać bez wcześniejszego przygotowania dziecka, najlepiej z udziałem psychologa dziecięcego. W tej chwili najważniejsze jest, by zaopiekować się emocjami córki i odbudować jej poczucie bezpieczeństwa oraz zaufanie do Ciebie. Możesz spokojnie porozmawiać z nią, przyznać, że popełniłaś błąd, że chciałaś dobrze, ale nie posłuchałaś jej potrzeb — i że teraz chcesz zrobić wszystko, żeby było lepiej. Warto też jak najszybciej zgłosić się z córką do psychologa dziecięcego, który pomoże jej przepracować emocje i przygotować ewentualne stanowisko dla sądu. Masz prawo powiedzieć, że dziecko nie jest gotowe na kontakt i oprzeć to na opinii specjalisty. W tej sytuacji najważniejsze to dać dziecku wsparcie, spokój i czas.